Adakah ini satu Tabungan???

Tuesday, February 9, 2010

Ala Kadar Je!!

*.*

Assalamualaikum..& Good Morning semua...

Hari ni sedikit lambat nak update entry...sebab ada tetamu bermalam di rumah.....Abang Ipar....ada site visit kat client office di Penang so dia bermalam kat umah Akak. Pagi ni lepas uruskan semuanya....baru berkesempatan....nak duduk2 sekejap!

Juadah hari ni ala kadar aje.....bila ada tetamu....buat apa yang sempat & termampu jer lah....
Ini jer yang ada ....dari lensa digicam Akak yang setia itu.......


 
Segala bekalan anak2 tak sempat lak nak snap.....ada yang bawa sandwich..ada yang bawa nasi goreng. Hubby pulak just bawa bekal lunch since dia makan sarapan di rumah dengan abang ipar......keluar ke pejabat lewat sikit.....
So itu jerlah juadah ala kadar Akak untuk pagi ni.....


15 comments:

ain said...

ala kadar tapi sedaaappp!!!!

♥ItaJeff♥ @Something To Share said...

betul tu Ain...ala kadarpun sedap & mengenyangkan...

sharamli said...

heee..xpernah lagik makan gulai sardin...sedap x kak?

sI tEDI said...

aduhai! tergoda tol..
sebbaik tekak ni sakit kak

LyanaSyaZam said...

akak...bestnyer gulai sardin tu..kena pulak dng nasi panas2 perghh...

MamaFaMi said...

Macam ni dikatakan ala kadar? Kalau kat rumah kita, kalau ada deretan lauk pauk cam ni, dah consider, hari rajin kita!

Sue @ Nenie said...

Salam Kak Watie...
Amboi kak..punya berderet macam tu pun akak panggil ala kadar.....
Roti burger ikan tu nampak bestlah akak....

Alimaz-Kembara Terasing said...

salam hamboi kak wati....ni bukan ala kadar ni...dah lebih dari ala kadar....gulai sardin cenggini tak pernah buat lagi saya....

kak ina kl said...

salam watie..wah tak pernah akak tenguk lagi sandwich fish burger..boleh tiru nanti..

♥LOVE2COOK♥ said...

Hi KakWatie...ala kadar pun looks really tempting! :)

If Love, nak masak all that...NO WAY! Max 3 items jer! kekeke ;)

geraugebang said...

Kak, kak, kak, kita nak tanya boleh...Macam mana resepi ikan cencaru sumbat akak yang akak buat sama ngan pizza kecik tu? alaaa, yang akak masak sama hari ngan sotong sambal tu...sedapnyeer kak. Boleh beri resepi kak?? Seddappp tu, mana tahan tengok ajer, kena buat ni...

Solehah said...

sedap tgk gulai sardin tu kak..dapat rasakan keenakannya..

Uncle Lee said...

Hello Watie, I love the lunch you made for hubby.
And that ikan goreng looks sinfully delicious.
I have always gone gila over goreng ikan, especially if sumbat sambal.

I think your hubby cannot wait to return home from work everyday....dapat isteri manjah, dapat ikan goreng, chili sambal.
Wayyyyy to go, Watie!

I like your sambal....I can just imagine the beautiful aroma of your secret recipie.

I think bila I nak balek kampong, I am going to give a VERY BIG hint about ahemmm, nak makan ikan goreng or like what you made for hubby.
And not to worry, I will not ask you to cover your sexy dining table with a table cloth, ARHAAAA HA HA.

You have fun, and jagan lup switch off the oven, Lee.

Watierman, rmanbkr said...

Ain....TQ ...ini jer yg terfikir nak buat....pagi2 memang kalut sikit!


Ita Jeff TQ....kenyang bagus...takut tak lalu jer!hehehe!



Sha...kena try baru tahu....inilah makanan Akak masa di perantauan dulu...almost everyday....masa kat US...beli sardin atau mackeral dalam tin....memang buat gulai cam gini lah....rasanya...okay kot..anak2 akak suka!



Tedi...tekak sakit jgn makan makanan berminyak...minum air banyak2.....makan bubur jer lah!!! Get well soon!



Lyana...pandai ya makan gulai sardin.....cicah roti apa2 pun memang sedap Dik ooi!...



MamaFami..yer ke....selalu tgk kat rumah mama tak berderet tapi banyak kali buat n3....kita sekali...jer letak semua...hehehe!Kita cuba nak belajar dari Mama ni....rajin & kreatif!



Sue@Nenie...tu 1st time beli burger ikan tu...& Hb & anak2 suka....dia org kata sedap dari fish & chips....!Try la!



Alimaz...try le Dik...Akak masa belajar dulu ...masa kat oversea..inilah makanan Akak..hahaha...janji halal!



Kak Ina KL......try la Kak Ina..ini 1st time Watie try buat...memang sedap....HB yg tak berapa suka makanan western pun kata sedap!



Love....ada guest...tu yg lebih sikit....buat burger jer..karang tak makan pulak..lagi pun ada nasi lebih...gorengkan aje....yg lain tu..bekal hubby as usual la!




Dik Gerau....Akak guna cili kering yg direbus letak le dalam 5 tangkai lebihkan kalau suka pedas...letak secubit belacan, secubit garam, sesudu kecil asam jawa Adabi,sesudu besar air, sesudu kecil sos tiram...beberapa hirisan halia dan serai....untuk bau dan perisa....blend atau tumbuk then masukkan hirisan selabu bawang besar...kalau blend jgn hancur...biar ada hirisan bawang..yg buar terangkat..ikut selera Akak le...tak faham tanya lagi ya!Try la!ikan dilumur garam kunyit seperti ikan goreng biasa tau!..ni cukup untuk 2 ekor ikan sederhana besar.



Dik Solehah pernah makan ya...ada orang tak pernah buat dan rasa pun...ini makanan Akak masa belajar di rantuan dulu!..dapat rasa ...dgn tgk gambar kira ok lah tu!




Uncle Lee.....you ni kan..pandai betul...ambil hati perempuan...always know how to compliment...betul2 bahaya tau you ni...pandai cairkan hati perempuan...

I bet if Mrs Lee have a blog..she will write....he always know the right word to say...how to buat perangai.....

meaning....it takes two to tango...and you both are mend for each other....

If you are coming back..sure...it will be a great honour..if you sudi makan masakan It's just that I takut Mrs Lee tak selesa sebab I ada bela kucing!!!Till then....take care..and enjoy the festive season...just around the conner..keep dancing ya!

geraugebang said...

Kak, tq kak. Tq...nanti kita buat yeer...kalau tak jadi gak, kita pi umah akak terbang