Adakah ini satu Tabungan???

Tuesday, February 23, 2010

My Grilled & Baked Chicken

*.*

Assalamualaikum......

Antara menu tertunggak yang belum Akak paparkan.........masa Along balik last week....nak juga diabadikan kat sini.....ini sekadar jamu mata yer.....!


 
"My Grilled Baked Chicken Recipe" merupakan resepi campak2 Akak jer.....so Akak main letak jer bahan2 yang dikisar dan merinate semalaman baru Akak grilled ayam.

Bahan-bahan:
  • bawang besar
  • bawang putih
  • halia
  • serai
  • gula perang
  • garam
  • sos tiram
  • thousand Island
  • serbuk kunyit
  • serbuk cili
  • jintan manis/putih
  • lada hitam
  • minyak zaiton
  • madu lebah
semua bahan tu Akak main agak2 jer quantitinya......perlu di kisar dan dilumur pada ayan dan perapkan semalaman dalam peti sejuk.

Them masak ayam yang diperap dalam grilled pan atas STOVE TOP selama 10 hingga 15 minit...for each side

Kemudian Akak bakar ayam tadi dalam baking pan yang ditutup dengan aluminium foil dan Masukkan dalam OVEN selama 30-40 minit......

Menurut anak2...rasanya macam ....ayam Kenny Rogers....Akak tak tahulah...sebab Akak tak makan ayam....but the smell.....semerbak harum.....!!!

Kalau ada yang nak mencuba.....silalah!

Khas buat pengemar bekal lunch hubby akak.....hehehe.....hari ni...ayam masak kicap jer...jangan confious pulak!


7 comments:

♥LOVE2COOK♥ said...

Chicken!!! my favourite!!! Cantik berposing! ;)

Bekal Hubby...WOW! :D

Queen said...

hari nie hubby refuse bekal walaupun makanan faveret dia, ayam masak merah...sebab?
dia kene gi site hri nie...agaknya takut sama dengan mat bangla kat site la tuh..ahahhaha

Beattey said...

Buat kecur air liur kita jek akak nih tau....

nak sikit...

lulu said...

halamak..sheedap lah!ini macham ana mau copy resipi lah

ain said...

wahhhh...sedap ni kak. kena cuba ni!!!

Sue @ Nenie said...

Salam Kak...
Nyum nyum nyum...sedapppnya ayam grilled itewwwww

Mikael said...

Alamak!! ayam ni pon macam best sangat!!! mikael nak jugak.... tok mama buatlah lagi ye... Mikael nk separuh kongsi ngan Along. heeeheh