Adakah ini satu Tabungan???

Thursday, December 24, 2009

Apam Pisang....vs Chocolate Cake......!!!

*.*

Assalamualaikum & selamat bertemu kembali.....moga sejahtera hendaknya.....Amin!


Lewat sikit update pagi ni...sebab internet breakdown sekejap....so nak download gambar pun ambil masa sikit....tak tahulah pulak apa puncanya.....

Well....apa juadah kita hari ni....mestilah sarapan dengan apam pisang....lepas terserempak dengan beberapa blog yang hidangkan apam pisang atau kek pisang...semalam....kat blog Ummi Kuantan nun.....Ijan kat Finland pun ada juadah pisang ala-ala muffin tapi kek ni jugak....Azatie pun buat apam petang semalam....tapi macam tak cukup jer...nak jamu Akak makan...so pagi ni kena buat sendiri lah....baru boleh makan puas-puas!!! Apam pisang ni....kalau dalam bahasa Inggeris....Banana steamed Cake....maka kek lah kan!!! Orang Melayu panggil apam....sebab kita kukus, kalau bakar dalam oven jadi kek pisang!!!....Entah apalah yang Akak bebelkan...akak sendiri pening .....













Kenapa versus Chocolate Cake pulak????....Sebab hari ni Akak siapkan tempahan untuk staff kat office Hubby yang order Chocolate Cake lagi sekali....nak bawa ke Bukit Merah untuk bercuti esok.....at the same time buatkan sebiji untuk anak-anak stock up dalam fridge....sebab brownies semalam dah selamat.....!!! Ni Along yang beria-ia nakkan chocolate cake!!











Dan macam biasa Akak dah masak untuk lunch sebab nak bekalkan untuk Hubby pagi ni kan....















Well...hari ni tangan Akak semakin kering...entah lah kalau karang basah balik...terlanggar apa-apa ke....berair balik....tapi pedihnya dah kurang....almost gone...semalam masih pedih!!! Nak balut buku-buku sekolah Reena pulak lepas ni.....



WISHING ALL MY FRIENDS OUT THERE WHO WILL BE CELEBRATING X-MAS TOMORROW.....A MERRY CHRISTMAS AND A HAPPY NEW YEAR....HOPE DINNER FOR TODAY'S EVE WILL TURN OUT GREAT....REMEMBER ME ....WHILE SIPPING THE EGG NOG ....& ENJOYING SOME SAVORY MEALS.....HO..HO..HO!!!....especially to Uncle Lee & family in Canada, Anya & Kareltje & family in France and my Uncle Horace, Granny Mattie, Lola, Denise, Dean.....and Roy in Murfressboro, Tennessee, USA!


Merry Christmas & a Happy New Year!!!





*.*

15 comments:

eiza in the house.. said...

sedapnya kak watie..meleleh air liur nie..huhu

niesz said...

nk..huhu..lagi2 yg color coklat tu..huaaaa.....akak..niesz nk....

sunkist said...

menggiurkan sungguh kek tu kak watie.. air liur ku dh meleleh hihihi.. semoga bisnes kak watie semakin maju & maju.. aminn :)

LOVE2COOK said...

Kak Watie...do I need to say anything here??? Hahaha...Nothing to comment!!!

I'm waiting at ur dining table already! Pls serve me with all those delicious foodies plus a piece of cake. Hope Along doesn't mind! hehex. ;)

Watierman said...

eiza...sila lap ..titisan air yang drooling tu yer....!

Watierman said...

Niesz..betoi ka nak ni..bila tu!!!..tapi kena datang ambik...pos tak leh..nanti cair...hehehe...sememeh..satu kotak!!

Watierman said...

Salam Ida....lap air liur tu cepat...malu orang tengok....Amin....!!insyaalah..berkat doa rakan taulan....ada lah rezeki akak!!

Watierman said...

Love....cake ambik sendiri kat fridge....yang lain Akak hidangkan...kejap erk!!

sI tEDI said...

kak,
ajar cara nak buat coklat ganache kak..

cantik dan berkilat!

Watierman said...

Salam Tedi...masak secara double boiler...1/2 cup susu pekat manis & 1/2 cup serbok koko, 1 sudu butter or minyak masak & 5 sudu makan air panas..try lah..Akak pun masih belajar dari sifu2 yang ada Dik!!! tapi itu yang Akak buat!!!

ijan said...

Salam Kak Watie,
Kite baru sempat nak melawat akak nie... baru baca pasal tangan akak kena minyak panas tue.. adoiii.. pedih lagi tak? hopefully dah makin ok ye... sempat lagi akak masak macam2 tue... tempahan pun jalan laju ye kak..amin :)

sharamli said...

suka balut buku..suka..suka..

lepas tu lawan sape balut paling cekang..akak tau kan cekang tu ap..hu3

ain said...

plan nak buat gak apam pisang tu, tapi tak beli2 lg pisang. sampai mood nak masak merudum balik dah ni. adoiii!!!!

kak ina kl said...

salam watie...memang melelehlah tenguk brownies tu..mengancam sungguh..lain kali kena hati-hati bila mamasak..malang tak berbau..

indahhouse said...

Salam kak watie,
Cedapnya apam pisang tu!comei jer.
Tak sempat rehat kak?
kak watie dah gi kinik? nanti dia bagi ubat cepat kering. Kena minyak panas ni, lama skit nak sembuh.
Take care ya kak...