Adakah ini satu Tabungan???

Friday, November 6, 2009

Sarapan pagi...makan roti lagi....uli lagi ler!!

*.*

Assalamualaikum dan selamat Pagi semua....

Hari ni Akak lambat bersiaran....ada sebabnya....nak tahu nape??? Sebabnya semalam Hubby balik lambat!!! Biasa!!! Tak lah kalau almost midnight....kereta "Levin" buat hal....end up AAM tarik le....naik truck dia ke mechanic...."Wah...dah makin fofular pulak Hubby akak dengan AAM tu.....sebelum ni asyik renew membership AAM jer....apa tanda tu??? Tahun ni aje dah 2 kali....naik truck tu....


What?....ooo Dah....akak dah pun order Toyota V8 Supra untuk Birthday dia..tapi katanya belum assemble lagi...sebab pemintaan banyak sangat. Entahlah Akak order pun pakai e-mail jer...boleh pakai ke order cam tu...hihihi....


Soooo pagi ni....kami sekeluarga dah weekend lah yer....anak2 pun dah berhoye-hoye kat rumah....mengadap TV le jawabnya....seharian...So....kalau akak tak lawat rumah korang hari ni tu....faham2lah...nak layan....yang dok ada ni kan!!!


Pagi macam biasalah...makan pagi sangat penting ....jadi awal2 lagi akak dah siap menguli.....buat apa lagi....buat rotilah....



























Resepi roti kali ni di ambil dari MYR...resepi Roti - Doh Asas (kak Fida)

Mohon izin yer Kak Fida dan pihak MYR untuk copy & paste resepi ni....sebagai rujukan Watie di masa akan datang.Terima kasih juga kepada pihak MYR....kerana telah mengumpul banyak resepi2 menarik yang sangat membantu para suri dan sesiapa sahaja dalam penyediaan hidangan.

Bahan-bahan ( tergantung size doh yg dibentuk )

  • 600 g tepung roti ( 5 cawan rata)
  • 120 g gula halus (1/2 cawan rata)
  • 1 sk rata garam
  • 2 sb susu tepung (opt)(akak tak letak pun)
  • 5 sk rata yis segera (contoh-Mauripan)
  • 1 biji telur
  • 250 ml air(akak gantikan dengan susu segar suam)
  • 60 g mentega - lembut (2 sb penuh)

Cara-cara

  1. Akak panaskan susu...menjadi suam didalam microwave, kemudian masukkan gula & yis biar berbuih.
  2. masukkan semua bahan yg lain & uli hingga tidak melekat ditangan.
  3. Perap selama 45 min atau berganda saiznya.
  4. Canai doh bahagikan kepada beberapa bahagian dan bentukkan.Atau timbang 50g setiap satu.Isi inti manis seperti kelapa manis,kaya,kcg merah dll.
  5. Boleh juga dibubuh perasa pd doh seperti koko dan isi inti potongan choc. atau kismis dll...dan susun doh dan jarakkan di atas dulang pembakar.
  6. Perap lagi selama 45 min atau berganda saiznya.
  7. Bakar di dlm oven yg telah dipanaskan dulu pd suhu 180C selama 10-15 min.
  8. Siap untuk dihidangkan, utk sarapan atau minum petang.


Rasa roti ni lebih enak.....dan teksturnya juga lebih baik & gebu......memang highly recommended lah resepi roti ni!!!





*.*


15 comments:

Solehah said...

saya nak air nescaffe panas kak..haha
sedapnya, nanti satu masa nak cuba la resepi akak ni..

Sheila said...

salam kak.wah rajin bagat akk meroti yee uli meguli heeepaslah kat org jauh ni seketul dua hahaha time hujan2 gini lapo perut boleh diet...sekali bwt mkn for lunch

ain said...

geramnya tengok roti2 akak la. bila ler nak dpt BM ek. nak uli manual..tak larattttt!!!!

nurindah said...

Salam kak watie,
mengubat hati ya kak, berderet2 roti.
ingat baru nak tanya camana kamera. da bedah siasat ke? rupanya tak sempat bedah lagi.
takper kak. keta pun penting gak, kan? hihi

Softtouch [Hanim] said...

cantiknya roti tu gebu2...kalah kat kedai punya...sedapnya tgk...

LOVE said...

Whoa, cantiknya akak menguli!!! ;) Love nak!!! ;)

Aiks, manalah Love ngata akak? I said the truth only. Hehehe! :)

Haa, mmg malas betul nak posing last nite kak. Hehe, camera hubby Love manyak berjasa dah tuk Love. ;)

U take care too! Hari nih takde ayam...eat something else pulak! ;)

♥ItaJeff♥ @Something To Share said...

Salam...
Ita salute lah ngan watie ni...rajin & pandai memasak..i wish i can be like u...nyesal aku tak belajar masak dari dulu hehehehee..

a.z.r.i.n.a.03.07 said...

memang bezzlar Kak Watie niy...
cantik,gebu,comei..sumer pon ada..
kalau dekat ...saya datang umah walupun tak ajak..hehe..

sharamli said...

d0h asas?

asas p0n dah c0mey dh..

salamdariborneo said...

kak watieeeeeeeee,lain kali buat roti hantar la dekat saya sikit.cantik2 roti akak.

cHeRyNa PiReS said...

perkataan berhoye-hoye semakin pemes sejak kebelakangan nieh. adakah kerana si tedi? hmmm..

sha takdelah pandai buat nieh kak...slalu gi beli kat bairoti...sampai muak bai tuh nak bawak roti utk sha:)

TintaCyber/DapurkuBerasap said...

kak watie...kerja sebagai apa ye?..saya rasa kak watie nie patut buka kedai roti le kak...Salute le..tabik Spring(maksudnya tabik hormat ler tuu)..:)

miss jane said...

bonda!

omelnyer roti...

love to eat it all...yummm..

Anonymous said...

TSAQIF :
bestnye mama dah weekend.. ummi dia masih lagi meeting pagi petang.. ni nak ngulau 5 minit before masuk balik..

Rindu kat mama..laamaa tak dgr citer...

Take care.. salam ngan incik hubby yer..dgn pesanan..14 Nov ni besday kite...jgn lupe yer..nanti balik kampung nak hadiahhh...hehe

blogresipi said...

Aiseh... tipah tertipuuu!!!! baca entri atas dulu jd cenggini lah... hehe... order pakai email ye kak.. order kat kite satu yer.hehhee