Adakah ini satu Tabungan???

Friday, April 9, 2010

Murtabak Mee Segera Maggi.....Sedap!!!

*.*
Assalamualaikum dan salam ceria di pagi Jumaat yang penuh keberkatan......


Murtabak Maggi jer juadah untuk sarapan pagi ni ......senang dan kenyang...serta digemari oleh anak-anak Akak. Resepi asal Akak dapat dari Myr......dah lama dulu sebelum Akak mula berblog lagi.....dah selalu buat...jadi Akak adjust ikut kesesuaian dengan stok bahan2 tambahan agar lebih menemui citarasa anak-anak Akak.

Terima kasih lah ya kepada penyumbang idea membuat murtabak kat Myr tu...Akak dah tak ingat resepi siapa yang Akak ceduk dulu tambahan bila dah berkali-kali di buat...mulalah Akak mengedit...sesuka hati Akak....jadi halalkan lah ya...sifu-sifu Myr...kalau kebetulan resepi ni Akak buat macam hak sendiri....tapi cetusan idea tu tetap dari MYR.Mohon halal yer ilmu yang Akak cedok tu!


Jom kita layan murtabak Akak ni.......





Kalau ada yang nak try....Akak letakkan resepi kat bawah tu ya.....manalah tahu anak-anak Akak nak buat rujukan pun senang jugak....tapi kalau Along dah pass dah buat versi yang ringkas...tanpa bahan2 extra....!Kan Along.....? (*wink!**wink!*)


Bahan-bahan

  • 1 bungkus mee segera (Akak guna Maggi Kari )
  • 2 biji telur
  • 1 peket serbuk perisa mee segera  
  • 2 atau 3 sudu besar daging cincang yang dah di goreng terlebih dahulu (Akak guna inti karipap)
  • 1 biji bawang besar ( dipotong dadu & kecil )
  • 1 biji cili merah(Akak dadukan halus)
  • (boleh letak daun sup atau daun bawang..kali ni Akak tak letak sebab tak ada stok)

Cara-cara

  1. Rebuskan mee maggie sehingga kembang dan toskan airnya. Letak ketepi dahulu
  2. Pecahkan telur ke dalam mangkuk bersama perisa maggie dan pukul hingga sebati. Masukkan inti karipap,cili merah,daun sup, daun bawang, mee maggie yg sudah direbus tadi dan gaul hingga sebati.
  3. Panaskan sedikit minyak, tuang adunan dan gorengkan sehingga masak di dalam non-stick pan seperti membuat telur dadar. 
Selamat Mencuba....!!


Okaylah....Akak banyak urusan lagi ni nak bereskan..sebab kan dah nak hujung minggu......kalau hujung minggu...Akak jarang dapat peluang bersiaran.....tangan ni penuh....tak cukup...nak layan penghuni rumah yang berkumpul...dan banyaklah aktiviti kami empat beranak......!

Psst...Hari ni kereta siap .....dan boleh keluar bengkel......Syukur Alhamdulillah!

Selamat Berhujung Minggu!!!!

 
 

7 comments:

Wanita Mutalib said...

mami sangat suka buat maggi cam ni kak heee...

sI tEDI said...

senanggak cara dia kak.. leh teraaii ni?

ekekekeke

indahhouse said...

salam kak watie,
sukanya tngok murtabak megi tu kak. nampak gebu jer, betul2 cam murtabak dah. nak salin resipi lah. hihi

Softtouch [Hanim] said...

kak watie resepi ni sy pernah buat..sedapkan..kwn2 sy pun suka kalu sy bwk opis..tp mcm dah lama jer xbuat..nk buatlah balik nnti..InsyaAllah...

a.z.r.i.n.a.03.07 said...

haaa..yang ni saya pernah buat..

kakak dari johor yang ajar.. senang bangattt..

MamaFaMi said...

Tirrrrrguda! Ada harapan nak buat kejap lagi nih.... ish ish ish.. tak tahan godaan betullah kita ni..

MamaFaMi said...

Watieeeee.....

Habis je boh komen kat sini, terus je ke dapur dan buat experiment. Ma adalah ubah sikit here and there and this is what Syahmi had to say..."Wah ma... lazatnya. Frankly speaking, this is so delicious!"

So thank you sooooo much Watie for sharing this simple yet yummy recipe. It's indeed a keeper. Ma minta izin post di blog nanti ye... *big hug*....