Adakah ini satu Tabungan???

Tuesday, February 2, 2010

Akhirnya....angin meroti....melekat jugak!!

*.*

Assalamualaikum dan salam ceria semua.....

Syukurlah.....akhirnya Akak merajinkan diri juga untuk menguli dan membentuk roti2 yang diminta budak2 kat rumah ni....Si Reena dah beberapa kali ingatkan Akak....tentang mini sosej bun yang Akak janjikan.....Akur dengan permintaan anak-anak..terpaksalah Akak NYAHKAN...api kemalasan yang begitu membara dan hampir sebati dengan diri Akak sejak kebelakangan ni...hehehe..puitis lak pepagi ni kan!

Baru jer lepas bergayut di talipon dengan mummy Akak..itulah puncanya lambat bersiaran pagi ni....

Memandangkan..dah lewat..Akak tepek terus jer lah...apa yang dah Akak uli dan bakar.....dan juadah2 bekalan Hubby & anak2 hari ni......

Layan....


 
 
 
Untuk resepi roti ni..actually dah di olah dari roti doh asas....dengan penambahan bread improver & dough softener....ala2 roti paun punya resepi jugak...!Gabungan dua resepi...menjadi satu....(pepandai Akak mengolahnya.....itulah yang terhasil....!)


Bahan-bahan
  • 5 cawan rata  tepung roti
  • 1/2 cawan gula halus
  • 1 cawan susu segar suam (250ml)
  • 1 biji telur (saiz A)
  • 5 sudu teh yis (campurkan dengan susu suam& gula tadi)
  • 2 sudu besar majerin
  • 1 sudu kecil garam
  • 1/2 camca teh pelembut roti (bread softener)
  • sedikit bread improver
Cara-cara
  • Akak panaskan susu...menjadi suam didalam microwave, kemudian masukkan gula & yis biar berbuih.
  • masukkan semua bahan yg lain & uli hingga tidak melekat ditangan.
  • tutup dengan cling warp atau tuala lembab.
  • Perap selama 45 min atau berganda saiznya. 
  • Tumbuk-tumbuk angin doh tersebut
  • Canai doh bahagikan kepada beberapa bahagian dan bentukkan.Isi sosej atau inti manis seperti kelapa manis,kaya,kcg merah dll.
  • Boleh juga dibubuh perasa pd doh seperti koko dan isi inti potongan choc. atau kismis dll...dan susun doh dan jarakkan di atas dulang pembakar.
  • Perap lagi sehingga berganda saiznya.
  • Bakar di dlm oven yg telah dipanaskan dulu pd suhu 180C selama 15-20 min.
  • Siap untuk dihidangkan, utk sarapan atau minum petang.

19 comments:

Sue @ Nenie said...

Salam Akak...

Saya paling tak tahan kalau jenguk dapur akak setiap pagiii...mesti dah berderet² menunya complete dari bekpes sampai ke lunch....

Comel² jeee roti akak tuuuu

Beattey said...

akak, sedapnya sambal telur tu...

teringin lak mak yung nak makan..huhuhuhu

cahayachenta said...

jeles la tgk smbal tumis telur tu kak.. raihan buat tak pernah la menjadi... bukan sekali tau kak... dah berkali2 dah pun.///

ibusinga said...

salam Watie!!
kek gula hangus (ye ke ek?) dan lapis warna-warni yang di pos hari tu sedappp!!!!!!
kita suka!!!

HaSue said...

salam kak..akak sihat ke? rajin juga akak meroti tu..bukan meroti jek akak rajin.smua sekali haa.hehe..bisnes ok ke kak?semoga btmbh maju hendaknya

Watierman, rmanbkr said...

Sue-Nenie...comel ke....ada besar ada kecik....hehe..senang masak awal2...

Watierman, rmanbkr said...

Beattey....maih le..kita makan same2

Watierman, rmanbkr said...

Dik Raihan...kat mana yg silapnya... kena bawang banyak...air kurang....

Watierman, rmanbkr said...

Ibu Singa...Alhamdulillah Adik suka...credit goes to Lin...dia yg bayar....hehehe...TQ anyway..Akak buat makan untuk anak2...sekali sekala kalau ada yg minta...Alhamdulillah...jadi rezeki...!

Watierman, rmanbkr said...

Salam Sue..Akak dah okat...terpaksa merajinkan diri demi anak2...Business bolehlah..malas nak update..hehehe!

MamaFaMi said...

Roti tu, kalau dapat colek dengan paru berlada atau pun sambal telur tu, mesti sedap! Rajin betul your hubby bawa bekal ye. Bagus cam tu.... Lunch ditemani bekalan dari isteri terchenta....

Watierman, rmanbkr said...

Salam MamaFami...Tak sempat nak colek apa pun dah selamat....budak2 tu mengangkut roti tu...Hubby pun suka makan roti panas2...
Dia dah biasa bawa bekal...dah tak pandai nak keluar lunch kat kedai...tambahan pulak..not a fan of Nasi Kandar..sebab Penang banyak nasi Kandar....dia typical kampung Boy!Jandi ada sambal tumis...dah okay...!Sebab tu I buat sambal tumis almost everyday...!

ain said...

bestnya kalau saya pun rajin mcm kak watie. berderet2 menu setiap hari. mcm nak dok berjiran ngan akak je la.hehe

Eine Frau aus Botnang said...

Salam Kak Watie, Dah lama sungguh Fasha tak makan paru goreng tauu!! Terus teringin dah ni!! Kalau bab buat roti2 ni memang saya fail, my old oven doesn't help either. Cantek betul roti akak tu. Mesti lembut & lemak berkerim!!

Watierman, rmanbkr said...

Salam Ain...rajin pun kena ada sebab...kalau ada yg suka nak makan...jadi buat menu yg ada permintaan jer!

Watierman, rmanbkr said...

Fasha....meroti rasanya tak sesusah wat kek le...Akak rasa temperature wat kek lagi menyulitkan....!At time Akak guna oven Butterfly yg hitam tu jer tau dak!

TREAT AND TRICK said...

Gebusnya ban dan roti yg Watie buat...cantik warnanya...ada lagi tak?

Ijan said...

Salam Kak Watie,
A'a lah lama dah akak tak meroti kan..dulu selalu jugak akak buatkan roti gulung hot dog tue... yang inti kacang tu pun nampak lembut sangat...

Watierman, rmanbkr said...

Treat & Trick, TQ..dah selamat ...habis di makan!! Nanti kita buat lagi yer!



Ijan....sekali angin Malas serang ....memang lama kan!! Tu bukan inti kacang...inti cekelat lah Ijan!