Adakah ini satu Tabungan???

Thursday, November 5, 2009

Pineapple Upside-down Cake ......memujuk Hatiku Yang Rawan!!!

*.*


Assalamualaikum...& Selamat Petang...semua.....

Akak memang le sedih tapi ....buat apa sedih sampai tak boleh buat kerja kan....hati sedih sendiri pujuk lah kan.

Why not try resepi baru?....betoi 3x!

Resepi yang mana???.....yang seperti berikut le...and mohon izin yer tuan empunya resepi dan pihak Myr...Akak cuma nak buat rujukan dan kongsi pengalaman setelah akak olah sesedap rasa...sebab Akak tak suka manis sangat....so akak edit mana yang akak agak...akan memudaratkan tekak & kesihatan Akak....Terima kasih yer!!!













Pineapple Upside-Down Cake

Bahan-bahan ( Utk 9 serving)
  • 1/4 cawan Butter @ Margerin
  • 2/3 cawan Gula Perang ( just guna 1/3 je....takut manis)
  • 9 keping Nanas dlm tin
  • 9 Biji Ceri Merah
  • 1 1/3 cawan Tepung Gandum
  • 1 cawan Gula Caster(guna 2/3 cawan)
  • 1/3 cawan shortening
  • 1 1/2 tsp Baking Powder
  • 1/2 tsp Garam
  • 3/4 cawan susu
  • 1 Biji Telur

Cara-cara

  1. Panas oven pada 200c. Dalam Baking Tin ( ikut resepi suruh pakai 4segi kalau x ada pakai aje yg bulat) cairkan butter dalam oven. Bila butter dah cair. Hati2 keluarkan dari oven dan taburkan Gula Perang tadi serata meliputi dasarnya.
  2. Susun kan kepingan Nanas tadi dan letakan Ceri ditengah Nanas tu. Nampak cam bungalah kan.
  3. Dalam mixing bowl pulak. Satukan semua bahan-bahan yg tinggal dan kacau dengan kelajuan rendah. Kacau lebih kurang 1-2 minit sampai batter sebati.
  4. Tuang adunan ke dalam Baking Tin yang didasarnya ada Nanas tadi. Bakar selama 50-55 minit. Atau bila kita cucuk ngan lidi, lidi keluar bersih.
  5. Keluar kan dari oven. Dan dengan segara menggunakan pinggan atau serving plate yg. tahan panas. Terus terbalikkan Baking tin tadi. Dlm keadaan terbalik tu, biar sekejap, supaya caremel tu serap pada kek. Keluarkan Bakin pan. Dah siap.

Dah Cuba.....dan okay.....untuk minum petang atau dessert lepas dinner....!
Sangat senang membuatnya!!!






*.*

11 comments:

MamaFaMi said...

Ada masam ada manis... ada umph!

sunkist said...

salam kak watie.. lama benor tak mai sini.. busy memanjang.. ni la baru ada masa nk jenguk2 blog akak :) byk yd ida tertinggal.. :) okla kak watie.. nk round2 sini dulu.. jgn sedih2 tau.. bak mai sini sepotong kek tu! kikiki ;)

unniesya said...

sedap nie..nnti nak cube try la..

sI tEDI said...

awat sedihnye,,>. lom bace lg entry sebelum ni.. ekekekekke

nyummi!

Solehah said...

kak, jangan sedih2 sanagt kak..tapi dlm sedih2 akak sempat buat kuih upside down cmtu..dasyat..tabik spring..

LOVE said...

KakWatie, jgnlah sedih2 kak! ;) Wow pineapple cake tuh sungguh mengancam ler! Love nakkkkk!!! ;)

Hehe, akak emoticons tuh cool kan. Love mmg dah install hari tuh...tapi tak guna lagi coz tak minat ngan kotak border dia tuh...hmmm tgh korek2 camne nak hilangkan kotaknya tuh. :)

blogresipi said...

Ala memory card neh! saje buat hal taww! psst, gmbar henpon pun cantik aih kak... :)

kami dah settle urusan Mikael.la ni urusan soping pulak kak.hihihi

Uncle Lee said...

Hello Watie, I love this particular cake....infact I have posted pics of this upside down cake few times the past 2 years when mentioning about cakes.
Quite often it's also as a birthday cake.

You're an amazing lady, a highly talented one too...not only ada Black Belt in cooking, but a Phd in cake making, ha ha.
Noticed the ahemmm, roses, terima kaseh, Watie.
Have a pleasant weekend, Lee.

miss jane said...

bonda...tgh sedey ke???
alalallal..meh anakanda peluk meh....mmm...syg bonda sgt!

ngee~

bonda..ni ym kite..if ade masa, add la..

areque_93@yahoo.com

hug bonda;)


p/s : anaknda tak suke nanas..kekekek

ain said...

kak tie dh buat dahhh!!! semlm baru saya jln2 ke blog kwn cari resipi ni. bila le sy nk try buat ek..?? mintak akak punya je lah..boleh..??

Sheila said...

lalahai jgn sedih yeee sy dtg hibur hati akk yeee megancam lah kek ni rajin akk yeee...pandai betullll