Adakah ini satu Tabungan???

Wednesday, November 18, 2009

Dorayaki..untuk Doraemon Kat rumah ni!!!

*.*

Assalamualaikum...dan salam sejahtera semua....

Wah sibuk jugak yer bila dah mula berniaga...bukan merungut tau...tapi excited...sebab macam2 nak kena uruskan...tambahan pulak baru nak beli stok untuk bahan2 mentah...hari tu untuk kegunaan sendiri boleh lahkan...kita dah rancang....apa yang perlu dibeli....so bila ada gak sambutan untuk tempahan kek...suka Akak...dan teruja jugaklah...sebab nak budget banyak mana stok yang patut disimpan....

Apa-apapun kita lupakan soal berniaga tu sat...ni nak layan Doraemon Akak yang 3 beradik pulak....

Sarapan apa pagi ni.....Dorayakilah...kan tu makanan kegemaran Doraemon!!!


































Bekal Lunch Hubby hari ni cuma ayam masak cabai dan telur mata kerbau....

Untuk our lunch ..nanti dulu..tak sempat nak posing pagi ni ....infact..it's going to busy one busy day today....sebab besok ada 3 biji kek....kena siap untuk dihantar seawal jam 7 pagi....dan 35 biji karipap....ni...tempahan..atas desakan jiran kat atas ni....kira favour untuk dialah...so kalau ada rezeki...bertambahlah kerja akak...Syukur Alhamdulillah..rezeki kan...jangan kita tolak Dik ooi!!



Kat sini Akak tepek resepi Dorayaki ...tuan punya Kak Fida MYR...Mohon izin copy & paste yer Kak untuk rujukan Watie di masa akan datang.....sebelum ni dah pernah buat....pakai resepi ni juga...kalau nak tengok tekan di sini!

Bahan-bahan ( 15-20 kpg yg kecil2 )

  • 2 cawan tepung gandum
  • 1 cawan gula halus
  • 1 sk baking soda
  • 4 sb air/susu segar
  • 6 biji telur
  • Inti kacang merah, choc cair atau choc nutella dan lain2 ikut suka.

Cara-cara

  1. baking soda dan air/susu segar dilarutkan,ketepikan
  2. pukul telur dan gula hingga kembang
  3. masukkan campuran baking soda dan juga tepung ke dlm adunan telur dan kacau hingga sebati .
  4. panaskan kuali dan lenser dgn sedikit minyak. Tuang sedikit adunan ke dlm kuali lebih kurang 1 sudu besar utk membentukkan seperti lempeng yg kecil . Terbalikkan bila buih timbul di permukaan kuih.
  5. bila sudah masak, angkat dan masak lagi hingga habis.

*.*

17 comments:

niesz said...

inti kacang merah..favorite niesz tu..huhu..sedap nyer..nk lunch mcm tu gak..hihi..

E-na Zarina said...

nak jugak dorayaki penang....

[s][u][e][h][a][n][n] said...

huhuhu akak ni mmg baguih la pandai masak..suker kita..leh la share2 resepi tau..uhuks..

untung hubby n anak2 akak.. :p

Solehah said...

hehe..ader doremon ke rumah akak?

Watierman said...

Niesz..suka kacang merah jugak yer...Akak pun tapi Reena prefer coklat..tapi tak de stok..dia makan juga...yg ni...

Watierman said...

E-na..malu lak..kat org Jepun...dorayaki apa tebal cam tu..dia orang wat nipis cantik jer!

Watierman said...

Suehann..mane ada..akak pun belajar dari sifu masakan kat luar sana....cedok resepi dari dia orag jer Dik ooi!

Watierman said...

Solehah jgn tak tau...macam2 ada kat rumah akak..ni...Superman..Spiderman...sampaikan Barbie pun ada jugak...just name it ...mesti adalah...
Himawari pun ada tau!!!

Fiza Nordin said...

wah semakin bersemangat berbiz ye kak...baguih!!!

dorayaki...emp mcm pankek je upernye erk...tp mgkn beza sbb ade inti je...betui ke ni???

Noorhodza said...

Kak, ni anak minat betul makan ni... tapi nor tak reti ler pulak nak buat, selalu beli jerr...

Nak cuba buat sendiri nnti kalau ada kesempatan...

Watierman said...

TQ fiza..berkat kekuatan semangat & dorongan yg Fiza berilah ni...entahlah..sebab pancake akak guna tepung ready made jer..ni resepi Kak Fiza yg punya..Akak try jer..sebab bahan2 dah ade kan!

Watierman said...

Buat Noor..senang sangat2 kalau letak inti coklat lagi dia org suka..akak tak de stok pulak tadi...

ain said...

kak watie...tengok dorayaki akak, teringat kat hubby, dia suka mkn kuih ni tp dia tau saya tak suka.so dia rajin sakat saya, klu saya kata tak tau nk mkn apa, nanti dia ugut2 akan beli dorayaki.hihihihi

Watierman said...

Terkenang yer Ain...some imperfect things that always will remind us...about out love ones...bila dia nak balik Ain?...mesti Ain rindu dia sangat2 kan...Tabah yer Dik...berat mata memandang berat lagi bahu yg memikul...akak tak nak sakat Ain suruh makan Dorayaki ni tau...You take care ya!

Sheila said...

salam.k.watie - ni nobita dtg nak ambik dorayaki sikit hehehe hemm mmg sdp dah pernah buat resepi dari k.fida ank2 pun suka...

Watierman said...

Maaf yer Nobita..Doraemon dah ajak Giant makan tadi....dah habesss yer!!!

sI tEDI said...

uwaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa.. dorayaki musti dah habeshh.. awat lambat sangat buka blog ni???