Adakah ini satu Tabungan???

Thursday, December 10, 2009

NAIK BAS LAGI.........TETAP BAWA BEKAL!!!!

*.*

Assalamualaikum dan selamat sejahtera....

Kelmarin Hubby singgah workshop....sebab nak baiki leaking pada kereta....so di tinggalkan kereta tu dibengkel untuk dibaiki.....masalah tersebut.Leaking tu berpunca dari geseran pada BUMP yang entah KONTRAKTOR mana tah yang buat bump "TAK IKUT SPEC" di jalan mini tar dekat rumah parents-in-law Akak. Dua minggu berturut-turut balik Alor Setar.....kena sagat dekat BUMP tu...mana taknya...kereta SPORT kami tu kan rendah(hee..heee..hee...sporty lah katakan!!!)...penumpang pulak dah ramai...5 beranak....yang besar gedabak dah semuanya...especially Mama & Along lah tu....(baik declare dulu sebelum dikecam.....)....sagat setiap kali keluar masuk jalan tu.....maunya tak bocor!!!....Yang effect transmission fluid pulak tu....bukannya murah.....sebotol puluhan ringgit jugak....maunya kena tambah 4-5 botol....ratusan ringgit lagi.....& kereta.....macam2 yang tersagat sekali....

Tengah malam semalam Mechanic (Awie) called.....Hubby Akak....kereta dah siap....macam biasa Hubby akan hantar Awie balik bengkel....dan di sana urusan pembayaran akan dibuat.....masa tengah borak2 dengan Si Awie....kereta tu bunyi kuat....semacam jer.....Awie pelik...so dia check balik.....ada kipas pulak buat hal......so macam kartun jer....Si Awie hantar Hubby balik dengan kereta dia.....dan kereta kami terpaksa di masukkan ke wad semula!!!!!Maka....Akak yang tidor awal...ni tak tahu pulak yang kereta tak siap lagi....nasib baik dah masak awal2....bila Hubby cakap pagi ni...dia kena naik bas lagi.....Kesiannya!!! Dah la hujung minggu ni cousin dia kahwin kat Kuala Kangsar.....siapa2 kena panggilan tak....kat Kuala Kangsar....anak taukeh Kedai Borong SAKAN....punya wedding.....Anak adik perempuan father-in-law Akak!(mak pengantin perempuan)

Kalau ada rezeki Akak sekeluarga akan ke Kuala Kangsar untuk function hari Sabtu....actually ada reception untuk close relatives & VIPS on Friday night...tapi Hubby akak tak nak pergi malam .....susah dengan anak-anak....& lagi dia kerja Jumaat tu...so decided to go on Saturday! Tapi kalau kereta ...dok buat hal macam ni....entahlah pulak....hopefully hari ni kereta tu dah okay lah!!!

Wah panjang lebar punya cerita.....nak cover menu ulangan yang dah muak korang tonton paparannya....yo..yo ooo lah tu!





Breakfast hari ni ada yang makan roti dengan telur dan ada yang makan cereal dengan susu jer!












Hubby tetap bawa bekal untuk lunch....walaupun tak bawa bekal untuk coffee break....sebab dah makan kat rumah tadi....infact auditor tengah bersepah kat office hujung-hujung tahun ni....malas pulak nak kenduri bekal segala during coffee break tu.....!!!Keep low profile!

Well...doakanlah...kereta tu okay by tonight...ada can pergi jalan-jalan Kuala Kangsar.....!Manalah tahu...langsung terus ke Ipoh ke!!!.....What ??????Beli kereta baru........belum buat pembentangan budget lagi!!!!Dah order.....lambat betoilah kontena tu nak sampai.....di perairan mana tah kapal tu singgah!!!!!!


EDISI TAMBAHAN:

Atas permintaan Anakanda Jane di bawah ini Bonda sertakan resepi

Sambal Sotong

Bahan-bahan

  • 10 tangkai cili kering dipotong dan direbus
  • 2 labu bawang besar
  • minyak untuk menumis secukupnya (anggaran 1/4 cawan)
  • 2 sudu besar sos tiram
  • 1 sudu besar gula
  • garam secukup rasa
  • 1 sudu kecil asam jawa dibancuh dengan sedikit air
  • secubit belacan (optional)
  • sotong / udang dalam 10-15 ekor saiz sederhana

Caranya:

  1. Blend / Kisar cili kering, belacan & bawang dengan 1/2 cawan air
  2. Panas kan minyak dalam kuali
  3. Tumis bahan kisar dan masukkan gula
  4. Kacau sampai nampak pecah minyak, masukkan garam, sos tiram dan air asam jawa
  5. kacau dan biar mendidih dan kuah agak pekat baru masukkan sotong atau udang
  6. Gaul sebati kalau sotong biar lama sikit....sampai sotong kecut sikit dan kuah cukup pekat baru dipadamkan api. Kalau udang sekejap jer dibalik-balikkan kalau perlu nak potong hirisan bawang besar pun boleh juga ditabur sebelum tutup api!
  7. Dah siap untuk dimakan!

Psst! Jane...nanti post n3 bagi Bonda rasa!!! Ha..ha..ha!!



*.*

15 comments:

Softtouch [Hanim] said...

kak, sy tau kedai sakan tu..kalau sy balik kuala umah PIL mesti pegi pekan kuala..oootaukee tu sedara akak lah yer..xsangka...

mintak2 kete akak ok nnti..dpt jalan2...

Watierman said...

Taukeh tu Bapa Saudara Hubby Akak(actually wife Paksu Omar ni)..nak bagi exact lagi Mak saudara Hubby Akak tu..adik bongsu father-in-law akak. Ni sedara sebelah Hubby Akak yer!!

PUTERA2PUTERI said...

salam akak............la cianya baca kiseh akak tu....sabo je lah no.....ieta rasa kena bubuh lilin kot...heheheheh paham x ayat ieta tu?????????????pa pun semoga awie tu wat cepat2 kete akak tu no.....

menu2 akak tu wat ieta x jemu mai tau.....

Watierman said...

Ieta..ranya paham kot..boh lilin....dah..tapi kontena sesat dalam pelayaran....!!!TQ sudi jenguk dapur semak & sempit akak erk!

LOVE2COOK said...

Hi KakWatie! hru doing today! Aiks, kesiannya Hubby kena naik bas lagik...dah order ker new car??? :)

Well, I just got back from my son's school. He had great time with his frens n teachers today. Love pun dah tired sangat nih! kekeke!

Okey kak, u take care ya! :)

E-na Zarina said...

Bagus hubby akak ye...mesti nak mkn masakn isteri juga walau apa jua keadaan..ini yg merapatkan lagi ikatan suami isteri kan kak...

Watierman said...

LOve...glad you had a good time as well as Rishie...most be a moment of his life that he will cherish forever....Glad everything when smooth as planned ya!

TQ sudi jenguk Akak...car should be okay by tonight!

Watierman said...

Ena....kami dah sama2 terbiasa macam tu..Akak dah biasa bangun masak..dan dia pulak dah biasa....bawa bekal untuk lunch..hihihi...part of kehidupan kami dah tu!!!

jane said...

bonda....
kite pon gi keje bawak bekal...heeeeeeeeeeeeee....

jimat duit........hikhikhik

Solehah said...

dah ok ke kereta kak watie?

Watierman said...

Bagus Anakanda Jane....belajar berjimat dari sekarang nanti sampai tua terbiasa macam tu...bagus tu...bukan tak mampu beli yg ready made..tapi at least anakanda belajar nak uruskan rumah tangga bila sampai masanya nanti....Bonda doakn yang terbaik untuk Anakanda...Amin!

Nanti try resepi yg Bonda dah tepek tu...tau!!

Watierman said...

Solehah...belum lagi Dik...Insyaallah malam ni okay kot!!!
Dugaan dengan kereta dah berusia...kita pun cam tu jugak..ada hari pening...sakit kepala...sakit perut....masa muda dah puas kita pakai dia...Akak tak lupa tu!!!TQ sudi bertanya...Moga Solehah juga diberi yang terbaik dalam hidup...Amin!!!

jane said...

tq bonda atas resepi....
hehehe

n tq juga doakan anaknda,
syg bonda..muaaaahhhhhhhhh;)

nnt kte try..

p/s : if tak letak sos tiram tk leh ke???sos tiram je kite takde..alaaaa nk kene beli la pulak..haha

Watierman said...

Jane Boleh juga...just secukup rasalah..and make sure kuah dah pekat baru masuk sotong...kalau tak nanti berair sangat!!

blogresipi.com said...

Alahai.. rosa lagi ye kak,hopefully kali ni tak lama... nk kasi pinjam pun, kami ade beskal jer..heheh