Adakah ini satu Tabungan???

Monday, April 5, 2010

Accident !!!

*.*

Assalamualaikum......

Malang tidak berbau.......and there is a saying.....where accident happens when least expected!......


Syukur Alhamdulillah kami semua selamat....tapi kereta antik Akak mendapat kecederaan....seperti yang tertera dalam gambar tu ya!....Bila dah balik rumah baru perasan...once buka bonnet tu tak boleh tutup lah pulak...terpaksa kena ikat dengan tali supaya tak terangkat.....hari ni terpaksalah Hubby balik awal sikit nak uruskan urusan nak repair kereta tu!
Bagaimana boleh kena sondol?.....Masa lepas  balik jogging semalam Akak sekeluarga pergi ke Farlim Air Hitam....nak beli stock ikan dan sayur.....masa nak balik dari shopping tu...kena lalu satu jalan ni yang ada bump...so Hubby slow downlah kat bump tu....tiba-tiba  jer..."Boom" kat belakang..terhenjut la sekejap!

Nasib baik dekat bump....kereta kat belakang tu nak break tapi tertekan minyak...alahai...nak kata driver perempuan.....tak pulak lelaki cina yang dah dewasa pun!

Nak buat macam mana benda nak jadikan!...Nasib baik anak2 semua okay! So hari ni nak hantar kereta ke mechanic Mr. An tu lah! Dia kan tanggung semua kos repair kereta......entah lah berapa hari pulak nak masuk bengkel!

Well Maaflah kalau Akak hujung minggu jer selalu senyap sunyi...sebab macam2 aktiviti riadah dan lepak dengan Hubby dengan anak-anak.....kalau tak balik kampung.....pagi Ahad seawal 7 pagi Akak dan family keluar rumah ke Taman Rimba Pulau Pinang (Taman Perbandaran Pulau Pinang). Kami just jogging dan buat light exercises....sebab kat sini well equip dengan exercise gadgets.....bolehlah nak loose kan mana-mana yang ketat tu! Ada juga aerobic group....& open to public....tapi Akak tak join pun! Saja ambil udara pagi kat taman dan keluarkan peluh sikit...disamping...cairkan lemak-lemak tepu yang dah mula built up!!!!
 
Petang semalam Akak nak  ke Queensbay Mall sebab nak tukar barang yang Akak beli hari sebelumnya ada masalah sikit.... on the way...masa nak sampai roundabout....tiba-tiba...sebuah motosikal dari arah bertentangan...melambung dari divider sebelah all the way to ourside! Mak aaai...nasib baik masa the motocyclist landed on the road....tak ada kereta yang lalu on that lane....Akak kat lane tengah..jalan tu ada 3 lane. Kebetulan lampu pulak merah....Hubby terus keluar....hulurkan bantuan...dan Akak cepat2 tekan hazard light pada kereta kami yang ditengah-tengah jalan tu!....Syukurlah ada a few driver yang sama-sama hulurkan bantuan....Kalau tak mahunya jammed jalan tu!

Hubby & kami sekeluarga meninggalkan tempat kejadian selepas ada orang yang tinggal berdekatan tempat kejadian datang .....difahamkan....penunggang motosikal tersebut tercampak diselekoh tersebut sebab rantai motosikalnya  putus! Hubby sempat bertanya.....dari mana....mangsa baru pulang kerja!...Kesiankan...masih muda lagi....dan rasanya perantau yang tinggal dengan kawan-kawan....sebab bila Hubby tanya ada siapa2 yang nak dihubungi...dia cuma menghulurkan telefon bimbit yang sudah berkecai...dengan tangan yang terketar-ketar!....Dalam keadaan macam tu tentu tak ada nombor yang dia ingat kan! Moga keadaannya selamat sekarang ya....! Dia ada juga bertanya pada Hubby Akak, " Abang...mulut saya..?.."Hubby kata bibir dia pecah sikit....!

Semalam memang hari yang bertembung accident agaknya....Syukurlah...Akak cuma kereta jer yang disondol....bontotnya....& kami semua selamat!!! Nasib adik tu kurang baik berbanding Akak sekeluarga!
Berhati-hatilah.....malang tak berbau!
Pagi ni....juadah permintaan dari Nizam....Akak layan jer yer!


OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Okaylah Reena cuti hari ni sebab hari Sabtu yang lepas hari sukan......sekolah....nak layan dia jap ya!


Hati-hati walau di mana anda berada.....!!!






7 comments:

Queen said...

ish...ngerinya kak kalau jadi depan mata kan...kesian...orang kata benda nak jadi..nasib baik ok lagi. mungkin dia shock...itu yang nik slelau ingatkan hubby periksa condition motor...takut..

sharamli said...

akak..kal0 0rg mesti xberani dekat..sbb tak0t darah.......

Jieda said...

syukurlah akak sekeluarga tak apa-apa tapi kesian juga kat adik muda tu.yang paling sedih bila dia hulurkan telefon yg dah berkecai sambil tangannya menggigil.harap2 adik tu tak mengalami kecederaan yang serius.

indahhouse said...

salam kak,
cepat2 saya masuk ni. hu, terkejut saya. seb baik family kak tak ape2...macam2 bole jadi kan?
rajin tul kak watie joging. makin cute miut kak watie nanti. hehehe

sI tEDI said...

Aduhai!!

Syukur x de apa2..

umi_e said...

Salam...

Kereta kak e pun kena cium dari belakang hari khamis baru ni... tapi kereta yang melanggar tu teruk - tak boleh bergeraqk... kena tarik... Alhamdulillah kereta kak e kena sikit sangat tapi tetap kena buat laporan...

* benda dah nak jadi kan...

MamaFaMi said...

Perkara tertekan minyak instead of brakes tu kan, pernah jadi kat ma. I just don't know why, tapi that fateful morning, otak ni macam blank. Tak tahu which is which, tapi sempat lagi berfikir. Kalau aku salah tekan, tertekan minyak, nanti lagi teruk jadinya. Ma biarkan je kereta Myvi mak tu melunsur ke arah dinding pagar rumah. Rabaklah teman RM1500! Tak pasal je. Tapi alhamdulillah mak tak ada apa-apa.... and me, 'demam' kena keluar duit sendiri! Hahaha....