Adakah ini satu Tabungan???

Thursday, December 3, 2009

Minum Petang ...dengan Kuih Tradisional!!!

*.*

Salam sejahtera semua.........hari ni...badan letih dan mata berat seharian....tu yang malas nak masak...dan nak makan pun malas....nasib baik dah masakkan untuk anak-anak pepagi lagi...kalau tak...kesian.....kemalasan baik punya ni!!


Jadi juadah minum petang ni...kita buka bungkus jer lah yer!!!Mengajar anak-anak makan dan kenal dengan kuih tradisi.....(tu alasan jer tu!).















Sedap juga....makan kuih tradisi ni.....licin dua-dua piring tu.....tapi...berterabur seredak karas tu atas meja....itu pun main cicah-cicah dalam air teh tu....sedap juga!!!


Korang layan jer lah kemalasan Akak yer!!!




*.*

22 comments:

sI tEDI said...

kuih karas saya makan time raya je kak...
time2 lain x de org jual lak..

bahulu selalulah..

Watierman said...

Actually budak2 tu tak makan kalau hidang time raya pun ...ni sebab Tok dia orang kirim masa balik kampung hari tu..takut lak simpan lama2 nanti rosak....ajak dia orang minum petang sama-sama..ok pulak..ada dua peket lagi nak kena habiskan..!!

LOVE2COOK said...

Awwww...I like those traditional kuihs too! Errrr...too late already to join ur teabreak kot??? hihihih!

take care my akak! ;)

a.z.r.i.n.a.03.07 said...

saya mmg suka kuih tradisional kak.. especially kuih karas tuh...

tiap-tiap tahun mak akan order kat adik dia kat kampung Melaka.. sekeping 20sen rasanya.. Balik umah mak masa raya, sumer mesti dapat sorang setin...feree...hehehe..

susah nak cari kat mana2 kuih tu..

♥ItaJeff♥ @Something To Share said...

Salam Watie..
kuih tradisional mmg favourite sy..betul ckp watie..kuih karas tu klu cicah ngan air tea, mmg sedapppp..ishh kepinginlah pulak nak makan...Sabtu ni nak cari kat Pasar Tani..hehe..

PUTERA2PUTERI said...

akak bahulu tu peberet ieta ank beranak tau.....ha kue karas tu klu makan kena tadah tangan la kt bawah mulut...klu x penuh umah la.......

niesz said...

cedap nyer..niesz ptg td mkn biskut jer..hihi..suke mkn kuih karas tu..sbb if mkn mesti berterabur kat lantai..hihi..lpas tu suh adik kutip..jht tul niesz ni kan..

E-na Zarina said...

ala tertinggal flight la... dah x smpat nk mkn kuih karas tu....huwaaa...

geraugebang said...

Kita jarang kena penyakit malas nak makan. Malas nak kunyah ada. Telan aje. he he he. Macam ulaq sawa la pulak ek. Bahulu cecah air sirap best.

Precious said...

Baru lepas makan kueh bungkus n lepat pisang!! Yummy!!

Uncle Lee said...

Hello Watie, there you go again with your fantastic looking makanan petang.
Makanan pagi? Nasi lemak? Tengahari? Ikan masak lemak nanas? Ha ha.
I have not eaten that kuih bahulu and kuih keras da lupa bila pun. Used to call it, 'kuih bulu', ha ha.

This kuih bulu I remember good for talkative people, bila makan it acts abit like glue, makes them put commas in their talking, ha ha.....no offence to your black belt baking skills, ha ha.

You know, I am improving my jurassic bahasa daily....hari ni belajar 'tradisional, tradisi' from you.
Other day from another lady I learned, 'tonggang langgang', but not too sure what it really means....
maybe I think kelang kabote?

Then from a gentleman blogger when he saw the nice pics of SYTs in my blog, "gigit jari la Lee". Ha ha.
From another lady, 'tersedak' because I had teased her, ha ha. Then from another lady too, "lintang pukang". Don't ask what I teased her, heh heh.

Holy Smoke! Ta'lama lagi saya dapat Brown belt in bahasa, arhaaa ha ha.
To think I learned or studied my bahasa sebelum Merdeka, ha ha. Both jurassic, language and owner, ha ha.
You have a nice day and hold that smile...stops wrinkles, Lee.

blogresipi.com said...

Salam Kak Watie,
Kuih karas tue sedappp... rangup2 kejap je habis sepinggan. Makan sambil minum kopi o panas bestnye...
psst, nampaknye akak makin sibuk dgn tempahan ni... tahniah ye kak :)

Watierman said...

Hi LOVE....selagi ada stok..its never too late to drop in....ada dua bungkus lagi ....come join us!!!

Watierman said...

Salam Azrina...ini pun MIL Akak yang order untuk Akak....selalu dia beli lebih untuk cucu....tapi cucu tu yang tak pandai makan!!!Ni tengah mengajar....tapi Mama nya pun tak pandai makan jugak...hihihi!!

Watierman said...

Salam Ita...suka yer...kuih ni ada all year round kat Alor Setar..(Pekan Rabu)....kalau nak order online pun boleh....try masuk blog toko buku my Brother-in-law....!!

Watierman said...

Ieta...Akak memang tahu Ieta siap buat bahulu kan....Akak memang tak suka bahulu...sebab baunya...Akaklah...bau hanyir telur ayam...budak2 tu telan baik punya!!!Akak kan kalau ada bau lain sikit Akak tak makan!!!Kuih karas tu pun ni baru Akak belajar makan!!!TERUK KAN!!!

Watierman said...

Niesz....memang suka buli Adik2 kan...!!Kuih karas tu ada 3 paket lagi kot...bahulu ada 2 paket...datanglah...selagi stok masih ada...!!!

Watierman said...

E-Na...nak buat macam mana jadual pernerbangan tu yang lambat...maklumlah jauh...!!!Ada lagi Dik ooi..jemput masuk...Kesian dia tercunggap-cunggap kejar flight....boleh ke cam tu!!

Watierman said...

Geraugebang.....TQ sudi singgah....betoi Akak tak makan ayam jadi seharian tak ade selera makan...malamnya Hubby yang cadangkan suruh Along belikan burger untuk Akak...Akak jenis yang minum Nescafe a must!!!!Nasi tak makan 2 atau 3 hari no hal!!!Kuih karas cecah sirap....ala sirap Akak tak minum pulak tu!!!Mengada=ngada sungguh!!!

Watierman said...

Wah Kuih tepung bungkus & lepat pisang yer Queen....sedap tu!!

Watierman said...

Hi U.Lee....TQ It's very nice of you to drop in for tea....!But those kuih are not homemade ya!! Those my mother -in-law gave during Hari raya the other day!!!
Ya...practice makes perfect...definitely your bahasa is improving....by the way...I am just like you...in catching up with new modern Bahasa Malaysia.....those words are new....keep on reading to learn more new ones!!!You keep dancing....around...and behaved as always!!!Have a great weekend ya!!

Watierman said...

Ijan...sibuk2 Akak pun dua hari ni Akak dah try nak masuk rumah baru Ijan tak lepas2....mana silap entah lah....nanti Akak cuba masuk dalam luggage bag Ijan ...kot2 lepas erk!Suka kuih karas yer...meh la ada lagi ni!!