Adakah ini satu Tabungan???

Tuesday, December 15, 2009

Letih Otak ni.....pikirkan kereta Hubby!!!

*.*

Assalamualaikum...& selamat kembali....

Terlebih dahulu...maaf andainya Akak sudah kurang berkunjung ke halaman kalian...kerana otak ini terlalu letih....usahkan badan juga keletihan....yang paling meletihkan....bila otak letih berfikir....satu badan jadi tak bermaya dan bersemangat macam selalu.....ceria Akak bila berhadapan dengan anak-anak....kerana Akak rasa mereka sepatutnya tidak dibebankan dengan masalah.....kerana...bila meningkat dewasa....nanti masalah akan sering hadir tanpa diminta....cuma bezanya...besar atau kecil.....senang atau susah.....& mencari jalan terbaik untuk mengatasinya.....

Semua ini berpunca dari "BUMP" yang tidak mengikut specifikasi.....ingat lagi tak....sejak akak balik Alor Setar 2 minggu lepas....kereta tu meragam balik.....beberapa hari Abang naik bas ke pejabat.....(Akak pun dah rasa segan nak bercerita sebenarnya.....memanglah kereta tu dah agak berusia....namun....berjasa....dan lagi Abang memang maintain...penjagaan kereta tu....selalu diberi keutamaan.......

Sebelum pergi Kuala Kangsar....dah beberapa hari di baiki di bengkel Awie...manampung kebocoran dan menukar bahagian yang rosak akibar kebocoran yang disebabkan kesan SAGAT...atau geresan pada "BUMP" yang berpuaka itu!!!!(Maaf yer ayat....emosional sikit). Padanlah....perjalanan ke Kuala Kangsar & Ipoh....sangat meletihkan...(sehinggakan Nizam anak akak yang kedua.....demam balik dari Ipoh....tapi sekarang dah okay!)....nak tahu kenapa....sebab terdapat kebocoran juga pada saluran air-conditioner.....terkena tempias "bump" tu juga!!!Bukan setakat itu saja....air compressor yang baru dibaiki beberapa minggu yang lepas juga....terkena sama....seakan-akan "DE JAVU"......

Semalam balik dari Office, Abang terus ke kedai Ah Chai....ni mechanic bahagian air-cond pulak....,(Abang memang tak suka tukar2 machanic....Ah Chai & Awie ni dah macam care taker untuk kereta tu!).....end up....Abang terpaksa naik bas hari ni....sebab Ah Cai nak tukar compressor dan tampung kepala paip apa tah yang bocor........korang yang sudi baca ni...pening tak??? Akak yang menaip ni memang pening.....tapi....sepening-pening kepala Akak.....Akak rasa Hubby Akak lagi pening kan? Berat mata memandang.....Lebih penat & berat bahunya memikul......Akak tak boleh sedih depan dia....sebab dia tak suka tengok Akak sedih!...Dia kata relax lah.....bukannya dia tak pernah naik bas.....sekarang dah macam expert dah!!!Dia memang jenis yang happy go lucky, ceria...macam tak bermasalah....(akak pulak sebaliknya!).....PRINSIP dia.....MENANGIS & SUSAH HATI....bukannya dapat selesaikan apa-apa pun!!!...........Face it with dignity & Pride!!!(macam warrior lah pulak!)

Well....just to let it out di halaman Akak ini...sekadar untuk melegakan segala yang bersarang dalam kepala Akak sekarang ni.....most of the time Akak ada melayan anak-anak.....masak...makan main....ya...Akak main Monopoly, congkak....main masak2 dengan Reena...betoi...main Barbie Doll....dengan doll house dia...tak percaya ke......ada juga waktu tu main carrom, batu seremban...., jangan terkejut....Abang pun terlibat dalam melayan gelagat anak2 tau.....kami sekeluarga main macam-macam board games.....Itu tak kira kalau Reena buka Restaurant dengan playdoh machine makanan dia lagi.....sekali dengan Along & Alang dia kena order makanan dari Restaurant tu!.....End up....makan makanan yang mama masak juga!!!

Hopefully.....by malam ni kereta tu dah okay balik.....dah buat yang terbaik.....to maintain ....sepatutnya...dah macam baru ....tukar itu & ini....Berdoa dan berserah pada Allah ....moga segala urusan dipermudahkannya....Amin!!!

Well apa juadah kita hari ni dan dinner semalam.....

Pagi ni....sarapan dengan roti telur aje...

















Pagi ni Akak cuma masak sambal ikan tenggiri.....dan sotong tu left over dari dinner semalam......






Ini pulak lauk pauk untuk dinner semalam......


















Okaylah...Akak akan menyibukkan diri ini buat seketika.....agar otak ni lebih tenang....kalau ada bahan menarik yang akak sibukkan tu menghasilkan.....sesuatu yang boleh dipaparkan.....kita bertemu lagi okay....inilah salah satu cara akak menenangkan fikiran.....menyibukkan diri!!!! terima kasih buat semua pengunjung .............!!


*.*

12 comments:

Alimaz-Kembara Terasing said...

salam kak...alahai ciannya kak....jangan pikir banyak sangat kak...sat g pitam plak....

E-na Zarina said...

bagus juga akak luahkn kt sini, sekurang2nya lega sket beban kt kepala akak tu...harap akak bersabar dan tetap ceria jgn pening2kn kepala nnt sakit, susah plak...main barbie ngan ply dough with ur daughter tu pun leh release gak kn!
Apa2 keadaan pun masakan akak tetap delicious!
Harap semuanya akan kembali spt biasa...

Softtouch [Hanim] said...

ciannya kak...mcm2 yer kalu psl kete ni..sabar ye kak...
dgn kosnya lagi..kalu sy mau pening kak...

nasib baik ade blog..ringan sikit kepala akak tu...
ceria2 sellau ok...

[z@ck] said...

seperti biasa..
akan terliur dgn setiap gmbr yg ditayangkan kt sini..
=P

TintaCyber/DapurkuBerasap said...

Sabar ye kak Watie....semoga tabah mengahadapi hari2 yang mendatang...setiap dugaan pasti akan ada kesenangan...semoga sihat..:)..senyum2 selalu...:)

PUTERA2PUTERI said...

salam akak cayang...alamak ciannya kt akak n family....tp suma tu dugaan...mungkin itu dugaan wat akak cam tu ...kita x tau lg dugaan wat setiap insan kat atas muka bumi ni ...len org len la dugaannya....ieta harap akak tetap tabah setabahnya..mungkin ada seribu hikmah disebaliknya.....ya allah permudahkanlah segala urusan yg menggangu pikiran kak wati sekeluarga..,,amin yarabbal alamin...

HaSue said...

Salam kak...harap akak sabar jela banyak yer..semoga segalanya dipermudahkan Allah ye kak..jangan paksa diri nak jenjalan umah kitorg..kalo akak ada,mmg suka..kalo akak takde komen tu.akak mesti bz...
take care kak.. :)

Wanita Itu said...

te tahu kakak kuat..

emm kakak masak semua ni mesti sedap kan kak..

halahai comel la roti telur ader cucuk2 menda comey tu kakak..

take care kakak..

KAKAK KUAT :)

sI tEDI said...

untunglah ada hubby yg berlawanan sikapnya dengan kita kak..

kalau kita lemaha da yg tolong menguatkan..

:)

ngah diet x leh tgk lama2 blog akak ni!

ain said...

salam kak watie!!! kita pompuan ni kdg2 terlebih2 risau berbanding org lelaki. hubby sy pun mcm hubby kak watie gak, klu ada apa2 masalah, relax je sbb dia kata benda dah jadi, so jgn make it worse dgn beremosi. Pas tu dia kata, klu dugaan kecil2 pun tak mampu nak lawan, cam ne klu di duga dgn dugaan yg lbh besar lg. Ada hikmah kak atas perkara yg terjadi, harap akak lbh byk bersabar!!!

sharamli said...

xpe la naek bas p0n..asalkn ddpt pegi kja..

sabar akak erk

LOVE2COOK said...

Owh KakWatie!! So sorry to hear that..but atleast U'll feel eased letting go all the emotions here ya! Keep it Up!

Ur dishes make me drool lor! seriously!!! I just love french toasts! Seeing it often in ur blog make me eat it often too...hehex!!

Simply superb ler all ur dishes!! Wish I can taste ur cookings one day! huhu :))