Adakah ini satu Tabungan???

Thursday, November 12, 2009

Menu....Stok Yang Terhad.....Bila Kereta nak siap ni?????

*.*


Assalamulaikum & Selamat Pagi.....UOLS!!!!


Bilalah kereta nak siap ni????? Stok bekalan makanan makin menyusut....jadi apa yang nak dimasak....bukan lagi mudah bagi Akak sebab bergantung pada bekalan stok yang ada....infact ada diantara barangan yang dah habis dan hampir habis....


Tak payahlah ngomel banyak-banyak sebab bukannya dapat tambah apa2 pun...just that what do we have today.....





















Untuk juadah tengahari.....for now....ini jer yang sempat...Akak prepare pagi ni...










Layan jer lah apa yang ada yer....nothing special....memadailah daripada tak ada apa langsung kan!!!!(Ayat nak sedap kan hati....hehehe!!!)

Additional.....

Since ada yang bertanya macam mana buat chicken popcorn tu....Akak tambah kat bawah ni yer!!!

Resepi Chicken Pop Corn

Bahan2 & caranya:

  • 2 atau 3 keping dada ayam dipotong kecil2 (lagi kecik lagi ranggup)
  • 2 sudu besar serbuk cili/ tomyam paste/cili flake (any flavour yg anda suka)
  • 2 sudu kecil sos tiram
(***bahan2 diatas untuk marinate dengan ayam selama 15 hingga 30 minit lebih lama lebih baik***)
  • 3/4 cawan tepung gandum
  • 1 sudu besar tepung jagung
  • secubit garam & serbuk lada untuk perisa
(~~~bahan2 diatas ni pula digaulkan sebati ~~~)


  • Sediakan minyak secukupnya untuk mengoreng
  • 1 biji telur dipukul
Caranya:

  • Celupkan kiub2 ayam yg telah dimarinate tadi dalam telur
  • ambil cebisan2 ayam tersebut dan salutkan dengan tepung yang telah disediakan
  • goreng dalam minyak yang panas sehingga garing
  • angkat dan toskan di atas kitchen towel
  • Siap untuk dimakan
  • Cubalah!
Psst: Kalau nak senang guna tepung KFC pun boleh kot! (Akak tak pernah beli...tapi kalau sesiapa yang dah ada tepung tu cuba lah !)




*.*

23 comments:

LOVE2COOK said...

Alamakkkk! Terliur ler tgk dishes akak nih!!! Adey..geram betul.

Ada keropok, popcorn, ikan, sambal telur pecah! Uishhhh, I'm drooling badly now!! Uwaaaaa! :~(

KakWatie, I dunno what else to say! hehehe.

Oh yeah, how U do those popcorns? Mind sharing the recipe? hehe.

nurindah said...

Salam kak watie,
chicken pop corn kak? rasa dia cam naget tak? mesti sedap tuh makan ngan sos cili.

Jieda said...

ala...sedihnya baca n3 kak watie.sabar ye kak watie.tapi memang betul la.kalau kenderaan takde kat rumah memang patah kaki betul

Sheila said...

salam k.watie...sy doakan moga kereta akk cpat siap yekkk.for lauk2 tu mmg npk megancam lah walaupun simpel jeee for me rise and telur sambal tu dah ckp anek...rasa cm nak terbang kesana je jjcm hehee

ain said...

tak siap lg kereta tu??? siannya akak. sabar je la kak!! Dugaan ni!! ada hikmah tu!

kakkkk...nk tanya. sambal telur pecah tu, akak pecahkn telur kat dlm sambal ke, atau akak goreng dulu?? mcm sedap semacam gitu!!!hih

cHeRyNa PiReS said...

ikan tamban?! nak...nak...kena betul dengan sambal telur pecah tuh...mmg yummy...

akak buat sendiri ke popcorn chicken?

Solehah said...

uih kak..mcm tu ka tahap takda stok?dasyat t..kalo ada stok lagi la dasyat..kalo saya kan kak, hari2 nasi goreng letak ikan bilis ..tak pun telur..dah jemu mkn roti plk..haha..dah kawin nnt nak jadi cam kak watie la..

Watierman said...

Love...tu akak dah tepek recipe..try le..mana tahu kena dengan selera...ada hari marinate dgn paste tomyam...ada hari marinate dgn cili powder..infact ada hari ....marinate dgn cili sos...hehe..dia org bukannya tahu pun akak belasah jer!!

Watierman said...

Nur anak2 akak suka ni lagi dari nugget sebab kecik2 & ranggup..& tak yah cicah sos lagi dah..dah ada perisa yg kita marinate...

Watierman said...

Terima kasih Jeida atas ingatan ...kesian jugaklah kan..tapi masih ada beras dan telur ..masih selamat..ikan pun ada seketol dua lagi..hihihi

Watierman said...

Shile tq...memang susah tak de kereta ni...tapi tak ape..masih ada makanan just otak kena ligat sikit fikir...
meh la takat nak makan nasi dgn sambal telur pecah tu..apalah sangatkan...

Watierman said...

Ain....sambal tu dah siap tumis...semua..agak2 pekat mana kita nak...pecahkan telur...biar telur separuh masak baru dibalikkan...biar sekejap terus tutup api...letaklah berapa biji telur secukup kuah yg kita sediakanlah...Hubby akak prefer ni dari telur rebus...

Watierman said...

Sha...ikan tamban tu jarang putus stok kat rumah akak...memang fav hubby...tapi kena pantaulah..kalau boleh dia nak makan tiap2 hari...Akak saje tak buat tiap2 hari takut jugakan..dah berusia ni...kena jaga pengambilan benda2 masin & manis ni sikit..hehehe...Akak kan nurse peribadi dia!!!

Watierman said...

Solehah...rumah akak memang keep stok for at least 2 weeks...kalau beli apa2 pun semua mesti ada extra stok...even pencil anak2 ke ape ke...sampai Listerin pun kami simpan stok...sabun...berus gigi pun...infact saje beli extra untuk tetamu yg terlupa bawa berus gigi..hihi..barang makan tak payah cakaplah...tgk peti ais akak dah la...besar dari dapur ha...tepung gandum pun beli bukan sepeket dua..sekotak yg ooi..yg ada sepuluh peket tu...jgn terkejut...tu tak termasuk tepung kek & tepung roti lagi...habih tu...kalau tak masak...kan membazir namanya...NAK LAGI KE JADI CAM AKAK????

LOVE2COOK said...

KakWatie!!! Tenkiu so much for sharing the Popcorn recipe! Love will try it for sure sometime.!

Wish U all get the car ASAP yer kak! ;)

sI tEDI said...

ada juga ni kak.. alhamdulillah..

a.z.r.i.n.a.03.07 said...

hui beznya ..sampai chicken popcorn pon buat sendiri eh kak..

Saya pulak si Ayamas tu tolong buatkan ..hehehe..

Ikan tamban banyak tulang kan kak.. susah nak dapat kat sini.. *alasan pasal byk tulang*

ikan parang yg tulang byk tetap suke...masak asam pedas melaka....alamak..bertahun tak makan..

*sabar ye kak..
hbby saya pon sama gak skang ni..keta dah dekat 3 hari kat workshop tak siap2... keta tua katakan..

ieda said...

simple aper nieh kak .. ok lah nieh
kalau ieda dah penat giler dah .. alhamdulillah kalau x buat bfast .. buat yg simple2 jerkk ..

hubby x banyak songgeh .. heheh

blogresipi said...

Ala ciannye kete belum siap baiki ye kak... hopefully sempat la sebelum stok makanan habes ye.hehe... psst, ikan tamban kecik tue nampak bestnye! semua lauk bekal hubby akak selalu best best lah...

zai@umiaiman said...

sabar yer kak,,,

AzuanBudakPandai said...

sedap woo chicken pop corn tue..meleleh dah ni huhu

Uncle Lee said...

Hello Watie, I knew I shouldn't have come here before my lunch...you are dangerous woman. Mesti buat a sign 'AWAS' put up at your kitchen door, ha ha.
Just kidding.

Holy Smoke! Everyone of your fish dishes will make a man not married terus think of getting married, or if married, trade in for new model boleh masak like you, ARHAAAA HA HA.

Watie...like I mentioned before...our paths did not cross, kalu tidak, tentu I hilang my Bachelor's degree sebelum lepas Batu tiga puluh, ha ha.
You have a nice day and happy cooking....jangan lupa tu chili merah lipstick, Lee.

al said...

salam...kak,

masakan ikan tenggiri tu sedap tu..

hulur lah sikit kak..:))