Adakah ini satu Tabungan???

Friday, January 29, 2010

Nasi Goreng Tomyam

*.*

Assalamualaikum

Saja jer nak ringkas hari ni...tengahari tadi Akak buat nasi goreng tomyam......apa yang penting presentation! Kalau benda nya dah simple ...lepas tu kita main senduk jer....mungkin rasanya pun dipengaruhi kot! Since nak membuat nasi goreng ni senang jer....maka Akak present untuk anak2 Akak masa dia orang nak makan tu....kasi up sikit....

Janganlah korang expect macam kat Hotel ker...Restaurant yang high class gitu...cukup la sekadar...kedai makan yang biasa2 tulah!!! Tapi dengan anak2 Akak ni sayurnya kena pandai hideout sikit...dia orang jenis yang cerewet dengan sayur.....

Kalau ada yang nak resepi....silalah!

Bahan-bahan

  • nasi sejuk
  • beberapa ekor udang segar 
  • beberapa batang filamen crab stick dipotong dadu
  • 2 biji telur
  • 4 biji bawang merah - blend *
  • 2 biji bawang putih - blend *
  • 2 ulas cili merah - blend *
  • 3-4 biji cili padi  - blend *
  • 2 kiub tomyam maggi/knorr diblend sekali dengan bawang *
  • carrot - hiris memanjang suka hatilah kan!
  • 1 batang serai - ketuk
  • 2 helai daun limau purut - akak koyak2 tabur jer
  • secubit garam 
  • sesudu sos tiram

Cara-cara

  1. Tumis bahan blend hingga naik bau.
  2. Masukkan udang, & crab stick, carrot,serai dan daun limau purut.gaul rata.
  3. Pecahkan telur dan taburkan garam & sos tiram gaul. 
  4. Masukkan nasi dan goreng sampai rata dengan rencah tadi.
  5. Last skali tutup api. hiaskan 
  6. Dah boleh makan.....


16 comments:

mimie loma said...

alahai........sedaaaaaaaaap nye nasi goreng tu.....lebih2 lagi bile nmpk udang tu.........
hush terliur la pulak ujan2 niiiiiiii...

mintak sepinggan boleh watieeee...heheh

geraugebang said...

betul la kak, presentation klasss.Nampak sedap sangat. Tang tu yang kita malas tu. bila dah masak, kasi balun jeer, tak sempat nak kemas-kemas, kasi sepit, kasi reben.

Watierman, rmanbkr said...

Mimieloma - Tak jadi hal lah setakat nasi goreng tu...apa salahnya...jemputlah!!

Watierman, rmanbkr said...

Gerau- Akak pun ada juga waktu dan ketika tak sempat nak kasi up kat nasi goreng tu....hehehe!

jane said...

perghhhhhhhhhh
melelehhhhhhh

lapau la bonda...

nnt nak cuba lah

lain kali bonda buat entry skali ngn resepi yer...
blh kite bljar...
hehehe

Watierman, rmanbkr said...

Jane ni tak habis2 dengan resepi....kalau sempat apa salahnya..kadang2 terkejar2 masa jugak!

sharamli said...

al0 0rg p0n cerewet jugak..tp dah besar2 ni..kurang sikit...

Watierman, rmanbkr said...

Sha...nak cerewet kalau kat hostel..siapa nak layan...meh sini Akak layan sorang lagi...tadi si Jane...ni Sha pulak...tak jadi hal lah!!

jane said...

agagagagagaga bonda..
best pe dpt layanan dr bonda

mklumlah kite tk pndai masak

huakakakak

sI tEDI said...

kalau dekat food court jusco ni kak.. maunye rege die rm 6 ekekekkee

ain said...

kita pun tengok presentation ns goreng akak ni jd tersgt la berselera!!!!

blogresipi.com said...

Salam kak Watie,
Aii diorang tak makan sayur ke? bak sini pinggan tue... kite tolong makan.hehehe. memang best la nasi goreng tom yam. paveret kite time asrama usm dulu.hehe

Watierman, rmanbkr said...

Wah Jane...sukanya hati..tu bukannya apa tu saja nak sakat si Sha lah tu!!

Watierman, rmanbkr said...

Tedi..betoi ka RM6...mak aii sekuali Akak boleh jual RM 30-Rm50 agaknya...kaya raya kalau jual RM4 pun dah boleh jana pendapatan ni...hehehe!

Watierman, rmanbkr said...

Ain...apa pun pesentation...kena pulak dengan rasanya...memang tak terlayan budak2 tengah membesar ni!!!

Watierman, rmanbkr said...

Ijan....nasi GTM...ni memang penyelamat keadaan...cepat & mudah...hehe

memang budak2 ni ikut abahnya..tak suka sayur!