Adakah ini satu Tabungan???

Wednesday, February 17, 2010

Sejuk tak???...Puding dadih lychee dengan eskrim......!

Assalamualaikum......

Panas kan???....Jom sejukkan tekak....





 
Ada banyak lagi tu....ambik sorang satu.......!
Okaylah......ini antara aktiviti melayan anak-anak......Akak chao dulu ya!...Ada lagi request yang belum tertunai.....!

Since Love ada bertanyakan resepi agar2 dadih lychee tu...apa salah nya kalau sudi nak cuba!


AGAR-AGAR DADIH LYCHEE

Bahan-bahan:

  • 1 paket agar2 serbuk 10grams
  • 1/2 cawan gula
  • 1 tin lychee in heavy syrup
  • 1 tin evaporated milk (susu sejat)
  • air dicampur dengan heavy syrup dari lychee tin = 900ml
Caranya:

  • Asingkan lychee dari tin
  • heavy syrup dari tin dicampur dengan air menjadikan sukatan 900ml
  • masukkan guladan serbuk agar2 dengan campuran air dan syrup tadi dan dimasak dengan api sederhana sehingga hancur
  • Kemudian masukkan setin susu sejat dan biarkan mendidih sekejap sambil dikacau perlahan-lahan
  • Tutupkan api
  • buah lychee dipotong kecil2 dan dimasukkan ke dalam acuan yang kita suka
  • tuang agar2 tadi kedalam acuan dan sejukkan sebelum didinginkan dalam peti sejuk.
  • Agar2 ini tidak terlalu keras dan tidak terlalu lembut
  • Cubalah!


7 comments:

ain said...

alahai kak watie....klu umah kita dekat ngan umah akak, ngan muka tak malu saya mintak puding ngan eskrim msia tu!!!hihi

♥LOVE2COOK♥ said...

OMG, KakWatie! I'm taking 2 lychee dadihs...3 ice creams! hehehe ;)

Love sll buat dadih instant jer, guna serbuk dlm peket Happy-Grass brand. Mmg sedap!

Now, I want urs plak! hehe...mind sharing the recipe???

Never made eskrem msia myself pun, last time my aunty sll buat...I eat free je! kekeke ;)

a.z.r.i.n.a.03.07 said...

memang panasss kak; pekena ngan dadih sejukkk ..huisshhh memang bez !

lama gak tak buat eskrim mesia tu kak.. last buat dulu bbdak kena batuk2 pastu terus tak buat lagi...

AiE bAhRi said...

kak, nak sikit..sedap tu...

Rokiah Abdul Aziz said...

kak watie,temok puding dadih laici tu rasa sejuk jer,kalau makan mesti lg sejuk kan.kiah bawak taufu fa ni kita tukar yer

Ijan said...

Salam Kak Watie,
Kite mai nak amek puding laici tue...kena amik 3 baru cukup sorang satu tau.ehehe.. mmuahhh mikael kat tok mama :D

♥LOVE2COOK♥ said...

KakWatie, tks alot for the recipe dear! :)