Adakah ini satu Tabungan???

Thursday, April 22, 2010

Home-made Frozen Kuih........jadi penyelamat !

*.*

Assalamualaikum......

Pagi-pagi....memang Akak dah macam orang berjogging ......berpeluh ketiak di buatnya....nak-nak nya pulak kalau dah bangun....pergi gatal-gatal baring sekejap....terus terlelap....sendiri cari penyakit lah tu!!! 

Bila jam bunyi pukul 4:30 pagi....Akak bangun.....terus pergi bilik air....dah basuh muka gosok gigi semua dah....then pergi dapur...keluarkan ikan dan sotong dari freezer. Dalam kepala masih berkira-kira nak buat apa untuk breakfast....kalau buat banana muffin pun boleh jugak...tapi tak lah besar sangat keinginan bermuffin tu! Kalau di bandingkan dengan cekodok...laku cekodok lagi kat rumah Akak ni....terbiasa dengan tekak kampung agaknya! He!he!he!

Dalam pada tu....terfikir jugak...baru jer buat cekodok kan....lagi baik kalau Akak buat jemput-jemput udang....ni favorite Hubby Akak dan juga anak-anak.....Hrmmm rasanya sempat kot setakat jemput-jemput tu kalau Akak baring sekejap sampai pukul 5: 00 pagi.......Tup-Tup.....tak set alarm.....tapi nasib baik terjaga jam 5:15 pagi.......terketar-ketar you!!!!!

Jogging pun dah tak ikut rentak dah......breathing pun laju semacam jer lah....dah macam athletic Negara practice lumba jalan kaki lah pulak......Bukan setakat berpeluh ketiak jer....habis peluh satu badan....gelabah biawak.....Mana tidaknya...jemput2 apanya udang tak bawa keluar dari Freezer masa awal tu...udang dok frozen cam batu lagi.....

Nasib baiklah....dua hari lepas masa buat kuih keria untuk minum petang.....ada yang Akak frozenkan bakinya tu.....ye lah...setakat minum petang....nak makan banyak mana sangat kan! So my home-made frozen Kuih Keria.....jadi penyelamat untuk breakfast pagi ni.....Syukur Alhamdulillah.....segala urusan dipermudahkannya.....!Untuk resepi sila klik di sini!





So......tak adalah Akak mengeletar satu badan sangat.....sempatlah Akak proceed dengan other dishes untuk bekal lunch Hubby.....bukannya apa....Hubby Akak ni memang harap sangat bawa home-made lunch meal.....sebab dia jenis yang suka membaca novel at his spare time....jadi kalau dah ada bekalan...tak payah nak buang-buang masa pergi mencari makanan....just keluarkan dan makan......!Satu office dah faham sangat dengan peel dia....suka hadap buku at his lunch time!....Lepas tu....jamin tak berpanas...tak kena hujan.....& jimat belanja.....ye ke jimat?...Bukan ke lauk pauk tu dia juga yang beli sebelum Akak masakkan?....Ye lah...jimat....sebab wife dia masak dengan penuh kasih sayang dan keikhlasan......(masuk bakul.....picit lif sendirilah......tunggu korang puji ....lambat sikit....hehehe...)....Ha...ha.....ada yang dok '''bueeek" kat Akak ke tu!....Eh tak baik tau....!


Ni mesti sebab tidur cukup.... tu yang celoteh panjang lebar ya dak!


Dah.....dah....jom tengok hasil....kelentang...kelentong ......sudip kuali....& segala peralatan dapur Akak pagi ni.....


Ya...tu jer yang sempat ya......dan jangan pelik...kalau sambal tumis tu merupakan menu wajib kat rumah Akak.......Hubby dan anak-anak memang suka makan sambal tumis....Akak jer yang suka ubah-ubah selera....

Sebelum Akak sambung mengemas dan menguruskan kerja-kerja tertunggak yang lain.....ni Akak hidangkan kuih keria buat korang.....ambik sorang sebijik...jangan berebut-rebut tau!!Nak air buat sendiri ya!



8 comments:

indahhouse said...

salam kak watie,
saya ambil kue keria satu ya kak! hihi. berkenan sungguh ngan sambal sotong akak tu. mesti resipi rahsia, tu yg jadi kegemaran seisi kuarga. aish..laparnya saya. rasa nak lunch cepat2 jer, makan nasi. hihih

sekamar rindu said...

salam...kak,


sedap ikan tongkol (ike aya-org kelate ckp)


memang kak pandai masak..

Beattey said...

wah kak..sambal sotong tu....

marbellesss...

Queen said...

ala kak...memang jimat masak sendiri....contohnya RM10 boleh buat beli makanan yang boleh makan 2 3 hari..kalau gi makan luar rm0 tu sekali hadap je..kan jimat tuh..wink.wink.wink...

kalau kata nak beli minyak la..apela..ala..tu sikit je...dan memang kene beli pun tetiap bulan...

memang berbaloi2

mummyseri said...

kak watiey..
hehe ok jugek kan ada frozenkan kuih..
suke la tgk akan nyer smbal..tak kiralah sambal ikan ke,udang, sotong ni pon sedaplahh..mcm terasa kat anak tekak ni..:)

sharamli said...

uish..xpayah da g j0g..
j0g dlm umah p0n b0leh..hehehe..

akak..nak amek dua bijik b0leh?

sI tEDI said...

umah saya sambal goreng ikan bilis wajib kak..

slalu sy mcm tu gak. bgn awal konon2 nak baring2. pastu terlelap.
ekekekke

nas79 said...

salam kak, bestnya cucur keria...kuih kesukaan nas..kak ni last nas jengguk blog akak, nas nak pergi us next week..kak doakan kita selamat n cepat sembuh ek...klu umur kita panjang dptlah akak mkn nasi minyak...bye kak, pasti nas rindu kat blog akak...