Adakah ini satu Tabungan???

Thursday, June 3, 2010

Kuih Sagu........(Along Panggil Kuih Telor Katak!)

*.*

Assalamualaikum dan Selamat Pagi Semua....

Wah.....dengar macam senang jer nak buat.....nampak pun macam senang jer ni!!! Buat dulu baru tahu....susuah juga erk!!...Susahnya sebab Akak main agak-agak....dan kacau....pun agak-agak dah masak....tutup api....bila nak potong...alamak terlembik sikit.....so end up Akak just cedok guna sudu.....dan gaulkan kelapa....rasa...tetap maintain....sedap juga....sekali sekala makan kuih sagu ni......Ada ka si Along panggil kuih ni Kuih telor Katak.....Kalau ikut Akak rasanya lebih kepada Mata Ikan kan???


Resepi Kuih ni dah lama ada dalam buku kat gerobok Akak tu.....tapi tak ingat pulak sumber asalnya...sebab dari dulu sebelum zaman IT ni..Akak kalau jumpa resepi suka salin dalam diari...maka bermacam-macam resepi yang Akak salin tapi tak buat pun banyak!!! Biasalah.....hobi ...kumpul resepi!!!


Pernah dulu Akak tanya Mak mertua Akak macam mana nak buat kuih ni dia pun kasi petua....tapi sukatan main agak-agak juga....First time Akak buat dulu....banyak biji sagu tu dok putih lagi.....tak cukup jernih.....Tak best!!Tu yang tak buat dah lama ......tiba-tiba Si Along pulak teringin nak makan.....mulanya ingat nak suruh jer dia gi beli 2 ke 3 potong....yang sepotong 40 sen tu.....tapi dia ni jenis yang suka makan berulang.....kalau buat boleh dia angkut berapa round yang dia suka selagi tak habis......Buatkan jer lah....!




 


Entah kenapa lah photo ni buat hal pulak.....ada yang tak dapat nak di tepek disini...dah jadi tonggang langgang........

Kalau nak cuba buat ni akak sertakan resepi nya.....mudah jer...tapi jadi lembik atau keras tu....pandai-pandai lah ya!!

  • 1 cawan sagu
  • 1 1/2 cawan air untuk merendam sagu 
  • 1 1/2 cawan air untuk dimasak dengan gula
  • 3/4 cawan gula pasir
  • Sedikit pewarna merah
  • kelapa parut putih sahaja secukupnya untuk menyalut kuih
  • sedikit garam untuk dicampurkan dengan kelapa

Cara-cara

  1. Masukkan sagu dalam penapis dan lalukan melalui air paip seketika
  2. Rendam sagu dalam 1 1/2 cawan air selama lebih kurang 15 minit
  3. Panaskan air , gula & pewarna merah sehingga mendidih.
  4. Masukan sagu, kemudian kacau rata.
  5. Kacau sehingga adunan nampak pekat dan jernih semuanya
  6. Tuang adunan kedalam loyang.
  7. Sejukan dan potong ikut suka 
  8. Gaul dengan kelapa yang telah digaul dengan garam..siap.!
NOTA: Akak panaskan kelapa parut dalam microwave sekejap anggaran dalam 30 saat....agar lebih tahan lagi!

5 comments:

Alimaz-Kembara Terasing said...

salam kak.... bukan anak akak ja yang kata saya pun kata...tapi saya suka makan.....

izahdaut said...

kak watie..saya lak memang suka yang lembik cedok tu..yang potong tu tak berapa suka..makan lembik2 tak yah kunyah sangatt..waahh mcm nak buat gak lah..

niesz said...

huhu...niesz mmg dr kecik x mkn kuih nie..xtau la nape..mayb sebab rupe parasnye..ehe..

MamaFaMi said...

Watie dear, semalam kita baru belikan anak dara kita kuih ni kat pasar malam kat rumah ni. 5 keping 2 hengget ko! Cepat kayolah makcik tu! Kita tak berapa gemar kuih ni, tu sebab kita tak mau buat. One of the reason being... nama yang Along bagi tu la! Hahahaha....

sI tEDI said...

x pernah jd buat ini.

alah!!

mengidam lak.

nak carik kat psr malam kang!