Adakah ini satu Tabungan???

Friday, November 13, 2009

Putus Bekalan............Itulah Puncanya!!!

*.*


Assalamualaikum.....& Selamat Sejahtera.. semua


Alhamdulillah...akhirnya kembali bersiaran di pagi Jumaat yang mendamaikan ini.....ha..ada gaya juruhebah yang bertugas tak....kwang...kwang kwang...nak juga...mak cik ni...aih!!!

Putus Bekalan.....Itulah puncanya....!!!


Tajuk dah kasi tahu dah... tapi bekalan apa yang putus????

Bekalan letrik..Dik ooi...dari pukul 11 pagi sampai 7 petang.....bukan kat rumah orang lain tau...kat umah Akak sorang aje....Nak tau nape????

Hubby lupa bayar Bil....yang hampehnya...Akak ingat memang blackout...akak biar je lah..lama2 pelik nape lift dan air-cond kat saloon bawah ni macam on jer!!...Masa Akak tengah bercakap melalui telefon tadi adelah dengar orang kat depan pintu...tapi tak "ding...dong " pun so Akak biar jelah....!

Tanpa salam...tanpa pamitan....dia potong bekalan...tak ade notis peringatan.....lepas tu dia selit kertas notis pemotongan tu kat pintu macam tu jer terus dia belah!!! Hampeh betui la!!!Memang lah salah kita sebagai pengguna kalau kita lambat jelakan bil...itu Akak akui.....Hubby Akak mungkin terlepas pandang....Akak selalu ingatkan aje...tapi kesibukan dia di pejabat mana Akak nak nampak!!! Kadang-kadang dia suruh ofis boy tolong uruskan...itu pun selepas kerja2 pejabat selesailah.....nanti ganggu kerja Mamat (bukan nama sebenar....) pulak.

Tup2....dah kena potong ke! Tapi tarikh notis pemotongan yang diselitkan di pintu rumah Akak 12 hb November,2009.....yer lah semalamlah kan....so Akak pun informed Hubby.
Dia terus pergi ke pejabat TNB di Jalan Anson......buat payment...at the same time dia tanya...dah kena potong ker cik?
Petugas tu kata belum lagi Cik....so...dia tanya lagi....
Kalau dah dipotong macam mana?
Petugas tu jawab lagi....tak de masalah....ini automatic system...nanti terus sambung balik.

Hubby pun berpuas hati...terus balik ke ofis....& call Akak...so that tak payahlah nak risau2...kejap lagi dia on lah tu!!!

Almost pukul 2:00 Hubby called ...Dah ada letrik ke belum?...Akak kata belum.....biasalah tu...nak potong cepat....nak sambung balik lambat!!! Tak payahlah nak marah2 ke bising2 kat dia orang....nanti dia sambung balik le tu!!!

Pukul 3 petang Hubby called lagi....masih belum disambung....dia dah mula panas....so dia called pejabat TNB lagi.....kali ni petugas tu kata dah buat laporang ke belum? WTH....laporan apa lah pulak?....So dia pun ikutlah...buatlah...apa yang dia orang arahkan....at the same time tanya lagi...bila nak sambung ni...tadi kata auto system......
Petugas tu jawab....before 5:00....pulak!

Senarionya...Hubby balik kerja ....dah lah naik bas...panas.....jalan kaki dari BJ Mall ke rumah Akak....(boleh bayangkan.....orang tu keletihan........ni...)
....sampai Hubby balik rumah.....around 6:45 dah masa ni....keadaan di luar agak gelap....hampir senja dan nak hujan......

Dalam rumah jangan cakaplah...nak kelam...Akak pulak lupa nak cari lilin....torchlight.....so bertambah le gelapnya....Nasib baik Hubby Akak tahu mana letak semua benda2 tu Akak dah rabun...dan tak ingat pulak tu kat mana letaknya barang2 tu....bukannya department Akak....(alasan tak ingat......)

Dia called TNB lagi....nadanya tidak kuat....tenang dan sangat professional.....Walaupun Akak tahu dia memang dah tersangat-sangat nak meletop dah masa tu...tapi dia juga tahu....Akak ni jenis yang tak boleh bising-2....Akak takut dan mudah menangis kalau orang marah2!!! Percayalah....dia tak pernah meninggikan suara pun pada Akak....pada anak2 adalah sekali dua kot....itupun selepas melihat Akak yang ketakutan....dia cool balik....jauh sekali nak naik tangan pada anak2.....

Cuma...dalam cool....dia menangani masalah tu dia adalah dia sarkastik juga....puncanya...bila dia called tu petugas tu tanya....no report berapa Cik...? Hubby kata tak kasi no report ape pun tadi....
Petugas tu kata...la tak da no report tak boleh buat palah Cik...
Cik kena buat report sekali lagi....
Hubby tanya....tak boleh check dengan no akaun saya ke?...So lepas bagi no akaun....orang tu tau pulak semua detail payment dan alamat rumah.......
Habis tu Hubby pun tanya lagi....pukul berapa belas nak datang pasang balik ni....sebab dah gelap ni.......tup...talian terus terputus!

Masa tu Akak dah gelabah sebab Hubby macam bengkak....je...bangun tak cakap apa2 terus masuk bilik...mandi.....

Akak masih kat living room....bertemankan cahaya lilin...(romantika ooooo.....sowang2!)...ooobudak 2 owang tu...gi tution!!!

Dalam 7:30....Nizam balik tution.....muka frust je...sebab tak de letrik....Reena balik pukul 8.00.Lepas Nizam balik.....sekejap jer...Akak tengah nak ke dapur.....tiba2 letrik ada balik....Akak lari ke depan nak tengok siapa kat luar....sebab bunyi macam ada orang....tak sempat apa lagi dah orang tu lari turun tangga.....kelam kabut.....

Apa-apa pun Syukur Alhamdulillah...letrik dah ada semula....tapi itulah kisahnya dengan TNB....datang & pergi...tanpa salam....& pamitan!!!

MORAL OF THE STORY.....NEVER let your BILLS Overdue...& AVOID TERMINATION OF SERVICES......Sebabnya....nak POTONG cepat...nak SAMBUNG BALIK.....SUBHANALLAH!!!!


Panjang tak lakaran kehidupan Akak semalam......??? Dah jemu?

Ada sikit jer lagi....ni....layan gambar dah le...akak pun penat nak menaip.....hihi..macam mana nak start tulis novel ni!.Baru type sikit dah...mengomel....






Juadah ni prepare semalam....untuk breakfast pagi ni....tapi ada juga yang prefer something pedas pepagi yer!!!


























Untuk lunch....ini jer for now....










Okay lah yer.....sekian....perjalanan hidup ku....moga lebih menarik dan indah dari semalam.....Inilah paparan kehidupan......daaaaaaa!!!




*.*

20 comments:

jane said...

bonda ikin perut aku bwerbunyiiiiiiiiii


waaaaaaaaaaaaaa

tak puas ati btul....huahauhauahua

Sheila said...

Salam k.watie..wah mcm bejanjilah pulak pepagi ni..kuih yg same belang calor yg same sehati sejiwa betul lahhhh...jum tukar2 rasa..hemmm sdp..sdp..hehehe

Watierman said...

Jane...Anakanda belum makan lagi ke..dah pukul berapa ni!!!
Ni dah nak cuti hujung tahun tak nak balik Penang ke??

Watierman said...

Shiela..aaa...macam tahu2 je...akak selalu suka letak colourful..entah nape lak wat hijau kuning...tribute tuk Hubby kot org Kedah!!!hihi...

HaSue said...

Fuhhh.best gak 'cerpen' tuh kak..hehe..
Sadis tul TNB tuh kak..nak lepas tgn laa tuh..huhu
Sibbaik laa hb akak bukan jenis yg mencarut..kalo tak mau nangis pekerja tnb tuh.hihik..alhamdulillah dah ade letrik balik...

Yang tak beshnya bila tengok 'ending' cerpen tuh gambar2 yg membuat perutku lapor..erhhh..sedapnya kelihatan kue lapis akak tuh..nakkkk

Watierman said...

Sue....wah terus bersemangat akak nak start karang novel ni...tu baru cerita TNB..kalau cerita cinta....nantilah....nak gi urut jari sat....!!TQ Sue...sudi jenguk akak!

LOVE2COOK said...

Aisey, KakWatie...kesiannya kena potong elektrik smlm. Exactly, klu nak potong..cepat2 dia orang dtg, klu nak pasang balik...ambik berjam jam kan! So sorry for what happened yest, but good U got back the electricity!

Whoa, akak jenis yang sensitif ker??? klu marah, nangis terus??? hihi. U r definately one in a kind la kak! So sweet ur hubby pun always behave accordingly ha!

Anyways, ur kuih lapis n the all the dishes there make me feel soooo hungry!

I just got back from tesco, bought household stuffs...now relaxing, so tired! Not coz of shopping, but for waiting so long at the cash counter! Customers alot, tapi bukak few counters only, ques getting longer! issshhh geram sgt! :)

sI tEDI said...

KAKWATIE ; bagus hubby akak.. tak macam namewee tu.... g TNB buat kecoh.. ha ha ha..


cantik kuih tu.. ijau!! i loik!! ekekeke

indahhouse said...

Salam kak watie,
Insya Allah, saya pun akan slalu ingatkan suami. sbb ngan kerjanya kat kilang, mmg kna byr time lunch jer kat post office dlm area kilang. kita nak tulun gi byr bil letrik pun, dia tak bagi. katanya, dah tanggunggjwb suami. bertambahla lemak saya ni...kikiki

Watierman said...

Hi LOVE..tu lah..akak ingatkan blackout at first....tak boleh main2 dengan bil TNB...sejak keta rosak ni macam2 hal...kebanyakan bills Hubby dah minta ofis boy settlekan...padanlah...dia pun jenis yang relax jer...bila kena potong baru kelam kabut...tapi tak ade lah jenis yg suka marah2...dia jenis yg suka joke around...
At least tak le bergelap sepanjang malam...hihi..

Watierman said...

Tedi...Hubby Akak kenalah professional..kalau tak nanti masuk METRO muka depan Akak yg susah...hihi..lagi pulak kerja di kan kena deal with customers jugak....so what goes around comes around...always bear that in mind!!

Watierman said...

Nur....Okaylah tu...dia sayang kan isteri....Syukur Allah berikan kita suami yang sangat menyayangi....Akak ni jarang keluar rumah tau...selalu hantar Reena gi tution je..itu pun kalau Alang dia tak ade...kalau abang2 dia ada ...tak payah Akak keluar...semua Hubby yang bawa Akak kalau nak ke mana-mana...sejak berhenti kerja....renew licence kereta jer, drive sekali sekala jer kalau Hubby ngantuk!!

cHeRyNa PiReS said...

Sha kena lagi best. Dia tak hantar bill berbulan2 tiba2 dia potong. Alasan, kami yang salah sebab tak report bill takde. Laaa...takde notis lepas tuh potong. RM1200 kena bayar sekali semua baru dia nak sambung. Nasiblah ada duit masa tu, kak. Kalau tak!!!

Sempat buat kuih lapis dan lauk sedap2. Respect dekat akak. kalau sha mungkin dah makan luar:P

Watierman said...

Actually last month dah nak kena dah...kebetulan akak buka pintu nak gi Kulim ziarah arwah Pak Ngah Akak meninggal...ingat lagi 5 hb Oct 2009...so akak minta tangguh hingga esoknya ...ok lah..this time tak da apa2...terus potong...bukannya banyak pun RM162 jer pun!! Tapi serik dah..lain kali cakap Hubby dapat bill terus bayar...malas nak buat kes panjang2!!!Celcom pun ada jugak buat hal....tukar package deal tak bagi info dengan jelas...letak new procedure punya effective date..muka surat ke 9 ke 10 dalam bill..dah le tu kecik ke info tu...dia org expect kita belek bill macam dapat surat cinta kot!!!Macam2lah service company ni!!!

Softtouch [Hanim] said...

apelah org tnb tu...dtg n pegi tanpa salam..entah hape2 entah...sy paling xsuka xde api...ssh nk buat keje...
lauk2 tu menyelerakan...

psst akak ni mesti lembut orgnya kan sbb xbiasa ngan org yg garang2 nie...

ain said...

namanya dh pritavised. tp service masih takuk lama lagi. celcom pun cam tu gak. sama kepala je dia org ni.

bill2 rumah mmg saya yg uruskan. guna m2u je. senang. klu biokan hubby yg uruskan alamat tiap2 bulan lah kena potong. busy gegiler!!!

cool ye hubby kak watie. hubby sy garang tp kat opis aje la. sampai umah, terus switch to real him. very soft! sampai sy letih dgn ke'soft'annya itu!! hehehe

Watierman said...

Hanim..entah lah...kasar jugak kot...tapi kalau akak marah2 anak...end up Akak yang nangis....sensitip kot....
Kalau Hubby macam nak marah...Akak dah diam..air mata dah genang...last2 dia pergi mandi jer lah..bagi kool...dia kata nanti nak kena pujuk susah...bukan nya senang...nangis macam budak kecik...itu pasal lah agaknya...DIA lah salah kasi manja sgt kot...(cuba salahkan org lain...perangai sendiri yg BURUK..hihihi)

Watierman said...

Ain....best la perkataan " kesoftan " tu...baik maknanya tu...bertambah2 askar kat rumah dengan kesoftan itu..hihihi...Hubby akak kool sepanjang masa..ceria, happy macam org tak de masalah...even ofis mate dia pernah tanya.."ko macam happy macam tak pernah de masalah je..."..Dia kata...kalau nangis boleh selesai masalah ke..kalau marah2 boleh atasi masalah ke....macam perli Akak jer kan bunyi nya tu!!! (terasa la pulak)

sharamli said...

cmna leh telupa nak bay0..
xpe la...laen kali beringat la slalunya pas skali dh kena
:)

Alimaz-Kembara Terasing said...

wahhhhh sedapnyer......awat yang jadi lagu tu....