Adakah ini satu Tabungan???

Thursday, February 25, 2010

Steak Fajitas versi Pratha Rolls

*.*

Assalamualaikum semua....Salam selamat sejahtera.....dah sarapan ke belum?

Ha...pagi ni kita jalan jauh sikit....kita pergi Mexico.....untuk dapat aura dari makanan dia orang....antara Mexican food yang Akak minat.... ialah Steak fajitas....dah lama tak makan...Akak memang suka sangat spicy food dia orang....dengan rasa ....spicy.....Anyway the idea is ...Steak Fajitas ni dia orang makan dengan tortillas tapi ini versi Akak lah yer...kita jadikan inti pratha rolls Akak.....

By the way terima kasih Beattey dari blog Gotcha kerana kasi idea untuk Akak nak buat pratha rolls ni....selepas skodeng kat blog Adik semalam....hehehe!

Actually untuk fajitas (sebutan faheetas) dia orang gunakan daging steak tu....tapi Akak cuma guna burger patties yang digrilledkan terlebih dahulu then di potong dan digoreng semula.....kalau lebih garing lebih umph!



Bahan-bahannya

  • beberapa keping daging burger di grilledkan, kemudian dipotong nipis memanjang
  • sedikit perahan limau
  • secubit jintan putih
  • 1/2 sudu besar serbuk lada hitam
  • 2 sudu besar minyak zaiton
  • 1 labu bawang besar dipotong nipis
  • 1 ulas bawang putih untuk menumis
  • 1 biji cili merah atau hijau di potong kecil
  • sedikit garam
  • sedikit sos tiram
  • serbuk cili kalau suka
  • Akak letak sebiji kentang yang dipotong kecil & nipis
 Caranya:

  • Panaskan minyak, tumis bawang putih dan masukkan daging burger yang telah di grilled dan kentang yang dipotong nipis 
  • masukkan sos tiram, serbuk cili, serbuk lada hitam , bawang besar,cili merah
  • letakkan sedikit garam & sedikit perahan limau untuk rasa.....jika perlu....gaul atau goreng sehingga garing......tutup api....sedia untuk di jadikan inti pratha rolls atau dimakan dengan roti

Inti ni juga Akak jadikan lauk bekal untuk lunch hubby......


dan hari ni makan ikan jacket lagi.......Mimi....Akak bare backkan dia lagi....tapi sumbat sambal banyak2!!!
Okaylah....andai Akak menyepi faham2 jer lah....esok kita semua nak sambut Maulidul Rasul....jadi dikesempatan ini Akak ucapkan selamat menyambut hari kelahiran Junjungan Besar Kita.....banyakkanlah berselawat dan berzikir......dan Selamat Berhujung Minggu.....kalau sempat Akak jenguk lagi!!!

14 comments:

kucingorengemok said...

ni yang gulung² ni sah kena cuba satu hari nanti

a.z.r.i.n.a.03.07 said...

menu baru ni kak..

nampak cam menarik jer..

ain said...

best lah fajitas akak!! mesti kena try ni sbb simple je nk buat!!!

Beattey said...

Wah..akak hebat la....

sedap la plak nampak fajitas tu...

kita plak cuba nanti...

♥LOVE2COOK♥ said...

Hi Kak, I made instant paratha with Sardine topping this morning! hehe ;)

Blm lagi update, quite bz...just came online awhile. TC kak! ;)

Bekal Hubby...uuummmppphhhh!

Sue @ Nenie said...

Salam Kak..
Wahhh bestnya steak fajitas tuuu...Aik cam berpakat pula lauk kita yaaa...bezanya saya punya dah abis di ngap malam tadi...Saya sukeeee ikan jacket ni...

Wanita Itu said...

NAK!!!! :D

Eine Frau aus Botnang said...

Salam Kak, wahhh berfajita mexicana akak kali ni, tak dapat tortilla pun roti pratha pun jadik lah tapi tetap menggiurkan! Ikan jaket tu tetap mengancam di mata Fasha ni!!

Rokiah Abdul Aziz said...

kak watie macam janji ngan sue plak sama menu hari ni...fajita tu menariknya,new idea untuk wat sarapan kat umah ni....

Solehah said...

selamaat menyambut maulidur rasul juga buat akak..

AzuanBudakMemandai said...

sedap nampak yg gulung tue..

Uncle Lee said...

Hello Watie, I love that Cincaru sumbat sambal. It is my all time favourite dish.
I have not eaten this suda lupa bila.
Looking at your ikan, I can just imagine the wonderful smell of your chili rempah.

I think with this and your famous sambal belachan, tiga pingan nasi no problemos, semua lichin kilat, ha ha.
Watie....you are simply fantastic! Wayyyyyy to go!
Have a pleasant weekend, and stay beautiful....simpan satu lagu dalam hati, Lee.

charmyiex said...

cam cedapppppppp jerr...nak wat jugep la nnt..bawak bekal kat opis...heheheehhe

ijan said...

Salam Kak Watie,
Akak sihat? lama tak sempat nk jalan2 nie... sibuk sikit kat sekolah minggu lepas :)

Prata tu bestnye la hai..sini roti nan ada la..prata frozen tak de pulak...