Adakah ini satu Tabungan???

Monday, November 9, 2009

A few problems here & there...but I'm Fine....Thank you!!!

*.*

Assalamualaikum.....& Selamat Pagi....especially to LOVE ( who just turn 30..)....who always have breakfast with me in the morning *wink*...*wink*!!!!





Kepada sesiapa sahaja yang berkunjung ke dapur sempit Akak sepanjang hujung minggu ini...Akak mohon berbanyak maaf....kerana belum berkesempatan membalas segala pesanan dan komen kalian...akan akak usahakan kemudian.....Walau bagaimanapun jutaan terima kasih Akak ucapkan kepada Adik2, Kakak2.....dan rakan taulan semua.....

Biasalah kan kalau kita ada masalah sana sini....sikit sebanyak....kerana manusia sering diuji...dan dugaan datang dalam berbagai bentuk dan rupa....cuma cara kita nak menanggani nya aja kan.berbeza...dan ikut kemampuan lah....minggu ni adalah dugaan2 kecil berlaku pada diri dan keluarga akak....Don't worry...we still can smile and laugh...!!...AND PALING PENTING...semuanya masih sihat walafiat....cuma adalah pening2 lalat sikit....sikit...selsema sikit2....

Kenapa????....yelah...hari tu bermula dengan digi cam akak rosak...adalah sikit....kuranglah sikit aktiviti bergambar akak kan....(ni masalah ciput jer...tapi still nak kena gi repair....belum berkesempatan....)

Yang lebih majornya....kereta TOYOTA....bukan LEVIN yer seperti yang diwawarkan...(itu rekayasa semata-mata...how I wished....in my dreams...ada hati nak ganti dengan Toyota Supra V8 lak tu...!!!)...Out best buddy TOYOTO jugak...tapi yang bau-bau bacang jer lah dengan yang diimpikan tuuu!!....Kereta tu masih dibengkel sebab tak ade parts lagi at the moment...ROsak apa????? Rasanya Computer board dia kot....yang dijangka....perlukan peruntukan 4 angka jugalah untuk part yang diorder tu....huhuhu...dugaan!!!Doakanlah mechanic can get the part by today....sebab my other car....yang lebih uzur dari LEVIN tu.....I mean....TOYOTA Celica...*wink..wink*.....pun need to be repair jugak.....so...dalam ertikata lain...PATAH KAKI lah kami sekeluarga!!!

Anak2 hari ni ponteng lagi sebab my Hubby pun gi kerja naik BAS!!!..Nasib baik banyak bas nak ke town....tapi almost 1 hour jugak yer atas bas...!!!Kalau dengan kereta 30 minutes drive...sebab jammed le!!! Kalau jalan aman damai..tanpa gangguan....15 - 25 minit jer sepatutnya. Ada juga kawan2 yang offer nak give him a ride...tapi my Hubby...tak nak susahkan dia orang...most of them dari seberang...so...nak kena drive ke Bukit Jambul then turn back to Georgetown....kesian.....jauh juga tu!!

Enough of that....yesterday....stock beras pulak menduga .....kan almost every weekend Akak tambah stock barangan dapur..this week supposed giliran upload stock beras lah!!!....How we did it???....Petang around jam 5 petang..(sengaja tunggu petang sikit.....)berjalan kaki...4 beranak ni ke Sunshine Square.....jauh tak???....Mak aai....jauhlah jugak....tapi....okaylah....anggap aje jalan2 kat IKEA...ha!ha.!..imagination tak nak kalah oooo!

Masuk kat pasaraya tu....sempat lagi window shop.....layan anak dara tu with colouring books....belek2 baju sana sini....then beli barang2 dapur.....termasuk beras 2 kampit 10kg each.....tengok jam pun dah 730 malam....so....bayar apa yang dah diborong...tolak trolley....heading to tangga yang paling dekat nak ke taxi stand......tak kan nak balik jalan kaki bawa 2 kampit beras.....mengalahkan Bangladeshi lah you all ni!!...Nak style lah sikit...pengalaman pertama anak2 Akak naik Teksi.....syok gile punya excited lah budak 2 orang tu!!!Sampai je kat tangga tu....pelik apasal Mat Bangla ni dok mop lantai....mesti ada orang bagi tumpah apa2 lah kot.....Tumpahnya apa!!! Ya Allah!....Hujan punyalah lebat gila kat luar tu....kwang...kwang...kwang!!!...Stranded kat situ sampai around 8:40 kot......

Balik masak nasi.....(lapar ooo hujan2....)....















Dan untuk pagi ni....macam biasalah bangun masak nasi....dan sediakan juadah untuk sarapan....roti Arab.....












Untuk juadah tengahari pulak....lauk pauknya.....ikan goreng & sambal sotong jer...














Okay......I have other things to settle...will be quite busy....kena busykan diri so that Akak tak susah hati sangat fikirkan masalah kereta ni....Korang kalau sudi....doa-doakanlah agar mechanic boleh dapatkan part yang diperlukan tu yer!!! Will visit you all bila Akak berkesempatan yer....!!


Take care ya!!




*.*

15 comments:

LOVE2COOK said...

Hi KakWatie...aisey so much of challenges ya! Good U face them with ease! ;) Memang everyday got something new comes up, We gotto be always ready to face it kan. Wish akak stay strong as always! How's ur flu now???

Gosh, in so much of problems, akak still cooked so delicious items! Arrgghh, I'm drooling now. :)

Wow, akak mmg masak sotong n fishes alot yer...rajin lor akak! ;)

Anyways, I'm here already..so let's have brekpas! hehehe! ;)

Wanita Itu said...

adus kakak ku sayang..
kena avoid kakak punyer blog sekejap la nampak gayanyer nih hahahaha..

makanan akak sedap2..
kalu ngidam teruk kena pi penang cari akak..

sedapnya kari ikan tenggiri tuh kak oiiiiii wawawawawawa....

:p

indahhouse said...

Salam kak watie,
pus sana, pus sini. saya dah jampi dugaan tu gi main jauh2.
Insya Allah, ada hikmahnya. I'm glad you still happy. n roti arab kak wati still gebush... ;)

ain said...

kdg2 memang tak larat bila byk sgt dugaan kan..??tp bila fikir may be ada hikmah di sebalik semua dugaan, hati akan jd lebih sabar dn bersyukur. sy doakan semoga masalah kete kak watie settle secepatnya. kete sy dh siap sbb ada spare cermin, kalu tak mau kena 2ggu 2 3 hr gak. sy x berapa suka bawa kete hubby E90.mcm terperosok ke dlm je bdn sy ni.hehehe

tp kan kakkkk...bila masuk blog akak ni, memang mdg laaaapooooo ajeeeee!!!!

Solehah said...

kak watie, toyoyta cilica tu bg kat saya aja..hehe..foc.

sedapnya sotong itu..kalaulah.....

Precious said...

Tabik larrr. Dalam susah2 pun sempat masak yg best2. Bagus betul!! Jeles lak!

a.z.r.i.n.a.03.07 said...

sabar dan tabah yer Kak Watie..

pape pon Kak Watie memang bezz..masak ape pon mengancam...


** mana address nya ?

Uncle Lee said...

Hello Watie, I guess its one of those days ada hiccups.
Wow! You have a Toyota Celica? I was crazy over that car before, but bila nak beli, no stock. So saya beli Colt Galant, but only for few months....susa dapat SYT's, ha ha, so tukar balek Alfa Romeo, lipstick red, ha ha.
Just joking.

Almak, tengok your dishes here...I can practically dapat the lovely smells. I really love your ikan bawal goreng and ikan goreng....begitu la, kalu you jemput saya datang rumah, siap kan tiga pinggan nasi, ha ha. You are dangerous, ha ha.
Have a nice day, and saya harapkan your kereta boleh dapat tu spare parts. Lee.
ps, hope my jurassic bahasa correct spelling.

cahayachenta said...

tu dia kak watie.. mmg mncabar la..

rasa kan kak kalo keta rosak ni, mcm kaki kita yg patah kan..

nak pegi sana sini, nk uruskan itu ini dh terbatas..

blogresipi said...

Alahai ciannye akak.. macam2 jadi time weekend yg sepatutnya boleh rehat2 tanpa penin kepala.... hmmm, hopefully cepat la mechanic tu dpt reapir kete akak tue ye...cian pulak hubby akak nak kena naik bus pegi keje tue...

Watierman said...

LOVE...Tq for being a friend that can cheer me up when facing this situation....I know its nothing compared to you having to manage all alone with 2 kids when Hubby is far...TABIK!!!!You are so dear at heart!!!


Te....bila balik Teiping langsung jer ke Penang akak masakkan....1 jam jer dari teipeng tu!!

Watierman said...

Nur..(indah)...seindah nama....sejuk hati akak terpujuk dikala ada gundah di hati...Korang dah jadi kekuatan dan semangat utk Akak...at least...bagi pengalaman hidup buat kami sekeluarga...!!


Ain....terima kasih untuk tumpangkan kekuatan yang ada...Akak Tabik Ain yg menguruskan segalanya...since Hubby not around...at least...ini buat Akak sekeluarga lebih tabah...& sedar...betapa kami perlu lebih bersyukur dengan segala kemudahan yang ada selama ini...Amin!!!

Watierman said...

Dik Solehah..Celica tu...dah ada pewaris...huhuhu...TQ for support!!



Queen (Precious)...masak2 tu untuk release inner tense..hahaha..at the same time nak sejukkan hati & perut yg menggong sekjap...kenyang perut...suppose to make HATI Senang What!!!


Rin....(AZRINA)....TQ for support...Address ape erk...??? Akak dah lupa...!!!Tolong ingatkan!!

Watierman said...

Hi Uncle Lee....THank you for dropping by....ya ..quite a big hic cup this time!!!But its okay...

Haaa....3 pinggan nasi is nothing...just that I am afraid that you cannot even finish one serving...OMG...apa yang perempuan ni masak???hihihi..

It would be nice if you could taste...then comment..like the food critics always do!

You have a nice blog day!!!haha!

Watierman said...

Salam Dik Raihan.....huhuhu...cam ni lah dugaan...tak pe

selama ni ramai yg naik bas dan jalan kaki...Akak jer tak perasan...now I realise..it's not that bad!!! Hard but manageable!!!


Ijan (Blogresipi)....tu lah Mikael tinggal Tok Mama banyak hari sangat...sedih la!!....At least it makes my family stronger...