Adakah ini satu Tabungan???

Friday, June 18, 2010

Makan Cucur Badak nak tak??

*.*

Assalamualaikum Semuanya.....

Pagi ni Akak nak berkongsi resepi cucur badak yang Akak buat untuk berbuka semalam dan masih ada baki yang di sejuk bekukan untuk sarapan pagi ni....di samping nasi goreng....


RESEPINYA
  • 1 biji keledek putih/kuning saiz sederhana direbus dan dilecek
  • 1 cawan tepung gandum
  • 1 sudu makan majerin
  • 1/4 sudu teh garam 
  • sedikit air ikut keperluan 
  • beberapa ekor udang sederhana besar untuk hiasan atas cucur ( ikut bilangan cucur yg terhasil)
  • secukupnya minyak utk menggoreng
INTINYA 

  • beberapa ekor udang dipotong halus
  • 2 sudu besar udang kering direndam & kisar dengan cili kering*
  • !/2 biji kelapa parut yang putih
  • 3 ulas bawang kecil*

  • 1 hiris halia dikisar*
  •  5 tangkai cili kering direbus dan dikisar*
  • 1/2 sudu teh jintan manis dikisar*
  • 2 batang serai dihiris halus dikisar*
  • 2 sudu besar minyak untuk menumis
  • garam dan serbuk kunyit

Caranya:

Gaulkan ubi keledek yang telah dilecek bersama tepung gandum, margerin, garam dan uli hingga sebati, bentukkan bulat dengan saiz mengikut citarasa masing2 dan bubuh inti.Goreng dengan api yang sederhana hingga masak. Angkat dan bolehlah dihidangkan untuk sarapan pagi atau minum petang.

Inti:

Panaskan minyak dalam kuali tumiskan bahan2 yang telah dikisar* & hirisan udang,  bila dah naik bau masukkan kelapa parut, gaul rata, masukkan garam dan gula secukup rasa, masak hingga kelapa kering dan angkat. Sedia untuk digunakan.









Ada juga menu sampingan......nasi goreng...kalau tak kenyang makan cucur badak tu....! Jom makan!




Dan tidak ketinggalan bekal Hubby Akak pagi ni.....



7 comments:

sI tEDI said...

cucur badak mana badaknya? kenapa ada udeeeng pulekkk?

ekekekekke

salam JUmaat kak.

ari sy cuti lagi. lekit betul mata ni!

Watierman, rmanbkr said...

Dik Tedi...siapa kata tu udeng...tu sumbu si badak!!!

kucingorengemok said...

kreatip, badak siap ada sumbu... kata orang sumbu badak boleh buat ubat, betul ke? (sumbu yang betul la)

izahdaut said...

saya kejor akak nih..ooo brani cabott yee..kikiki..akak, nin cucur badak ke udang?mana badaknye?tapi specel ni..cucur badang kot?badak plus udang..kahkah cabooot!!

Softtouch [Hanim] said...

sedapnyaaaaaa kak.....tp 1st time tgk cucur badak ada udang kat atasnya..selalu takde pun...semuanya sedap2lah...ni nak pg umah kak watie nie..

niesz said...

akak da lm xjenguk blog niesz..hihi..tp yg sure nye kak,masakan akak mmg sedap2..bile la niesz ley pndai msk cam akak..

Watierman, rmanbkr said...

Assalamulaikum....

KOG... Tak penah dengar lak sumbu badak jadi ubat...may be tapi mana nak cari...yg dpt ..Akak dah wat cucur...hehehe!!


Wah Izah....mentang2 Akak larik ala2 jogging ko kejar sampai dapat ye...hehe...wah...cam tahu2 jer yg nak makan tu anak2 Badang dengan Mamanya....memang patut cabutt pun...kena hempap dik Badang...kecuttt!

Ha...Hanim....anak2 Akak pun tak pernah tengok versi ada udang ni Dik...actually dulu2 orang buat letak udang...sekarang semua nak senang...& jimat serta cepat...ni pengenalan kepada kuih muih tradisi jugak ni...hehehe...Alahai Dik...pintu rumah Akak sentiasa sedia mengalu-alukan tetamu tapi kena sound Tuannya dulu...sebab siapa nak buka pintu kalau tak cakap siapa kat luar tu!!! Heee..meh la...ada jodoh bertemu lah kita nanti ....


Niesz.....jgn terlalu puji Akak Dik..Akak pun masih belajar...memasak..dulu2 Akak pun 0 knowlegde gak...lama-lama bertambah juga....maih kita belajar sama-sama....Akak busy sikit lately tak sempat nak fly around....hehehe!TQ for selalu jenguk Akak ya!!