Adakah ini satu Tabungan???

Thursday, June 10, 2010

"Death By Chocolate Cake"

*.*

Assalamualaikum semua...

Baru berkesempatan....nak jenguk sekejap sambil update apa yang sempat jer lah....Maaflah ya....kesibukan Akak yang agak kritis....semenjak dua menjak ni....jadi maaf lah ya...kalau tak ada tegur sapa buat seketika....atau dalam masa  yang terhad ini...namun....kalian tetap di hati....

Buat kek ni semalam....sebab kek Chocolate moist yang Akak buat dua hari lepas dah habis.....tak sempat nak update atau bergambar.....yang ada sekeping ...tu pun last......piece....


"Death By Chocolate Cake" ni....dari namanya memang ngeri....tapi.....kena cubalah nak tahu ngeri dia tahap mana ya!!!

Jom  hadap cake sempoi Akak ni....(segan sungguh....kalau banding dengan versi Mat & Ika.....).....

 

Mohon izin dan halal ya Cik Mat Gebu(CMG).....atas perkongsian ilmu yang Akak juga faham....asalnya dari Mrs Dayat...di MYR.....Kalau tak silap Akak Adik Akak..... IKA di Bangkok sana pun dah buat kek ni....tapi versi dia orang ni....yang siap deco canggih le....TQ ya Mat & Ika   sebab inspire Akak untuk mencuba resepi ni......yang Akak buat ni.....just untuk try the resepi...and fill up peti sejuk.....sebagai kudapan anak-anak.....yang sedang bercuti....janji...ada benda nak di hangkut budak-budak tu.....lagi pun tak sempat le Akak nak menghias kek tu segala.....tak cukup masa ......!!

Bahan-bahannya:

1 cawan mentega, dicairkan
3 biji telur, gred A
1 3/4 cawan gula halus
2 cawan tepung gandum*
1 cawan serbuk koko*
1 camca teh baking powder*
1 camca teh soda bicarbonate*(*disatukan dan diayak)
1 cawan air panas mendidih
1 cawan susu cair (mat guna jenama "Ideal")(Akak guna fresh milk jer)
1 camca teh esen vanilla
Secubit garam

BAHAN GANACHE :-)
300 g coklat masakan*
1 camca teh mentega*
3 - 4 camca besar susu cair*(*satukan dan masak dengan kaedah double-boiler hingga coklat cair, kacau rata dan boleh digunakan)

BAHAN HIASAN :-)
Strawberry secukupnya
Chocolate curls secukupnya
Akak just tabur chocolate rice jer pun!

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Putar telur dan gula hingga kembang, masukkan esen vanilla dan putar rata. Masukkan susu, garam dan mentega cair tadi, kacau rata.
  2. Masukkan tepung tadi sedikit demi sedikit sambil dikacau dengan kaedah kaup balik, hingga sebati. Akhir sekali masukkan air panas dan kacau rata, tuang dalam "bundt pan" berukuran 10 inci yang telah dilenser..boleh lihat contoh di sini....
  3. Bakar pada suhu 160C selama 50 - 1 jam atau hingga masak. Sejukkan dahulu sebelum dikeluarkan dari tin. Hias dengan chocolate ganache, chocolate curls dan strawberry. Boleh dihidangkan.
  4. Nak pesan, jika bakar guna tin aluminiun biasa, alas dasar tin dengan kertas minyak dan sapu dengan sedikit mentega dan bakar suhu pada 175C. (Akak ikut petua Mat sebab guna loyang biasa jer!) Kalau guna tin yang warna hitam, guna suhu seperti yang disyorkan dalam resipi, 160C...Selamat mencuba!.




Masih ada chocolate cake....nak kena buat untuk esok......jamuan perpisahan kat office Hubby.....dengan budak practical........

Bye for now.....till then.....daaaaaaaa!



11 comments:

Softtouch [Hanim] said...

bz yer kak..xpelah...
seperti baisa nm[ak menarik n rase dia mesti sedap..sy mmg suka gler kek coklah..sedapnya..pernah buat sekali dulu...dulu.....:)

izahdaut said...

salam k watie..kak kire ok lah kek akak ni..saya punyer kek ni langsung lah togel jer..hihihi..mmg sodap mcm nmanya lahh..tapi kalu org dah biasa mkn kek sedap mesti nk kek lagi dan lagi sedap kan kak kan...kan kan

sI tEDI said...

pernah try cik mat punya kat MR kak.

tapi x jadi
saya yg death nak abehkan

ekekekekek./.


rajin2 update kak!

ekekekeke

indahhouse said...

salam kak watie,
hu, mmg ramai kata kek ni rasa kick, bilalah saya sampai seru nak buat... ada lagi kan kak? hihi, nak pau sekeping. ;)

a.z.r.i.n.a.03.07 said...

Salam Kak Watie.

buat meleleh air liur je kak !

niesz said...

yummy!sgt....sgt.....sgt...sedap!

chekgu BaniHassim said...

sluurrppp...

tgk! dah meleleh dah airliur sy...
sampai ati tayang gambar yg mengganggu selera sy...

malam ni musti ngigau teringat coklat yg meleleh2 tuu...
hahaha

♥LOVE2COOK♥ said...

Hi honey! Hehehe..hru doing there kak??? ;)

Moist choc cake, fuh!

Death by chocolate cake...I'm dead! Looks absolutely yummy! Love dah lama bookmark the recipe from MyR lagi...tapi tak terbuat je...hehe :D

Looks like I gotto do it soon! ;)

MamaFaMi said...

Eeee sedapnya tengok kek coklat kat rumah orang. Kalau ada kek coklat yang buat sendiri, tak heran pun nak makan!

Fathima said...

I don't understand the language here... but the cake looks super moist and awesome... definitely something to die for!

ieda said...

perghhh kak .. melelehhhhhh huhuhuh
sedapppp nyer huhuhuhu