Adakah ini satu Tabungan???

Friday, April 23, 2010

Mari Makan Kuih Lapis ....... Lapis Chocolate lagi!

*.*

Assalamualaikum semua.......

Wah! kita dah sampai ke penghujung minggu.....tapi minggu ni agak busy sebab esok anak-anak Akak sekolah jadi jadual bangun tu tetap samalah ya....cuma Akak tak dapat lah nak update macam biasa sebab Abang bercuti...jadi kami punya aktiviti pagi sendiri lepas hantar anak-anak ke sekolah......

Kebiasaannya Akak akan ke Fish Mart ataupun ke "Road Walk" kat Lorong Kulit.....Mimi (Chik Min)....nak ikut jomlah!

Dah....bebel lagi panjang-panjang....hari ni anak-anak balik sekolah awal....kan hari Jumaat....since Abah bawa lauk sempoi sangat-sangat pagi ni.....(sambal sotong  semalam) dengan tambahan telur goreng dan anak ikan tamban masin jer......Akak nak kena masak untuk lunch lah kejap lagi.

Sementara tu jom kita sarapan sama-sama.....Akak buat kuih lapis ni semalam....supaya bila pagi ni dipotong baru cantik......yo..yo oooo jer alasan.Lagi pun senang sikit.....taklah Akak terketar-ketar kalut pepagi buta ..ye dak? He..he...he..

Akak buat lapis cokelat bukan merah putih seperti kebiasaan....sebab nak bagi Reena makan kena warna cokelat...kalau kuih warna warni ni...dia tak suka! Sebab tu kalau buat apam pun just buat warna putih jer...pelik juga budak kecik sorang tu.....dari dia kecik2 dulu kalau MIL akak beli apam yang warna-warni....dia akan pilih yang putih aje!

....Okaylah...jom kita sarapan sama-sama.....by the way resepi ni Akak guna resepi Yati nun jauh di Louisiana, USA.......Terima kasih Yati for such a lovely recipe.....bukan tak pernah buat sebelum ni tapi saja nak try resepi si Yati.....dan mohon halal yer ilmu yang Akak cedok ni. Juga dengan itu Akak mohon izin nak tempek resepi Yati tu di sini....untuk rujukan dan di kongsikan dengan yang lain-lain....Terima Kasih ya Yati!





Kalau nak try.......tu...resepinya kat bawah ya!

Resepi di ambil dari blog Yati ~** Sinar Kehidupanku**

Bahan-bahan
1 1/2 cawan tepung gandum
3 sudu besar tepung beras
2 sudu besar tepung jagung
1 cawan gula
5 cawan santan (Akak guna bancuhan sepeket santan serbuk)
1 sudu kecil garam
pewarna merah dan perisa rose (Akak guna 1 sudu kecil chocolate paste)

Cara Penyediaan
  1. Gaulkan semua bahan-bahan dan tapiskan.
  2. Bahagikan adunan kepada 2 bahagian.
  3. Masukkan perisa rose dan pewarna merah(Akak letak chocolate paste 1 sudu kecil) dalam 1 bahagian adunan dan biarkan warna putih dalam 1 bahagian lagi.
  4. Panaskan kukusan dan sapukan sedikit minyak pada loyang yang akan digunakan.
  5. Masukkan 1 senduk adunan merah chocolate dan kukus selama 5 minit.
  6. Lapiskan pula 1 senduk adunan putih dan kukus lagi selama 5 minit.
  7. Lapiskan lagi adunan merah chocolate dan putih berselang-seli hingga habis. (*bagi adunan terakhir, saya balut tudung periuk dengan kitchen towel agar air tidak menitis ke atas permukaan kuih dan dikukus dalam 20 minit ).
  8. Sejukkan dan bolehlah di potong dan di hidangkan.



 



Dan akhir sekali bekalan Hubby untuk lunch hari ini...yang sempoi.....lauk sambal sotong semalam...!

    12 comments:

    sI tEDI said...

    ekekekekke.

    saya bab nak lapis2 ni mesti fail punya.

    he he he he

    dia punya bahan x susah.. nak kukus tu mcm rumit

    InsyaAllah.. pasang niat dulu nak buat. ekekekeke

    indahhouse said...

    Salam kak watie,
    cantiknya...! pandai kak watie buat kue kukus ni. perisa cekelat lak tu. meh nak tapau, dah bw bekas ni kak. hihihi.

    kucingorengemok said...

    masuk rumah orang melayu, hari² mesti nak ada sambal kan kak (atau apa² yang warna merah)

    Yatie said...

    Salam Watie, alahai kecur pulak tengok kuih lapis ni...banyak tu, mintaklah sikit...Yatie pun pernah buat perisa coklat juga, mmng sedap....tak kisahlah nak letak perisa apa...yg penting menjadi..

    Alimaz-Kembara Terasing said...

    salam kak tak kan kena turun peneng kot nak bg hadiah..ala kak minggu depan saya kena kursus la kat perak...3 hari tu....akak bg je la alamat kat saya.....

    ♥♥azatiesayang ♥♥ said...

    salam k.watie..cam tingin lak nk melapis..hikhik.tekak org baek dmm nie x dpt nk jangka!seblm tue,mintak sepotong kuih lapis akak dulu...ngeeee...nanti dtg umah amik munge yer kak..TQ

    Wanita Mutalib said...

    sedapnyaaaaaaaaaaaa...

    Solehah said...

    remeh ya kak wati..nak buat layer by layer..huhu

    cHeRyNa PiReS said...

    cuba nak memahamkan macam mana akak boleh buat kuih lapis sekemas itu utk sarapan pagi. wowww!!!

    mummyseri said...

    kak watie..sukenya tgk lapes cokelat kuih lapes tu..lg best kalo ia masuk lam mulut kite:)..

    kak.. mmg cantek n kemaslah lapes kuih, agar2, kek..rata je semua kite tgk..kalo kite ntahapehape kompom tak cantik tu yg jd M..:)

    geraugebang said...

    Macam nak buat ajer bila tengok akak buat...tapi mesti lepas buat sekali tepung balance kita berkutu...he he he

    E-na Zarina said...

    E-na suke tgk lapisan kuih lapis akak tu sama je saiznya...sabar betul akak melapis!! comeii kak..