Adakah ini satu Tabungan???

Wednesday, April 21, 2010

Lompang....Longlai.....lalalalalala!

 *.*


Assalamualaikum dan salam sejahtera semuanya.....
Apa juadah kita pagi ni ya......? Akak bangun tadi teringat pulak nak makan lompang....kalau nak diikutkan...kuih keria petang semalam....versi frozen masih ada....just keluarkan dan goreng jer kan....tapi terasa pulak nak melompang pagi ni.....so keria tu biarlah dulu ....nanti bila hari kurang rajin datang...kita keluarkan   hehehe....cam ni pun ada jugak!






Nak membuat kuih ni sangatlah senangnya....sebab tu bangun pagi terus buat semuanya.....dari memasak air gula, membancuh dan menggukus....sebab masa yang di ambil untuk menggukus cuma 10 hingga 15 minit jer pun!....Yang penting kena ada cawan-cawan kecil molek tu lah banyak-banyak....Akak ni pun hadiah dari MIL.....dia kata since Akak minat sangat masak....ambil jer jadi pusaka turun temurun.... hehehe....sebab MIL Akak dah tak kuasa nak membuatnya....kalau teringin...dia beli jer! Unless menantu dia rajin nak tolong buatkan....!Boleh tapi rumah pulak jauh kan....dan bila balik kampung lupa pulak nak bawa balik.....!

Jom kita layan picture...proses the making of.....sempat lagi tu..tertonggeng tonggek bergambar pepagi tadi!


 Bila keluar jer dari kukusan.....tersenyum simpul jer dengan lesung pipit yang penuh menggoda!!!!



Dan di bawah ni akak tepekkan sekali resepi kuih lompang.....versi Akak ni ya....kalau tak silap boleh juga refer kat my resepi.com....ada juga kaedah-kaedah lain dan lebih kurang juga dengan yang Akak gunakan ni....

Resepi Lompang
  • 1 1/2 cawan tepung beras
  • 1sudu besar tepung ubi
  • 1 cawan air untuk bancuhan tepung
  • 1 cawan gula merah dimasak ngan 1 cawan air , sehelai daun pandan bila gula dah larut masukkan 1 sudu teh air kapur

Cara membuatnya

  • Bancuhkan campuran tepung beras dan tepung ubi dgn 1 cawan air dan kacau bagi sebati.
  • Tapiskan air gula panas tadi ke dalam adunan tepung dan kacau sebati sekali lagi. 
  • Sediakan pengukus dan acuan lompang.
  • Tuang adunan ke dalam acuan 3/4 penuh dan kukus lebih kurang 10 - 15 minit.Kacau adunan tepung tu dulu sebelum tuang ke dalam acuan.
  • Lompang dihidangkan selepas sejuk dengan kelapa parut putih yang dicampur dengan sedikit garam.


Akak panaskan jer kelapa parut dalam microwave selama 10-15 saat then gaul dengan sedikit garam...kalau letak sehelai daun pandan masa nak heat up mesti wangi jer bau pandan!



Lommmmm  pang...... Longgggg lai......lalallalalalalalalalalalalalalalala!!!!!!



16 comments:

kucingorengemok said...

kuih lompang ni resepinya sama dengan kasui ke? dua² kita suka...

[s][u][e][h][a][n][n] said...

sedap tu..ingat kecik2 dulu suka makan bila mak buat :)

Watierman, rmanbkr said...

Assalamualaikum ......

KOG.....kuih lompang & kasui lebih kurang jer yang membezakan satu guna tepung gandum & tepung ubi (kaswi),satu masuk dalam cawan2 kecil...yang satu tuang dalam pelengat....masa kukusan tu sedikit berbezalah....kalau kasui tu kena lama sikit lebih kurang 40 minit...Akak pun suka dua-dua!

Watierman, rmanbkr said...

Salam Dik Suehann....sampai sekarang pun Akak tetap suka...telah diperturunkan pada Reena dan anak2 yang lain....kalau tak buat nanti dia orang tak kenal pulak kuih tradisional melayu kan!

Alimaz-Kembara Terasing said...

senang ja nak buat...cuma segan ja...segan tu malas makna kata....

Watierman, rmanbkr said...

Salam Dik Alimaz.....kalau malas tak pa...lagi pun dua2 ada gaji...beli jer bila teringin nak makan....Akak ni kerja Dapur Manager....tiap2 hari dok pikir apa product nak keluar hari ni!! Hehehe!

a.z.r.i.n.a.03.07 said...

lama tak buat lompang ni.. last pun bulan pose ari tu..



lupa nak cakap kat akak lar..

kan saya kata nak buat meatball spaghetti ari tu..

saya dah kuarkan daging hancur frozen siRamly tu.. hari yang saya ke rumah emak ari tu tertinggal pastu balik jer malam tu dah berbau..lupa sungguh ! nnt memang nak cuba ..

Watierman, rmanbkr said...

Reen..Alahai kesiannya...dah satu kerja pulak nak hilangkan bau...tak pe nanti2 boleh coba!!

Wanita Mutalib said...

bestnya..
nak suruh mami buat la..
ari tu mami buat cekodok ikut resepi kak watie..
sonok betul dia heee...



kakak,
resepi kakak buat mami seronok..
bila mami seronok, te juga seronok..

thanks kakak..

Watierman, rmanbkr said...

Eh Te ada kat mana ni? Kat umah Mami ke?....suruh mami wat minum petang karang...Te jangan lupa hapdet kan untuk dia...!!Salam Buat Mami ya...!

By the way jangan risau CCTV kat kolar baju Nazri....rakam aktiviti yang bersih suci jer...dia suami yang baik....!!

Queen said...

kak watie masak macam sennag je..cuba nik masak...harus ke tong sampah sajork..hehehheheh

btw...buat nik rasa best nak try..kat umah mak banyak cawan kecik2 tu mak dah tak guna..bolehla try..hihihii

cintaAnna said...

ehehhe...jgn gelakkan saya..kak oi..

saya baru tau...itu namanya kuih lompang...hehehhe...

senang jee nak buat...ye..lebih kurang mcm kaswi gak...

Comel laa acuan akak tu...

cintaAnna said...

ehehhe...jgn gelakkan saya..kak oi..

saya baru tau...itu namanya kuih lompang...hehehhe...

senang jee nak buat...ye..lebih kurang mcm kaswi gak...

Comel laa acuan akak tu...

robaaiah said...

Dulu masa ita sekolah rendah mami sekolah yang sama dengannya.SK Kg Pasir Puteh Ipoh. Mami jual kueh...kueh yang ini mami paling suka jual - letak kat kantin sekolah. tapi resepi watie paling lengkap. mami suka. hari kerja mami tak sempat masak...jadi mami masak masa hari sabtu atau ahad. klu ita teringin mami cuba buat ok. salam dari mami.

Watierman, rmanbkr said...

Salam Dik Nik~....senang jer betoi ni..try dulu baru tau...!


Ha..Dik Anna~....tak pe....kuih lompang guna tepung beras dan guna acuan cawan comel2 tu...kuih kaswi pulak pakai tepung gandum dik....ni pun ngajar gak ni supaya kuih melayu kita tak dilupakan....nasib baik anak2 Akak masih kenal kuih2 ni Dik...sebab ada juga cousin dia org yang tak lalu nak makan atau kenal kuih muih ni...dia org prefer western menu!

Watierman, rmanbkr said...

Salam Kak (Mami Te)....Akak ni otai buat kuih ni!! Saja jer Akak tak nak pass resepi kuih2 lama kat Watie ke?...manalah tahu kot2 Watie boleh coba...agar kuih lama ni tak lapok dik panas tak lekang dik hujan kak...sian anak2 muda sekarang..dah tak kenal kuih muih tradisional ni kak!