Adakah ini satu Tabungan???

Wednesday, April 14, 2010

Moga Reena .......dan anak2 MAMA Selamat ya!

*.*

Assalamualaikum......kembali seketika.....

Dengan paparan ini Akak ingin sekali berkongsi....gelora perasaan yang sedang diamuk keresahan..................

Anak-anak memang permata hati Akak......setelah bergelar "MAMA"....tak ada siapa yang dapat menghalang hubungan perasaan antara anak-anak dengan Akak!.....Minggu ini berkisar kisah anak-anak Akak yang sangat dekat di hati Akak.....




Pagi ni Reena dah pun bertolak ke kem motivasi selama 2 hari....yang di anjurkan oleh pihak sekolah.  Program 2 hari tu akan berlangsung di Teluk Kumbar.....tak payah lah Akak nyatakan tempatnya ya!Walaupun jaraknya tak jauh....tapi tanpa dia di rumah selama 2 hari ini tentu akan buat Akak sunyi....sebab dia lah yang sering berbual dengan Akak...maklumlah anak dara Akak sorang ni jer! Bertambah sunyi sebab Alang...Nizam sibuk dengan latihan sukan hingga lewat petang....Abah pun biasalah...kat pejabat.....sampai lewat petang juga.....Nasib  baik ada Tomei dan Jello......tinggallah...kami bertiga!




Hari Sabtu yang lepas Akak balik ke Alor Setar....menjenguk Mak dan Ayah...memang paling utama....di samping itu juga melawat Ijah.....anak buah yang baru keluar wad....(anak Kak Arni......) akibat demam dan semput!Ini first time dia semput...sampai kena pakai inhaler.Kesian dia...namun si petah ini dah kembali ceria dengan petah bercerita tentang pengalamannya di Hospital.....




Balik dari Alor Setar.....Reena sakit perut.....jadi tak pergi sekolah.....namun...keadaannya semakin okay menjelang petang....tup..tup....terima panggilan dari Alor Setar....Haikal anak adik ipar pulak...(anak Arfan)....pulak kena admitted....sebab demam panas dan sesak nafas dan ujian X-ray membuktikan dia kena jangkitan virus pada paru-parunya.....







 




He is very closed to Alang Nizam....and all these children call Akak dengan panggilan MAMA......nak nya....dia teringin nak makan kuih maruku gunting (dia panggil kuih "tahi taik kuda"!) .....antara...ayat tangkap sayu dia berbunyi macam ni.....

"Abang Chik nak makan kuih taik kuda....yang Bang Chik suka tu!.....Mana kuih taik kuda tu?"


So hari Selasa Akak pun uli-uli lah...ingat nak suruh Hubby Akak poskan hari ni....tup.tup ....dia kata....siap lah kita balik tengok Haikal.....so petang semalam balik lagi sekali ke Alor Setar....kebetulan Hubby tak pergi kerja sebab pagi tu we had a flat tire...and perut dia pulak tak berapa nak sihat...... so Hubby kena uruskan hal kereta.....tukar tayar......about time pun kena tukar tayar2 tu!





Balik semalam dah almost 9 pm baru keluar dari rumah Mak kat Alor Setar....sampai around 10:40 sebab singgah hantar laptop Abang Ipar yang tertinggal kat rumah Mak di Park Avenue Sg Petani.....dia stay kat situ for the night ada meeting kot pagi ni...


Pagi ni juga....mak & bapa saudara Hubby Akak...Pak lang Ros & Maklang Wan Kamaliah....(abang mil)....akan berangkat ke Mekah untuk mengerjakan umrah......tak dapatlah nak hantar dia orang kat airport....cuma doa jer yang mengiringi pemergian mereka.....Selamat beribadat buat keduanya.....selamat pergi dan balik!


Okaylah.....moga kalian semua selamat dalam peliharaan yang maha Esa......dan dipermudahkan segala urusan.....Amin!
Akak mungkin menyepi seketika.....sebab nak bereskan rumah yang terabai sehari dua ni.....kerana berulang alik ke Alor Setar.....akan ke udara bila berkesempatan....Doakanlah moga anak-anak Akak @ MAMA.....terutamanya Haikal .....kembali pulih.....kerana permata hati Mama terlalu dekat di hati....!!

I'll....be counting ....every second....for my baby girl to come back.....I miss her already..!!!


12 comments:

sI tEDI said...

bergenang airmata baca entry ni. tak tahu sbb utama.

mungkin sbb semuanya berkisar tentang kasih sayang..
:)

selamat bermotivasi reena.. :)

MamaFaMi said...

Syahdunya la mama sorang ni tau. But actually, kita pun pernah melaluinya. Masa tu Syahmi had to fly to Johannesburg, South Africa. Ada tour sekolah. 2 minggu tu, bukan 2 hari. Aduhai... pintu kapalterbang baru tutup je, mama dia dah lebat hujan dah! Two weeks seakan 2 tahun rasanya.. hari hari dok buat countdown. Paling siksa, kita tak dibenarkan call anak kita! Bercinta pun tak siksa macam tu tau! Huhuhuhu.... InsyaAllah Reena okay tu. Doakan dia selamat dan had fun. Sesekali, we need to let go la Watie...

Untuk saudara mara Watie yang kurang sihat tu, kita doakan moga semuanya cepat sembuh seperti sedia kala....

Mmm tapi yang paling jeles, tengok your hubby. First time sebenarnya kita tengok gambar your hubby. Oooo ini rupanya orang yang hari hari dapat bekal makanan sedap dari airtangan isteri. Tapi jeles aa... cemana dia menten selimmm je cam tu eh? Sama le cam hubby kita pun... apa kata, kita suruh diorang masak, kita yang makan. Kot lah badan mama ni leh jadi slim ke? Hahahaha....

Selamat berkemas ye Watie... take care!

izahdaut said...

sebak pulak di dado den bace entry akak ni tau... sabar ye.. saya pun tak tau la mcm mana nak bepisah ngan anak.. ada skali ari tu hantar anak2 bagi adik jaga sebab nak shoping raya kat nilai. masuk je dalam kreta lepas hantar depa, trus rasa sayu kat hati sebab senyap je dalam kreta..ishh..sedih plak.. sesama la doakan sikecik haikal tu..

indahhouse said...

salam kak watie,
syahdu rasanya. Insya Allah, segalanya baik. Moga Reena dan 'anak-anak' kak watie, dalam lindungan Allah jua.

salamdariborneo said...

salam kak watie...........
cerita yang penuh emosi....nak2 macam saya yang jauh di perantauan.harap semuanya ok kak.emm sedapnya tgk taik kuda tu,bak cikit........

lemongrass said...

Salam Kak Watie,
jom kita sama2 sedih and sama2 nangis nak? Pastu boleh sama2 tolong kesat air mata and kesat hingus, hehehehehe...

a.z.r.i.n.a.03.07 said...

kak watie;

harap semua elok2 belaka.


sayu jer baca...


Moga Reena dapat semangat baru balik dari motivasi ni..

Solehah said...

kak wati, saya pun doakan semuanya baik2 ja..best kan pandai masak..nak apa buat je..hehe..

robaaiah said...

salam dari mami... mami pun gitu...bila anak nak bergerak je dah bimbang......anak mami yang sulung (abang Ita) berulang-alik ke Alor Star dan Perlis bertugas di PTG buat program kat pejabat tu. mereka orang muda tak pa le....tapi kita hanya berdoa je le agar mereka selamat walau di mana mereka berada. Salam bahagia untuk keluarga watie agar dilundungi Allah.

zai@umiaiman said...

tertiba sy sedih plak kak, xper kak...sabar yer...sy byangkan klau la sy jd cm ni cm ner ler sy nk balik ke AS terus kan...arrrr sedihnyer...

kak ina kl said...

salam watie..memang sedih kan kalau berpisah dengan orang tersayang.

Bersabar ajerlah yer..mereka pergi untuk kebaikan mereka jugak.

E-na Zarina said...

Salam k.watie!
Ala syahdunya baca n3 k.watie ni...terasa mcm my mum's feeling lak bila anak2 dok jauh...nak nangis ni....sob sob.....x tahan dah kakkkkk menitis ni...