Adakah ini satu Tabungan???

Tuesday, April 6, 2010

Grilled Eggs & Cheese Sandwich

*.*

Assalamualaikum semua....Salam selamat Pagi....

Dah sarapan ke belum? Kalau belum jom kita jamu selera dengan menu ringkas Akak ni.....promosi nak lakukan roti Gardenia.....(boleh dapat komisyen tak?????)....Actually nak buat something else tapi malas nak uli tepung....end up jadi menu ni jer lah....


Resepi Grilled Eggs & Cheese Sandwich



Bahan-bahan:

  • 2 keping roti sandwich
  • butter untuk sapuan 
  • beberapa keping cheese dipotong dan tabur atas eggs fillings
  • telur secukupnya untuk scrambled fillings ( Akak campur sedikit susu, garam, hirisan bawang, serbuk lada & cili merah) kalau nak letak hirisan daun bawang pun boleh...lebih  menarik...!
Caranya:

  • Sapukan butter pada roti....
  • Panaskan frying pan....dengan api sederhana kecil
  • letak sekeping roti dengan bahagian yang disapu butter di sebelah bawah
  • letakkan scrambled eggs fillings di atas roti tersebut
  • Kemudian letakkan pula potongan cheese
  • Akhir sekali letakkan sekeping roti dengan bahagian butter di sebelah atas pula!
  • Biar sampai garing betul baru di alih dengan cermat sandwich tersebut
  • Teruskan membakar belah yang di alihkan....sampai garing....!
  • Siap untuk di makan begitu saja....!!

Hari ni anak-anak Akak terpaksa naik bas sekolah....seawal jam 6:30 pagi dah kena ada kat tepi Jejantas...tunggu bas. Hubby Akak yang hantar sebab gelap lagi masa tu...kesian pulak nak biarkan si Nizam uruskan beg Reena yang berat tu sorang-sorang. By 6:15 dia orang dah keluar rumah...kesiankan...! Dugaan kecil jer tu sebagai pengajaran untuk menghadapi liku-liku kehidupan yang lebih mencabar. Lagi pun dah besar pun budak-budak tu....Anak orang lain kecil-kecil lagi....dah redah kegelapan pagi....!Bersyukurlah seadanya. Infact cousin-cousin dia orang kat Kedah (Darjah 2 & Darjah 6), kena kayuh basikal sendiri ke sekolah....Jadi anak-anak Akak lebih bernasib baik kan!

Jadual Akak pun dah start awal (4:30 pagi) untuk beberapa hari ni since kereta masuk bengkel tengahari semalam....dan dijangka siap hari Khamis atau Jumaat. Hubby Akak pun dah pergi office naik bas Rapid. Nak buat macam manakan.....Kereta Akak yang lama tu....tengah cari enjin nak di ganti...nampaknya mechanic belum jumpa enjin yang sesuai. Ramai Driffters dok minta nak beli my antique tu....tapi sayang lah pulak!!!Biar Akak aje yang tukar enjin dan turn myself to a "Drifter".....What say you???...Hahaha....

So menu pagi ni....yang sempat untuk bekal lunch Hubby....ini jer....


 
Okaylah....Akak nak kena buat kerja-kerja lain pulak ni....especially nak menggosok pakaian yang dah mula bertimbun belum bergosok!

Bersyukurlah di atas segala nikmatnya!!!



9 comments:

indahhouse said...

salam kak watie,
Moga dipermudah segala urusan kak watie n family. Tak penah plak saya tgok keta kak watie yg jd rebutan tu. setau saya drifter ni, suka remukkan kereta. macam show drifting tepi ofis My Hubby aritu. ish ish, tak payah la kak watie jadi drifter. n sayang plak keta tu diremukkan macam tu. )

Softtouch [Hanim] said...

betul kak watie..digaan kecil ini sbg persediaan utk mghadapai cabaran yg lebih besar akan dtg..semoga kete kak watie cpt sembuh...:)

ikan keli my fav tau...

Wanita Mutalib said...

sedapnyaaaaaaaaaaaaaaaaa

E-na Zarina said...

Salam kak...harap akak tabah mghadapu dugaan ini..Tuhan sykn kita tu yg uji mcm2 utk ingtkn kita supaya mengingatinya selalu kn kak..(mengingat kn diri sendiri ni kak..yg sentiasa lalai..)

sharamli said...

akak...........lapar.....hee

awal kan di0rang kena g sk0lah..0rg dulu g ngn basikal jgk..tp k0l 7 baru gerak...sampai sek0lah bepeluh2..hee

sI tEDI said...

selamat makan tengah hari kak.

ijan said...

Salam Kak Watie...

Adusss terguda tengok roti sandwich gitu..meleleh leleh telur sama cheese nye...nak!!!!
pastu nak keli tu jugak tauuu! nak bekal wat g sekulah :D

cintaAnna said...

salam sayang kakak..

Uhuhu...sentuhan tgn akk...walaupun simple...tapi tiap kali memandang...saya pasti telan ait liur....

Huwa huwahuwhauw...saya berdiet skng!!!

Anya said...

I wish I could once eat at your table :)))))))
It looks always so delicious !!!

Hugs to all Kareltje =^.^=