Adakah ini satu Tabungan???

Friday, December 11, 2009

Bun Sosej & Ayam lagi?????

*.*

Assalamualaikum dan selamat sejahtera semua....

Alhamdulillah....kereta dah selamat dibaiki ...dan hari ini Hubby pergi kerja naik kereta....tak payah naik bas dah!!!! Kereta siap jam 1:00 pagi....actually siap lebih awal tapi Awie (mechanic) tak dapat nak hantar sebab banyak sangat kereta nak dibaiki di bengkel....Itu yang dah lewat baru dapat kereta tu....Sempatlah Hubby tidor dulu.

Lepas Hubby bangun Akak pun terjaga dan susah nak tidor....sempat bangun uli tepung untuk buat roti...actualy buat bun sosej....Ni part of menu yang dituntut oleh Along....Lega satu lagi hutang dah dibayar......

Mata Akak ngantuk sangat ni...so layan gambar jer lah yer!!!


























Tu lah ye...ayam jer minggu ni.....tak suka...tak suka.....makan bun sosej daging jer lah Akak hari ni!!!Kesian tak?


Okaylah.....nak rehatkan mata sekejap....percaya tak???


Memenuhi permintaan Anakanda Jane.....

Resepi Ayam Masak Kicap

Bahan-bahan

  • Ayam yang dipotong ikut selera & kehendak masing2 dilumur garam & kunyit
  • 1 labu bawang besar *
  • 4 ulas bawang putih *
  • 1 inci halia *
  • 2 atau 3 biji cili api *
  • (semua bahan bertanda * diatas di tumbuk atau kisar)
  • 2 atau3 sudu kicap
  • 2 sudu sos tiran
  • 1/2 cawan atau lebih air ikut tahap kepekatan yang anda kehendaki
  • 1 labu bawang besar dihiris bulat untuk hiasan
  • 2 biji cili hidup dihiris untuk hiasan / cili api/cili hijau kalau suka
Caranya

  1. Goreng ayam tapi jangan terlalu garing....takut isi jadi keras
  2. Angkat ayam...keluarkan minyak lebihan goreng ayam....tinggal sedikit untuk menumis bahan kisar tadi
  3. Tumis bahan kisar atau tumbuk
  4. masukkan kicap dan sos tiram dan kacau
  5. masukkan kembali ayam yang telah digoreng kacau rata agar kuah yang terhasil melekat pada ayam tu
  6. Setelah itu tuangkan air secukupnya kalau mahu lebih kuah
  7. Tambah lah apa yang patut...kicap atau sos tiram agar sesedap rasa...kalau dah terlalu masin tambah air saja
  8. Biar mendidih seketika...tutup api
  9. Siap untuk dihidang!
  10. Cubalah!

Pssst....boleh juga kalau nak tumis bunga lawang, kulit kayu manis dan buah pelaga & masukkan sedikit lada hitam....Akak jarang letak sebab anak2 Akak tak suka!




*.*

15 comments:

LOVE2COOK said...

Wow!!! Ayam Masak Kicap! Uhhh...I want...

Akak mmg tak suka makan ayam ker? Y??? Ish so bz body la Love kan! hehex!

Anyways, I agree it's better late than never to open a blog! All our sweet memories will be treasured in here for our kids to read later on.! Infact for us too! :)

Take care kak! I'm running out of idea on what to cook today coz I'm running out of onions too!!! Malas betul wanna go out n buy..hikhikhik!

E-na Zarina said...

rajin tu akak meroti! sedap ape roti kak, kenyang! ayam kicap tu pun menyelerakan...

salamdariborneo said...

kak watie,tengok roti sosej akak buat saya lapar.

cHeRyNa PiReS said...

akak tak suka ayam? kenapa? hmm..sha paham. adik sha pon tak suka ayam. tp jarang2 org tak suka ayam kan?

akak..respect la. sha kan...kalau bab bun, roti...mmg takde bakat! slalu beli kat bai je. akak boleh buat sendiri lagi.

wowww...

sha harap besok2 kalau jd wife, jd macam akak:)

sI tEDI said...

pengorban ibu untuk anak2.. :)

[s][u][e][h][a][n][n] said...

aduhai untung2 anak2 n hubby akak.. kita ni masih failed lagi bab2 masak ni..camnerrrrrr wawawawwawa

jane said...

bonda..nk resepi ayaam ni pulak..

kita nk tgk sama tak ngn kita masak...kekee

Wanita Itu said...

wah akak wat roti sendiri??

best nyer..

terbaik dari ladang!! :)

ain said...

bestnya ayam kicap tu!!!

[z@ck] said...

nak kena amik resipi ni..
=P

Eine Frau aus Botnang said...

SAlam Kak Watie, segala masakan kicap memang feberet kat rumah ni jugak! AKak suka makan kidap apa kak?? KIpas udang? tamin? Roti sosej itu sungguh lazat!!

blogresipi.com said...

Akak bangun kul 1am uli tepung? alamak... rajinnye... untung hubby dan anak2 akak nie... :)
psst, bestnye ayam masak kicap tue...

indahhouse said...

Salam kak watie,
uli2 tepung lagi kak? rajinnya...
hmmm...semerbak bau sosej tu. :)

Uncle Lee said...

Hello Watie, saya fikir, rumah you macham makan ke high class restoran...Holy Smoke!
Hari hari different dish, semua pun gourmet, tali pinggang hitam punya standard, ha ha.

Saya suka bun ni...waaa, ada iced coffee Penang, agak nya tiga bun boleh juga, ha ha.
Okay, tolong pass satu dulu, ha ha.
Have a great weekend, Watie, Lee.

anaklaut said...

salam....

untungnya suami kak kan..

menu bekal yg best..tu..

tq atas ucapan hari lahir saya kak.