Adakah ini satu Tabungan???

Tuesday, November 3, 2009

Puding Kek...Dayang Jack.....untuk minum petang!!!

*.*


Dah minum petang ke belum?....Mai la kita minum sama2...hari ni buat yang ringkas jer...dari bahan yang sedia ada....















Selepas dirasa...memang perlu tambah sukatan gula....agak dalam sesudu besar!








Puding Kek ni resepi dari Dayang Jack...akak berkenan sangat dengan kek lumut dia....lepas tu dia buat puding kek.....keinginan tak menahan!!! Akak mohon izin yer Dayang untuk copy & paste resepi ni sebagai rujukan dan perkongsian dengan kawan2.....mohon halal yer Dik segala ilmu yang dipeturunkan!Terima kasih banyak2...hanya Allah yang membalasnya!!!

Bahan-bahan :
  • 3 cawan air
  • 1 sudu besar serbuk agar-agar (dyg guna Cap Bunga Ros)
  • 3 sudu besar tepung kastard (dibancuh dgn 3 sb air)
  • 1/2 cawan gula pasir ( ..lidah dan tekak akak kata kena tambah next time.... extra 1 tbs)
  • 3/4 cawan susu cair
  • 1 sk esen vanilla
  • hirisan kek secukupnya (dipotong kiub @ ikut suka)
Cara-cara :
  1. Didihkan air bersama serbuk agar-agar di dalam periuk. Setelah larut masukkan gula dan susu cair. Setelah gula larut, biarkan ia mendidih.
  2. Masukkan bancuhan tepung kastard tadi serta esen vanilla. Kacau hingga pekat.
  3. Sediakan loyang yang sudah dibasahkan dgn air. Tuangkan adunan tadi ke dalamnya. Masukkan/susunkan atau gaulkan perlahan-lahan kek yg sudah dipotong tadi.
  4. Sejukkan sebelum hidang.
***adunan agar2 ini juga sesuai utk puding koktel tetapi sukatan gula perlu ditambah sedikit.



Kalau ada belen kek tu try le.....ni jadi dessert malam karang jugak ni!!!






*.*

10 comments:

LOVE said...

KakWatieeee! nak puding kek tuh!! Love baru habis memuding...tapi buat simple jer...

Later today masuk N3...hihi ;)

Watierman said...

Love saje jer nak try resepi Dayang...nampak cam best jer...tapi kena tambah gula....

dayang_jack said...

kak Watie, tq so much 4 trying dis recipe. Mmg kena tmbh gula depends ngan kemanisan kek. Kek lumut dyg tu agak manis. tp kek hawflake rasa ade masam sket. that's y kena tmbh gula. Anyway thanks a lot....mmmmuahh!! cantik kaler puding tu!!!

sharamli said...

gamknya lepas ni kena tunggu time kyg bru leh mas0k bl0g akak...

sI tEDI said...

setuju dgn sha

ain said...

aduss kak watieee....dr kenyang jd lapar balik tengok puding kek akak ni la.

Solehah said...

kak, saya blm mkn malam..huhu..

pasal broadband tu ok ja saja jadi testimoni ka apa..janji kak bayar saya..haha..gurau ja..
masa survey htu kesimpulan yg saya nak buat, maxis murah sikit drp celcom, tp kena pulangkan modem balik nanti bila nak terminate..kalau celcom modem tu jadi hak milik kita nanti..
anak akak duduk bangi kat mana?
dulu setahun jugak saya pakai maxis broadband, bawak fasa 4 bangi, hampeh coverage teruk sangat..kalo bandar baru bangi ok..laju..
dulu masa gi cameron berangan nak guna maxis, tp x da langsung coverage kat sana..nasib baik ada line celcom..langgan daily broadband..boleh ja pakai..
tu pasal saya pilih celcom..tgh promosi lak sekarang..bayar rm88 trus boleh guna..mmg berbaloi..berbaloi-baloi..
phewww...sekian..hehe..

farae said...

akak.nak jadik anak akak boleh?adik ke..jiran ke..haha..nak jugak makan sdap hari2

blogresipi said...

Ya Allah.. sedappppp nye nampak... kalau saya ade cukup bahan harus saya buat ni kak... tp agar sama kastad takde...adoiiiii

Watierman said...

Love-terbekenan puding yg Dayang buat..itu lah terpanggil pulak!!


Dayang-tq for the recipe..memang next time kena tambah gula...tapi akak makan dengan kiwi icecream...uish..sodap!!


Sharamli & TEDI - tiap2 kali akak cuma tanya...Dah kenyang!!!


Ain - tak pe..buat dessert jer...!


Solehah - TQ yer Along akak kat KPTM tgl section 14 kot...dekat Petronas tu dekat Putri Bongsu res. Wah dah cam promoter Celcom pulak!!

Farae - apa salahnya...pilih yang mana sesuai...hahaha...Akak okay aje...

Ijan...kalau buat tambah sukatan gula yer...tapi kalau makan dengan ice cream...marvelous!!