Adakah ini satu Tabungan???

Wednesday, December 9, 2009

Melayan Tekak Anak-anak lagi...sempena cuti sekolah!!!

*.*

Assalamualaikum.......dan Selamat sejahtera....kembali dengan juadah yang dituntut .....oleh anak-anak....yang memang suka sangat makan Laksa.....

Kali ni bukan laksa Penang atau laksa Kedah yer!!! Ini laksa yang tak cukup kriteria untuk diberi nama2 khas tersebut tadi......Bahan utama...daun kesom pun tak ada...cuma ada bunga kantan.....pun jadi jugak laksa untuk dihidangkan pada anak-anak Akak. Dah lah tu Akak guna mackeral dalam tin jer....maklumlah tak pergi pasar dah beberapa minggu ni...asyik balik kampung jer kan!!!.....Apa yang ada tu.....dari peti ais jer....sampai limau kasturi tu pun dah menguning....timun pun dah nak naik wrinkle.....!!!

Apa-apa pun dah tertunai janji Akak pada anak-anak nak buat Laksa...especially pada Along...sebab dua minggu lagi dah nak balik Bangi....! Lega satu hal.....ada lagi berderet dalam list yang dia request belum layan......tak sempat la....sejak Mama berkecimpung dalam business....hahaha alasan jer tu!!!

Okay.....jom makan laksa.....dengan anak-anak Akak....!





















*.*

23 comments:

Sheila said...

hai kal laska ru bak mai cikat kat sini..laapr balik negok laksa di ptg2 hari ni//walau ade bhn yg x cukup npk selera je bohh aje lah...

cHeRyNa PiReS said...

laksa...citarasa wanita:)
pembuatan yang masih terperinci nieh kak...lawa je:)

ain said...

lamanya tak makan laksa asam. teringat laksa asam sorang kawan tu. memang kaw giler!!! miss her!!!

LOVE2COOK said...

No comments! Straight to dining table..!

KakWatie, Love dah duduk nih...pls gimme some laksa asam! kihkihkih! ;)

sI tEDI said...

wah!!! bunga kantan!! wajib untuk buat laksakan!!

niesz said...

wa..laksa..favorite adik niesz nie..niesz pon suke gak mkn laksa..if boley kuah die mesti niesz amik bnyk2..ehe..
sedap kan..rindu lak nk mkn laksa..

Solehah said...

sedap teramat..tgk pun dah tau

Uncle Lee said...

Hello Watie, where were you when I was handing out my resume, chari isteri? Ha ha ha.

Alamak...kena torture terok datang sini....tetapi very good as its snowing like crazy now...semua puteh outside, temp da jatuh -5'c....but tengok your dishes here da panas,....waa hai! Macham tengok perumpuan pakai sarong kebaya bawa bulan terang, arhaaaa ha ha.

Your assam laksa, bahan tabur?....what is this called in English? Salad?
and the telur....agak2 dua busarrrr punya bowl boleh jadi, with iced kopi Penang....and tiga telur.

Watie, you are a dangerous woman! Ha ha ha...
I still wonder how I missed you in Penang? Arhaaaa ha ha ha.
Have a nice day, Lee.
ps, tada chance makan your laksa, saya kena order Mehnoner sama bi meh fy, ha ha ha.

Uncle Lee said...

Hello Watie, saya da tengok your laksa lupa nak mention tadi, I noticed you put your umur as '43'?
Ahaaa, I think I pusing balek, dapat 34, pandai saya, ya?
Wa, no wonder la saya ta'nampak you dulu in Penang, you standard 2, when I was chasing after sarongs at Telok Bahang, arhaaaha ha, your mak pegang your tangan pergi sekolah. Ha ha, Lee.

blogresipi.com said...

Ya ampunnnnn!!! cedapppppppppnyer!!!!! nak balik penang sekaranggggggg!!!! uwaaaaaaa!!!!!!!!!!!!!

Alimaz-Kembara Terasing said...

salam kak....saya kalau makan laksa atau seangkatan dengannya tak suka boh bahan2nya...

[s][u][e][h][a][n][n] said...

bestnyer laksa tuhhhh..kita ni hantu laksa kak.. wawawawawwaw

Watierman said...

Shiela...akak dah boh la ni....ambik la tu...!

Watierman said...

Sha...Akak kalau bahan tabur mamang nak potong elok2 sebab presentation kat atas tu penting !!!

Watierman said...

Ain....moga kawan Ain tu sihat dimana jua dia berada...Amin!

Watierman said...

Love....bagus betoi lah adik akak ni...apa aje Akak masak semua dia makan tak kira sedap ke tidak..hihihi!

Watierman said...

tedi...bunga kantan tambah aroma & rasa....dapat dari kampung masa balik Alor Setar lah ni!

Watierman said...

Niezs...sedapo laksa pada kuahnya Dik....!!!Anak2 pun suka hirup kuah jugak!!

Watierman said...

Solelah...tengok pun dah tahu???...Apa ciri yang buat nampak cam tu erk?

Watierman said...

Ha...now the secret uncovered...not Uncle...but Big Brother Lee..glad that the heat from the Laksa Assam can warm you up a little..hee..hee..

Dont take too much of mehnoner and bi meh fy...surely my lovely sister MRs Lee can cook you a hot bowl of mouth watering assam Laksa in a flash with lots of fresh cut salads covered on top!!!

Stay tune with the Holiday spirits...& keep on dancing ya!!!

Watierman said...

Ijan....nak balik Penang...flight pukul berapa..akak nak panaskan kuah ni!!!

Watierman said...

Alimaz...dulu anak2 tak suka bahan tabur tu...lama-lama dah biasa agaknya..yang kecik tu pun suka..at least mesti ada salad and timun....
Ni mesti tak suka makan sayur erk@!

Watierman said...

Suehann....kalau macam tu boleh lah join sekaki dengan hantu2 yang ada ni!!!