Adakah ini satu Tabungan???

Saturday, January 30, 2010

Talam Ubi...kurang menjadi.....huhuhu!!!

*.*

Assalamualaikum....bukan salah ibu mengandung ya!...Apatah lagi bukan juga salah tuan empunya resepi.....salah Akak yang terlebih masak bahagian atas talam tu.....!Walaupun rasanya..okay....sedap..rasa talam ubi lah kan..tak kan nak rasa kek cokelat pulak!!!!

Namun untuk tujuan tayangan perdana...tak memenuhi piawaian Akak....frust sgt..tapi Akak dah bedal dekat suku pelengat dah!!!Tu tak menjadi...kalau menjadi tak sempat nak update n3 agaknya dah selamat...hehehe! Memang hantu raya hantu bingka ubi.....talam ubi.......ubi kayu rebus....

Tapi sendiri mahu ingat...Akak ni semput.....dah tahu bendanya berangin....makan tak ingat.....

Bukan selalu kan....ubi kayu ni akak beli kat "roadwalk"...Chik Min....dan orang Penang mesti tahu ni....kat Lorong Kulit....Abang yang jual ubi ni pun dah jadi gang dengan Akak....dia jual sekilo RM2 jer...tapi ubi dia memang elok!


Cantik kan texture ubi tu..rebus sekejap jer dah empuk!





Anak-anak tak suka kelapa parut......jadi ada yang makan dengan brown sugar....Akak suka makan dengan sambal tumis.....hehehe...(oops! gambo cicah sambal...tak de...dah habisssss!) .



Dan yang ini dah jadi talam ubi..akak kukus semalam ......









Resepi ni Akak ambil dari internet dari myr...resepi Sofinar.....Terima kasih buat Sofinar....!
Resepi yang Akak edit sana sini...mengikut cara Akak ya!


Bahan-bahannya:
Untuk lapis bawah :
1) 1 kilo ubi kayu (sagat dan tapis, buang air tapisan)
...ambil sagunya campur dgn hasil sagat tadi lepas tapis
2) 3 cawan air
3) 1 cawan gula merah
4) 1 cawan gula pasir
5) 2 helai daun pandan
Campurkan, masak hingga
mendidih dan tapis)

Untuk lapis atas :
1) 3/4 cawan tepung  gandum
2) 3/4 cawan tepung beras
3) 4 ½ cawan santan pekat
4) 1 sudu teh garam

Cara-caranya:
Untuk lapis bawah :
1) Panaskan kukusan dan rata minyak pada loyang.
2) Ambil ubi dalam tapisan dan gaulkan dengan air gula.
3) Masukkan adunan ke dalam loyang dan kukus sehingga masak anggaran selama ½
jam.

Untuk lapis atas :
1) Bancuh semua adunan untuk lapisan atas. Tapiskan.
2) Masukkan dalam periuk kecil dan masakkan sebentar atas api yg sederhana
besar.Kacau selalu supatya tidak berketul-ketul
dan tutup api.
3) Cakar cakarkan sedikit lapisan bawah dan tuang adunan lapisan atas tadi. Kukus
semula selama 25 minit.
4) Sejukkan dan potong.
Sedia untuk dihidangkan.



Well hari ni ada kenduri kahwin anak office mate Abang so....tengahari...dapur tak beroperasi....
Selamat berhujung minggu!!!


16 comments:

Uncle Lee said...

Hello Watie, I hope you have recovered from you not well few days.
Ada makan obat? Minum lots of orange juice or Chinese green tea.

Holy Smoke! I have not eaten ni ubi kayu da lupa bila pun. At least 25 years!
Ada lagi? I love when sprinkle with a bit of sugar...
and yours? Gosh, its beautiful the texture.
I boleh describe beautiful women but nak describe cakes ada problem sikit, arhaaaaa ha ha., *wink*.

All I can say is your ubi kayu looks fantastic!
Can say ha ha, very sexy too. Heh heh.
You have a nice day Watie, and keep well....jagan lupa tu cili merah lipstick, Lee.

Precious said...

Adusss ... nampak sodap tollll! Eh, nak lunch dule ler ....
Selamat makan nasi minyak! Makan banyak2 tau ...

sI tEDI said...

nyummi!!..

ari ni i buat pau yu..

sampai terkeluar isi perut dia boh kay abanyak sangat... ha ha ha

canyik talam akak. x dapat rasa.. tgk jadilah. ekekekke

blogresipi.com said...

Salam Kak Watie!!!

Akak tau tak??? semalam kite mimpi ubi kayu rebus!!! uwaaa... kebetulan akak tayang lak hari ni... nape tak tau mimpi ubi.hehehe... kite pon memang hantu talam ubi tau kak. pernah buat sekali time jumpa ubi kayu sesat kat sini.nanti nk pegi cari la kot2 ade lg yg sesat...huuhhuhu....

sharamli said...

0rgang dulu xsuka mkn ni..bila tgk abah selalu mkn..tetiba jadik suka..kadang2 tu abah beli..tp 0rang yg abehkan..jht kn..heee

Watierman, rmanbkr said...

Hi.U.Lee....Thank you...for your concern...I am fine now....feeling much..much better!!
Well...you must have really forgotten how it taste...since 25 years is such along ...time...hope I could send you some...hehe...

it has it's own unique taste....when become talam ubi....but if serve boiled and eaten with shredded coconuts & brown sugar...it taste different....it's the method of preparing it will make all the differences...

..Well...anyway...when the next time you plan to fly back to Malaysia...list all the food that you have forgotten how it taste...and have them here....

And I couldn't agree more that you surely the master of describing the texture of woman's skin....than cakes..haha..

You keep well as always Ya!

Watierman, rmanbkr said...

Queen Precious....ya ka....!!
Well dah makan kenduri tadi..memang bedal licin..sedap pulak makan kenduri hari ni...selalu tak habis...!!

Watierman, rmanbkr said...

Tedi...teringin nak tengok hasil pau yg tedi wat tu..tayang la!!!mesti moncet pau tu sampai terburai hehe!

Watierman, rmanbkr said...

Salam Ijan...mimpi ubi kayu hehehe..Itu namanya ku seru kot...sebab Akak wat talam ni semalam sebelum masuk tidor...sebab senang nak potong pagi ni for breakfast...

Ada tak ubi kayu sesat lagi kat sana....???

Akak sebenarnya antara nak wat talam ke bingka?...inilah jadinya!!

Watierman, rmanbkr said...

Sha....oo suka habiskan apa yg abah sha beli yer..sekali sekala kena talam ubi ni sedap juga kan!! Akak suka bingka ubi juga..naknya kalau letak gula merah...memang akak suka!!!

a.z.r.i.n.a.03.07 said...

kuih tradisional dan kuih yang berkukus memang saya suka kak...


cantik menjadik je talam akak tu..
ubi tu memang menyelerakan lah..ni hujan pulak tu...ting-tong-ting-tong perot.. Saya pon cam akak; ikut mak kot ..suka cicah ngan sambal tumis ikan bilis..fuhhh..sedapnya !.

nasib baik ANGIN saya hanya pada PULUT; maka ubi memang dibedal selalu...hehehe...

Solehah said...

sedappppp..yummm..sy x leh mkn ubi kayu kak..gastrik..angin..mkn pulut pun kene gastrik truk gak..

MamaFaMi said...

Jap... jap.... adakah silap mataku memandang, atau silap Watie menulis... mata mama nampak talam tu cantik jadinya tak de cacat cela pun? Apa-apa pun, ubi rebus itew tettaappp menjadi pojaan hatiku.....

AzuanBudakMemandai said...

makn dengan kelapa parut sedap huhu

Wanita Itu said...

aaaaaa....sedapnyaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa

geraugebang said...

he he he. Talam ubinya tegak berdiri. Molek aje.Tak macam talam ubi kita. Condong. he he he.