Adakah ini satu Tabungan???

Wednesday, April 21, 2010

Bubur Cha-cha......cha-cha-cha.........!

*.*

Assalamualaikum......

Dah minum petang ke belum tu?....Kalau yang rasa nak join dengan Akak dan anak-anak....meh le!

Petang ni....kita orang makan bubur cha-cha jer....ni pun first time Akak buat main agak-agak jer....cam nak buat serawa gitu....Tepung cha-cha ni Akak beli masa pergi Padang Besar 2 minggu lepas....masa balik Alor Setar langsung ke Padang Besar.Itu pun pergi berdua jer...budak-budak tinggal kat rumah PIL. Lagi pun cuaca panas betoi kat area Chuping...menuju ke Padang Besar tu!


Tengok saja gambar perjalanan melalui laluan ke Chuping.......lapang dan sangat panas membahang....!


Orang ramai betul kat shopping area.....Padang Besar....jadi jangan expect dapat tawar menawar dengan mudah.....terlupa pulak nak snap gambar masa di sana....yang pasti.....tekak asyik dahaga jer!


Akak tak ada lah beli apa sangat...cuma tepung beras...tepung pulut...dan barang-barang yang dipesan oleh MIL Akak....

Yang pasti...Akak ada beli sepeket tepung warna-warni untuk buat bubur cha-cha. Ini supaya anak-anak kenal jenis-jenis makanan ni....entah lah bubur ni...budaya Melayu ke budaya Siam....Akak pun jarang makan bubur ni. Dulu masa Akak kecik-kecik nenek Akak buat...tapi guna tepung yang dia prepare sendiri dari scratch.....bukan ready- made macam yang ini!




Bahan- bahan
  • 1 biji ubi keledek kecil
  • 3/4cawan tepung gunting warna- warni ( merah,hijau,putih)
  • 1/4 cawan sagu
  • 1/2 paket santan kelapa dibancuh dengan 1 1/2 cawan air
  • 4 cawan air merebus ubi dan tepung cha-cha hingga kembang. empuk
  • 1/4 cawan gula putih
  • 1 cawan gula merah / gula melaka
  • 2 helai daun pandan

Cara- cara
1) Potong dadu atau kecil-kecil keledek 
2) Rebus bersama tepung gunting sehingga empuk
3) Kemudian masukkan gula diikuti dengan sagu sehingga sagu kembang.
4) Masukkan santan secukupnya.
5) Masukkan secubit garam dan 2 helai daun pandan
6) Apabila menggelegak, tutup api. 
7) Sedia untuk dihidangkan dan dimakan untuk minum petang.


Kalau nak tahu rasanya.....ala-ala chendol gitu.....kalau menurut perbualan dengan Chik Mi@ Mimi tadi tengahari (pakar makan bubur cha-cha).....dia akan masak bubur ni bukan hanya dengan ubi keledek tapi juga dengan ubi keladi .....tapi bagi Akak...yang tak ada stok ubi keladi.....memadailah episod pengenalan untuk anak-anak Akak ni dengan diiringi ubi keledak.....! Mission success!! Janji dia orang jamah sampai habis...nak kata suka sangat....tu tak juga....tapi at least bila tanya pernah makan bubur cha-cha tak?....They should know!.....Anda bagaimana??? Pernah makan ke tidak....kalau tidak....meh sini Akak perkenalkan...hahaha....macamlah Akak pandai sangat!!!



cha-cha-cha....!!!dah boleh menyanyi dan menari....kenyang perut senang hati!!

4 comments:

izahdaut said...

salam kak..wah sedapnye minum petang ngan bubur chacha..lama dah tak mem bubur..hihihi..memang kat area padangbesar nun panas benor kan kak..baru ni ade gak gi sana, manusia ramai, parking pun susah..sluurrrpp nengok bubur tuuhh

Solehah said...

ya la kak..boleh senang hati..sedap bubur caca ni bg saya..tp sy makan sikit2 saja sbb saya tak suka benda manis sgt..tp tgk gambar akak post ni..slurrrpp..

robaaiah said...

Masa kak sehat dulu, memang suka buat bubur ni. tapi sekarang dah ada kencing manis. tak berani nak buat. sebab kalu kak masak bubur ni, kak yang lebih makan, anak2 makan skit je...tapi kesihan pula anak2, sebab mak ada kencing manis dia orang tak dapat makan bubur...tk atas resepi sedap tu.

robaaiah said...

waktu minum kul 9.00 pagi tadi, kak turun kantin, ada pula jual bubur caca + ubi, akak jamah sikit sebab manis kan....kak teringat kan bubur caca watie le....lepas dah kempunan makan bubur caca watie, tk.