Adakah ini satu Tabungan???

Wednesday, November 11, 2009

CEKODOK PISANG @ JEMPUT-JEMPUT......

*.*

Assalamualaikum & Selamat Pagi semua....


Mari kita belajar makan cekodok....haha...tak payah belajar pun...ambik seketoi masuk terus dalam mulut...kunyah2...telan....


















Jom makan cekodok!!!

Ada nak belajar buat cekodok lagi....nak resepi....ni dah akak pernah ajar dulu tau....klik di sini.....

Kalau tak nak klik....okaylah akak letak semula resepinya.....
  • 1 sikat pisang...ape2 pisang pun tak kisah...janji masak ranum
  • gula....4-5 sudu besar....akak suka manis2 buah gitu...(ada keturunan diebetes)
  • secubit garam
  • 1/2 sudu soda bikarbonat
  • 2 sudu besar margarine/butter kasi ranggup
  • tepung gandum
  • sedikit jer air
Lenyek ler pisang tu dulu tau...then campur semua bahan....sampai jadi adunan yg akak dah tepek tu!!Lepas tu panas minyak...& goreng...sambil GOLEK2kan dgn sudip KAYU YER!!!!Petua...nak membolatkan bentuk jemput2 tu!!!

psst:..untuk gambar the making...... kena klik di atas tu yer...to get to the n3 yg akak dah posted dulu!!!!


So bekalan untuk hari ni....ada yg bawa jemput2..ada bawa kek....(gambar lupa snap!!!)

So for lunch...are as following...........














Okay.....have a nice day!!!

Psst....By the way...Akak dah dapat baiki camera Akak.....I deleted one file on my memory card...and everything is back to....normal....SYUKUR ALHAMDULILLAH!!! BERKAT DOA dari anda semua...TQ....Allah telah memudahkan segalanya untuk Akak!!!!




*.*

26 comments:

LOVE2COOK said...

Alamak comeynya cedodok pisang akak tuh! My hubby suka sgt if Love buat cekodok nih. Errr missed him lor! :(

And as usual, bekal hubby...WOW!!! :)

Okey, I'm on the way to ur hse now...pls open the door! ;) Lepas tu kena gi umah Nurindah plak..huhu!

Good U've fixed ur camera! ;)

Watierman said...

LOve - Reena punya fav....asal ada pisang kat umah mesti nak kena buat cokodok...
Hubby Love kan dah nak balik tak lama dah kan...sabar yer!!!
Jemputlah..Akak dah buatkan MIlo untuk Love!!!

Sheila said...

hai kak nice lah cokodok tu bulat2 je...time pns mkn sodap..hanar lah sepingan kat org KL ni....woo hari2 bekal nasi lauk ikan rajin betul akk kita ni...

sI tEDI said...

ada acuan ke cekodok tu.. he he he he.. bulat2..

adeh.. perut dah berkeroncong!!

TintaCyber/DapurkuBerasap said...

mengoda betul cekodok tu.my fav..tapi kalau saya buat selalu tak menjadi..kdg2 lembik..kdg2 mcm batu..huhu..kalau kat sarawak di panggil...cucur Bom...:)

ain said...

kak watie...kita tak nak seketui la..kita 10 ketui. boleh kannn..???

Alhamdulillah dh ok dah camera akak. agaknya file yg akak delete tu poblem kot!!

Watierman said...

Shiela....nak hantar boleh...tapi keta lak tak ada...by the time jalan kaki gi pos office..sebiji...sebiji akak habiskan...dalam perjalanan..hihihi!

cHeRyNa PiReS said...

dari awal sha masuk blog akak..selalu jumpa sotong. memang minat sotong ye kak?

Watierman said...

Tedi...mana ada acuan..tapikan akak bagi petua dah macam mana nak bulat2kan dia...ada tu..klik n3 yg dulu!!!

Watierman said...

Tinta-try ikut resepi tu...insyaallah..okay kot!!

Watierman said...

Ain...Ain punya pasal jangan minta 10 ketol 20 ketol pun boleh....

Syukurlah camera tu dah okay...agaknyalah...ada file corrupted tu!!

Watierman said...

Sha....bukan minat sangat2 pun sotong Dik ooi..akak tak makan ayam..tu yg tak banyak pilihan...& lagi hubby suka beli...anak2 pun suka...hubby pun suka..agaknyalah kot..kalau tak sotong udang..hihihi

umi_e said...

cantiknya jemput2 watie... bulat2 je...

Watierman said...

Kak e---terima kasih...ada petuanya tu..bacalah!!!

indahhouse said...

Salam kak watie, cekodok...mmm, lama tak beli pisang wat cekodok. susah nak buat bolat2 camtu. Thumbs up!

Solehah said...

alololo..ni nak nangis ni..sedap betul cekodok tu sy tengok..lapaq.

a.z.r.i.n.a.03.07 said...

cekodok pon nak tengok jugakkkk..mesti Kak Watie ada lauk pauk lain. haaa...kan betul...

kalau saya buat mesti penyek hehehe..tu yang orang kata penyek cam cekodok basi..

owh tak tau pulak kena letak butter.. nnt boley cuba.

anak2 saya kak..sekali hadap jer kalau cekodok ni..kengkadang saya kena ketepikan dulu untuk saya & abg..hehehe..

E-na said...

nak jugak cekodok pisang yang comeeiii tu...

Watierman said...

Tq Nur...akak pun dah lama tak buat...jarang juga beli pisang...selalu MIL bekalkan pisang dari kampung hihihi...

Watierman said...

Solehah....tak yah nangis..ambik jer banyak kat dalam tupperware tu kan..ngap le pa lagi...

Watierman said...

Azrina....tu ada cara membuatnya try le...manalah tahu Rin suka rasa dia mengikut resepi Akak tu...cobalah!

Watierman said...

E-Na pun nak.....jemput...makan jemput-jemput pisang tu...hihihi

Anya said...

The first shots looks like
"Oliebollen" its dutch for such a balls
(Its looks the same also the recept
:-)

blogresipi said...

Akak tau, Faiz suke sgt cekodok pisang resipi akak ni. tp kite buat selalu tk bulat2 cantik cam akak punye.. tp rasa memang best.. laju je Faiz makan..heheh

Watierman said...

Hi Anya..Nice of you to drop by..."oliebollen"...ya...could be too!
In English it could also be called "banana fritters or balls"...hihihi..you can try out the recipe if you like!You have a great day ya!

Watierman said...

Salam Ijan...Baguslah kalau kena dengan tekak si Faiz ke Ijan ke...cuba tambah sikit jer lagi tepung atau pun cubit sikit jer lagi soda...mesti jadi bulat cantik nya...Akak suka kalau pisang emas...memang bulat2 elok jer jadinya...ini akak guna pisang berangan tu!!