Adakah ini satu Tabungan???

Friday, April 9, 2010

Kuih Siput..........makan pelan..pelan.....nanti cepat habis!

*.*

Assalamualaikum.....kembali lagi dengan kudapan di petang hari Jumaat.......bekalan untuk bersantai di hujung minggu......

Akak tak boleh nak lama-lama hadap lappy tuk hari ni...sebab banyak lagi yang perlu dibereskan....

 Jadi...layankanlah kuih siput...yang sempat Akak gentel untuk juadah anak-anak dan Hubby.....sementara berhujung minggu esok dan lusa.....Harap-harap sempat sampai esok....takut2...malam karang dah selamat!!!


 Jom buat  sama-sama.....













Kalau ada yang teringin nak cuba.....ini Akak sertakan resepinya....

Bahan-Bahan:
  • !/.2kg tepung gandum
  • 150gm tepung ubi
  • 1 biji telur
  • 1 sudu kecil cili serbuk
  • sedikit serbuk jintan putih dan ketumbar yang dikisar halus
  • 1 labu bawang besar yang dikisar halus
  • 2 sudu besar udang kering juga dikisar halus
  • 2 sudu makan serbuk kari
  • 2 sudu makan margerin 
  • Daun kari dihiris halus
  • garam secukup rasa
  • 1/2 paket santan serbuk
  • air secukupnya
Cara:
  • Masukan kesemua bahan dan di gaul sebati
  • masukkan air sedikit demi sedikit dan di uli sehingga adunan tidak melekat pada tangan
  • Cubit sedikit dan gelekan pada acuan kuih siput 
  • buat hingga adunan tepung habis.
  • Panaskan minyak dan goreng hingga kuning.


 Selamat mencuba.....!




Kalau dah makan kuih ni....kena ada air.... so Akak dah siap sediakan untuk korang semua ya!!
Jemputlah...jangan malu...malu...!



Kalau tak cukup jangan risau....ada lagi ni!!

Okaylah...Selamat Berhujung Minggu Semua!!!!...Opps...lupa nak pesan kalau sehari dua sunyi tu....maybe kita balik kampung kot...... Alor Setar .....here we come....!!!


 

12 comments:

sI tEDI said...

sabau je lah.. kuih siput tu selalu jumpa time raya je kak. kkkekekkeke

dayang_jack said...

favorite kte tu kak oii...sabar jelah...x tahan nengok...huhu

indahhouse said...

Salam kak,
rajinnya wat kuih siput..! Memang jajan yang bagus utk dimakan dalm keta, berbanding makanan ringan. tangan anak sape yg rajin tuh. :)
Selamat balik kampung ya kak. :)

cikmanggis said...

kena kuatkan semangat nak buat kuih siput ni..sedapnya..sebalang makan tak sedar ni:)

Wanita Mutalib said...

rajinnya kakak niiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii :)

mimie loma said...

amboi watieeee......rajin betul awk mengentel ye......hahahah.
Seronok tgk kuih siput yg dh siap tu....makan sambil tgk tv tau2 abis je kaaaaan.Minum pla dgn siap laici....wadusssss...teruja diwat nye.....hahahahah.

nas said...

sedapnya kak..dulu arwah mak rajin gak buat..bg resepi kak, nas buat..

nas said...

sorry x perasaan dah ada resepi..hehe..ptg ni kita buat

Solehah said...

tq kak..dah dpt resepi kuih siput..lapaq...

Solehah said...

tq kak..dah dpt resepi kuih siput..lapaq...

Uncle Lee said...

Hello Watie, I remember seeing this siput cakes...long time ago....and yours certainly looks fantastic.
Ada lagi? Saya nanti bus datang, siap kan iced coffee, ha ha.
Your drinks too looks refreshing. But not too keen on that bengkok straw....tersedak bila minum, ha ha.
Have a nice day, Watie, stay young, and jangan lupa tu chilli merah lipstick, Lee.

Jieda said...

best la kak..nanti nak try resepi kuih siput tu.my feberet.