Adakah ini satu Tabungan???

Monday, June 28, 2010

Blueberry Cheese Cake...hrmmm Yummmmm!

*.*

Assalamualaikum.....

Oh my......dah hari Isnin.....and a very hectic & tiring weekend!!!Busy as a bee....dengan tetamu datang .....and all the football matches.....more activities with family and friends during the weekend....Mak aiiiii...Akak kelelahan...!!!

Since we have a couple of friends over for dinner during the weekend.....and I was really excited to prepare a special dessert for dinner on Saturday night.....after surfing for the right dessert to prepare, on the internet ...I end up choosing the simplest one....hahaha.....as always I like to prepare simple and easy recipes...as usual!!!Kan kena hidup sempoi gitu!! End up.....senduk & cedok resepi dari gerobok Hana.....mohon restu ya Hana Akak copy & paste....and edit the recipe as it suits me....Thank you so much for sharing the recipe....Minta Halal ya Dik!For original recipe.....Hana buat strawberry cheese cake...click here for the original recipe!

Presenting.....My first Blueberry cheese cake ever...........



NO BAKE BLUEBERRY CHEESE CAKE

Bahan-bahan (loyang bulat 8")
Bahan-bahan A
  • 250 gm biskut mudah hadam(merie or etc)
  • 125 gm mentega tanpa garam
Bahan-bahan B
  • 200 ml krim putar(whipping cream)
  • 250 gm krim keju
  • 165 gm gula kastor ( Akak guna 125 gm gula halus)
  • 1 sudu besar jus lemon
Bahan-bahan C
  • 15 gm gelatin halal
  • 100ml air
  • >> campurkan air dgn gelatin atas double boiler dan sejukkan selama 5 min
Topping
  • Blueberry topping secukupnya
Cara-cara:- (ini untuk buat base)
  1. Hancurkan biskut sehingga jadi serbuk. Sediakan loyang bulat 8in. ( Akak guna 8 " spring foam)
  2. Cairkan mentega. Tuangkan mentega kedlm bekas berisi biskut tadi. Kacau rata. Tekankan adunan biskut ke dalam loyang sehingga menjadi rata dan padat. Sejukkan dlm peti ais selama lebih kurang 30 minit agar ia menjadi keras.



Cara-cara untuk prepare cheese cake fillings :
  1. Pukul krim putar sehingga pekat dan gebu. Ketepikan.
  2. Pukul krim keju bersama-sama gula dan jus lemon sehingga sebati. Setelah itu masukkan gelatin yg telah di double boilerkan dengan air tadi dan gaul lagi sehingga sebati.
  3. Kemudian tuangkan bahan ini kedlm bekas yg berisi krim putar tadi dan gaul rata dgn menggunakan whisk.
  4. Keluarkan adunan biskut dlm peti ais. Tuangkan adunan krim cheese tadi ke atas adunan biskut. Sejukkan di dalam peti ais sekurang2nya 2-3 jam.
  5. Buat topping dgn mencampurkan bhn topping semua sekali, apabila telah mendidih,tutup api. Sejukkan.
  6. Tuangkan kuah topping hingga habis. (Akak guna blueberry topping dari tin jer....just double boil sekejap then simbah jer atas kek tu!)Sejukkan semula.
  7. Potong dan hidangkan.





 Well...that's what I have to share for now......akan muncul lagi kiranya berkesempatan....sebab minggu ni sangat busy nak sediakan keperluan Along untuk balik KL.....Maaflah ya...kalau tak sempat nak balas kunjungan atau baca pesanan dan jerik pekik korang ya....if urgent please Call or SMS...you got my numberkan!

Enjoy....the cheese cake ya!!


    13 comments:

    baincardin said...

    Mcm mana kalau binatang ada Facebook ??? :P

    Softtouch [Hanim] said...

    sedapnya cheese cake ni..mana nak dpt topping tu yer kak watie?

    hana said...

    salam kak... kiter berlari larian nih dtg sini nak ngendeng ciskek beri beri akak!! takut abessssss! hihihihi... nak nakkk! sepotong jd la kak! huhuu

    ain said...

    kak watieeeee!!!! saya nak gak sepotong duaaa!!! terliur dah ni tau!

    izahdaut said...

    ya Allahhhhhhhhh.. tak nk sepotong dua lah mcm akak2 tuh...setengah loyang boleh?tamak skiiittt.. aaahhhh sangt giler tengok bery beryy tuh..

    sI tEDI said...

    kos untuk buat ni agak tinggi :9

    mmg nak cuba.
    tp selalu fikir dua kali.

    InsyaAllah nanti nak cuba juga!

    geraugebang said...

    first time kek blueberry? kalau akak semuanya menjadi ek...kalau gerau mesti jadi biri-biri jer...he he he

    ..::..ein..::.. said...

    salam kak....hahahha, sama lak resepi kt mgu ni...but ein punya terlupa letak gelatin...kek xmo keras..dh mcm mkn eskem je...xreti nak adjust timbang utk 15gm tu

    Azita Zain said...

    adusss....meleleh air liur tengok blusberry ciskek ni...!!!

    mummyseri said...

    kak watie..org lain sume meleleh..kite dok gulp..gilp..telan saliva ni:)

    Purpleheart said...

    sambil surf sambil telan air liur berkali2...hehehehe..

    Queen said...

    masyaAllah kak...sedapnya...nik nak try jugakla..tapi confirm jadik..dgn cara main tunjuk2 kat kedai kek..ahaha..kalau buat sendiri..belum tentu lah jadikanya...ekekekkeke....tapi nice one..boleh try la pasni

    ieda said...

    SEDAPPPNYA KAKKKKK .. huuhuh nieh x tahan nieh .. nak buat x pandai .. takut x jadi .. tgk dah rasa sampai ke tekakk .. huwaaaaaaaaaaaa