Adakah ini satu Tabungan???

Wednesday, December 23, 2009

Orang Berblog....Awak pun nak Berblog....apa ni????

*.*

Assalamualaikum.....dan Selamat Sejahtera semua....

Kalau baca tajuk tu.....memang itu persoalan dalam diri Akak....betul juga tu...blogging ni mulanya suka-suka....macam tulis diari...tiba-tiba....ada pulak tu pengunjung dan pembaca....macam perpustakaan siber pulak....ada banyak hasil tulisan yang bisa menarik minat pembaca kan!!! Actually I can sit in front of this PC for the whole day....blogging....blog walking....reading and commenting....(how I wish and hope I could do that!!!)....tapi dalam hidup ni banyak lagi cabang-cabang tugas dan peranan kita yang nak diuruskan! Namun perasan bersalah tetap datang dalam diri Akak.....since I have commit myself to this Blog World......rasanya tak adil Akak sekejap ada sekejap tak ada kan.....entah lah....maybe itu cuma perasaan Akak aje kot! Anyway....I am really sorry sebab macam tak pandai pulak bahagikan masa Akak dengan rumah tangga, anak-anak dan Adik2 Akak yang banyak memberi semangat di luar sana....selama ini susah...dan senang....dan kesedihan.......ada juga doa yang datang dari kalian .......terima kasih untuk semangat yang ditumpangkan......menjadi kekuatan untuk akak menghadapi saat-saat tertekan......dengan masalah dalam kehidupan ini!!!

Wah....pagi-pagi dah berkutbah panjang lebar...membebel jer pandaikan....Oh ya....kenapa tak ada entry semalam......huhuhu....adalah kemalangan kecil....sikit jer....terkena minyak panas....tangan kanan ni ha!!! Walaupun tak lah teruk sangat tapi cukuplah untuk mengadu kesakitan.....dah letak burnol dah.....pedih pun dah beransur hilang....!!!Maaflah tak de gambar tangan yang dah kedut dan berparut segala nak Akak tepek kat sini...malu pulak nak tayang tangan Akak ni!

Puncanya....masa buat juadah makan pagi.......buat apa....???? Goreng pisang jer...entah macam mana tah...boleh terpercik minyak masa nak alih dan leraikan pisang yang melekat tu....itulah kita kata kemalangan, betul tak??? Malang tak berbau!!!

Okaylah....korang layan jerlah gambar2 masakan Akak seharian....semalam yer! Sebelum tu...hari ni breakfast apa???? Nasi goreng tonggek.....tengok jer lah gambar ni....tonggek ka tak???














Dan ini pulak.....juadah-juadah semalam yer!!!


















Sebelah petang nya.....buatkan chocolate brownies with white chocolate topping untuk anak2.....
























Lepas Maghrib....Hubby buat surprise....suruh kita orang siap untuk pergi menonton perlawanan bola sepak......katanya staff office dia lawan dengan pasukan mana entah!!! So we went......










Ini actually surprise untuk Along.....sebab dia tak pernah tengok wayang in 3D version lagi.....and AVATAR is really great!!!! Kalau ada yang belum menonton.....it is highly recommended!!! Graphic dia memang hebat sangat....and memang best lah!!!

Balik dari Gurney Plaza...dah midnight....and despite my minor injury....I love my family moments so much........!!! Life is great!!!Syukur ALHAMDULILLAH!



*.*

31 comments:

jane said...

jelesnya bonda pndai masak..huuuuuuuuu

nak mkn semua tu..

agaknya kalo sy g rumah bonda msti gmuk..hahahaha

berat sy 38 je bonda...agaknya g rumah bonda berapa yer??kekeke

Watierman said...

Salam Jane...tak banyak...sebab sejak balik cuti...Along pun naik 2 kilo jer!!!!Itu pun dia makan 24 jam....memanjang mengunyah!!!Kalau Jane naik kot setengah kilo...hehehe!

Alimaz-Kembara Terasing said...

salam kak...awat nama nasik goreng tu tonggek..apa yg tonggek...sotong tu ka yang tonggek?????

Watierman said...

Alimaz....Nasib baik ada sotong tu pose tonggek kat situ....kalau tak...nasi goreng kosong jer..hhehehh!

salamdariborneo said...

salam kak watie,semoga cepat sembuh ya.sedap juga nampak nasi tu walaupun tonggek ja kak.

Softtouch [Hanim] said...

siannya tangan akak kene minyak panas..mmg lah sikit je kak tp pedih oooo...

cntiknya brownies tu,,kalah jual kat kedai tau....

sI tEDI said...

tangan sakit2 pun skill memasak x lari ye kak.
semoga cepat sihat.

Solehah said...

kak mcm mana tangan? dah ok sikit ka? kesian akak..

pasal blog tu saya pun rasa mcm tu.semenjak tak ada masa ni rasa x best camtu..

rugi tanak tengok avatar..best rupanya eh?

Watierman said...

Salam Maria....TQ....kadang2 yang tonggek tu okay gak...hihihi!!!

Watierman said...

Salam Hanim...pedih tu memang lah pedih..tangan kanan pulak tu...asyik kena air...bahagian yg berair pun masih dok berair lagi....nak buat macam mana...kerja dapur Akak jugak nak kena buat....Brownies tu...herot bengot jer..mana laku jual dik ooi!!

Watierman said...

Tedi...inilah pengorbanan....tak sampai seminggu jer lagi Along kat umah...sempat ke Akak nak masak macam2 lagi untuk dia dengan tangan kanan yang cedera sikit ni...???Insyaallah akan Akak usahakan!!!

Watierman said...

Salam Solehah...tangan masih ada yang melembung & berair...tak sempat kering dah basah...kat dapur balik...nak buat macam mana ...tangan kanan pulak tu...

Kadang2 idea ada nak tulis..tapi tak sempat...nak buka PC 24 jam...boleh...tapi tergoda...kerja kat rumah terbengkalai

Avatar..memang best..gi lah tengok...masih ada show lagi...!

indahhouse said...

Salam kak watie,
Terasa tangan saya lak yang sakit.
Sakitnya.kalu air panas tentu tahan skit. Minyak panas...saya pun penah kena. 1 jari jer. Tapi, nak sembuh...2 minggu. Maklumla, kena buat keja dapur.

Gantung periuk la sat, kak... moga cepat sembuh.
Avatar,....huhu, bila saya nak pegi?

Watierman said...

Salam Nur...terima kasih atas rasa perihatin tu........ringan sikit rasa pedih tangan Akak ni...nak gantung periuk..tak gamak pulak akak...walaupun masak sejenis jer..tetap kena masak...dia orang jenis yang makan apa aje yang akak masak...

Avatar...ajak Hubby gi weekend ni..kan cuti panjang..tapi rasanya kena booking...fullhouse...memang best lah...Akak yang tak suka sci-fic..pun kagum dengan avatar...!!

Wanita Itu said...

sayang kakak :)

a.z.r.i.n.a.03.07 said...

Salam kak. dah adat kan kalau memasak ni tak kena banyak ..sikit mesti ada.. kena hati2 jelah kann..

nampak brownies tu ...aduss menyelerakan kalau mkn ngan eskrim... huisssshh...

LOVE2COOK said...

Hi KakWatie! hru doing??? how's ur hand now???

Aisey kak..no worries! For Love, family comes first! Spending time with them is the priority! Of course blogging is our hobby, but still it comes secondary.

Love don't mind being away from blogging world if can spend the same time with family. huhu...that's my sole opinion! hehex ;)

Anyways...Love dah duduk lama kat table nih...mana foodies??? lapar lapar!!! hehehehe ;)

That brownies...UHHHH! I want some of that too! ;)

AzuanBudakPandai said...

wow sedap tue hehe...

avatar memg mantap!!

Watierman said...

Salam Te....Sayang te juga!!!!!!

Watierman said...

Azrina....biasalah selalu kena percik minyak sikit2 jer kali ni lebih sikit....bukan tak biasa...just pedihnya lebih sikit jer!!!
Brownies...dah sejuk letak ais cream lagi...nak kena bake sebijik lagi la jawabnya!!!

eiza in the house.. said...

akak..moga cepat sembuh ye..sedapnya la gambo2 makanan tu..dah kenyang tapi bila tgk rase lapar lagi nie kak..cm ne nie..huhu

Watierman said...

Love---Love...duduk kat meja...dah lama yer...meh bangun ambik brownies tu kat dalam peti ais cepat...kalau Along buka peti...alamat brownies tu tak sampai kat meja Love lah!!!

And you are right...FAMILY comes 1st...among other things!!!!

Watierman said...

Anakanda Azuan....yang mana sedap tu??? Avatar memang syok kan!!!

Watierman said...

Ieza...tQ...for your concern....dah lapar balik...tak susah gi basuh tangan ambik pinggan....senduk apa yang ada...jangan lupa baca BISMILLAH.....Insyaallah kenyang!!!

[s][u][e][h][a][n][n] said...

rindu ngn masakan akak laaaaaaaaa...hihihi eh2 rindu datang umah akak la..hahha

Watierman said...

Salam Sue..Akak pun rindu gak dengan Sue....sibuk ke....???Betoi ka....yang mana satu betoi tu!!!

MamaFaMi said...

Apa yang tonggek tu ye Wati? Sotong iteww kah? Hehehe.. tonggek pun tonggeklah, janji sodap!

Tadi pun, kita tercelup dua jari dalam minyak panas gara-gara nak masukkan kuih yang lembuts gilos... takut kalau main lepuk masuk nanti, kuih kerepot. Hah amek ko... jari yang ku celup. Alhamdulillah tak ada apa-apa. Gagah juga kulit tangan ku ini rupanya... hehehe...

ain said...

cantiknya broni akakkkk!!! cute!!!

psst...dh okay ke tgn tu..??? sy pun kena gak myk pns sikit pg td. sikit je le tp sempat gak buat saya meraung.hehe

Uncle Lee said...

Hi Watie, first time I read or see 'nasi goreng tonggek'?
If my rusty bahasa is correct, 'tonggek' means to bend? Ha ha....but I sure love the name.
Maybe next time you cook nasi goreng, add dua telor, then can call it, 'nasi goreng dua bulan', ha ha ha.

I love your that ikan tenggiri....Holy Smoke, just that alone tiga pinggan tentu saya polish off no problemos.
You sure one dangerous woman, ha ha.
Here's wishing you and family happy holidays, Lee.
ps, waaa, the gulai ikan tenggeri mera....must be you wearing the chili merah lipstick, huh? Ha ha.

geraugebang said...

Kalau lah, ni kalaulah, gerau yang masak banyak tu, harus sebaldi minyak tersimbah kat gerau. Cayalah kak. Ok aper akak dapat buat banyak benda dalam satu masa.

CikMin said...

slm lewat malam ni kak...psl apa nama nasi goreng tonggek lak?muskil ni...jgn lupa wat kek cikmin...