Adakah ini satu Tabungan???

Thursday, February 4, 2010

KEK LAPIS KUKUS .....BISKUT KOKO PUFF..!!

*.*

Assalamualaikum dan selamat petang ....

Tentu dah minum petang kan? Ye lah jam dah pukul berapa kan....nak prepare dinner pulak. 

Petang ni sengaja merajinkan diri....sebab dah lama tak mengukus kek untuk budak2 ni..buat minum petang sambil dia orang buat kerja sekolah. Asyik buat kek untuk tempahan orang lain jer kan...

Saja jer nak try buat experiment.....dengan mengolah bahan-bahan yang ada kat dapur akak tu....Korang kenal tak biskut ni?


Nama yang kat kedai lah....Biskut Koko Puff..tapi Hubby Akak panggil  ni "Biskut Gian". Nak tahu kenapa? Sebab makan satu nak satu lagi...dan lagi...dan lagi...dan lagi....

Akak saja jer try blend biskut ni & buat kek kukus.....sebab kalau biskut Marie boleh ...kenapa biskut ni tidak kan? Since biskut ni selalu ada di rumah Akak....so kita cubalah tengok....
Gedebak...gedebuk....ketipak ketipung....kelentang kelentung kat dapur tu tadi.....maka....inilah hasilnya.....



Resepi Kek Lapis Kukus Biskut Koko Puff
Bahan-Bahannya:
  • 5 biji telur - grade A yg sejuk(dr peti ais)
  • 3/4 cawan gula halus 
  • 2 cawan rata tepung biskut koko puff (Blend biskut & ayak)
  • 1 sk rata baking powder(diayak dengan tepung biskut)
  • 1 sb ovalette
  • 150 ml susu cair
  • 1/2 sk garam
  • 100ml minyak
  • 1 sk esen vanilla 
  • 30 g Horlicks
  • pewarna merah,kuning,hijau dll ikut suka

 

Cara-cara

  1. Pukul telur,gula & ovallete dengan kelajuan tinggi sampai kembang
  2. Ayak tepung dan baking powder kemudian campur kesemua bahan2 di dlm mangkuk mixer kecuali minyak dan pewarna.
  3. Pukul adunan hingga sebati dan gebu.Masukkan minyak jagung/masak dan digaul dgn senduk atau spatula hingga sebati. 
  4. bahagikan adunan kepada berapa bahagian yang dikehendaki ikut lapisan....warnakan sesuka hati anda
  5. Loyang dialas kertas dan sapu minyak. Ratakan adunan pertama dan kukus selama 5-7 min dalam kukusan yg telah dipanaskan dulu.
  6. Buat hingga habis lapisan seterusnya untuk lapisan yang akhir kukus selama 20 min supaya kek masak keseluruhannya.
  7. Setelah kek masak,biarkan di dlm loyang selama 10 min kemudian dibalikkan di atas redai kek supaya sejuk.
Tapi Akak rasa kalau diganti minyak dengan butter cair maybe lebih lemak & harum.....Cubalah!


19 comments:

sI tEDI said...

uwaaaaaaaaaaa!! cantik wooo warna dia.. rasa apatah lagi!

sob sob sob!

dayang_jack said...

k.Watie...dtg nk ngendeng ni...isi dlm tupperware dyg tau...nak tapau...tergoda sgt nengok kaler die especially yg hijau tu...cepat2 isi tau...seloyang pun xper...hehe

ain said...

cantiknya kakkkk!!!! nakkkkk!!!!

Ijan said...

Salam ´Tok Mama....
Ni Mikael ni.. mama ada kelas. Petang jap lg baru balik. Mikael datang sorang je ni kayuh basikal. Lapar la Tok Mama...nak kek sekut kukus tuh. hehehe

MamaFaMi said...

Waduhhhh cantiknya kek. Ni yang mula nak gatal tangan ni. Tapi, biskut gian ni yang cemana eh? Bentuk dia macam biskut raisins, tapi rasanya bukan kot... I can see something chocolaty kat celah biskut tu. Ada filling ke? Aduhai, buta biskut betullah kita ni. Nanti nak kena check kat kedai, ada tak... kalau ada, kita test run makan biskut tu dulu! Silap haribulan, dok pulun biskut je, kek kukus tak nampak bayang! Hahaha...

But I suspek you la fren... rajin masak bekal untuk suami dan anak-anak. Untung ler family you dapat wife and mom like you...

tunbegia said...

sungguh cantik dan sedap,

salamm,

Alimaz-Kembara Terasing said...

salam kak...nak rasa sikit ...ni saya amik resepi...nak cuba cuti nih.....kot2 menjadi...

Beattey said...

kak..kita jeles dangat tengok kek ni...nak resepi kek lapis hawfleks tu boleh tak...huhuhu..sy budak baru belajar...

Sue @ Nenie said...

Salam Kak Watie,
Biskut coco puff yang mcm bantal ada choh dlm tu yaaaa....? Agak² tukor ngan wafer choc aci takkk?

Sue @ Nenie said...

Ehhhh...alamak sori² tak perasan dah terpampang contoh biskut koko puff nya..he he he

Watierman, rmanbkr said...

Salam Tedi....warna main belasah jer tu...hehehe..rasa ok..try la buat cam hari tu jugak just nak kena blend biskut & tambah Horlicks lebih kurang 1/4 cawan jer!

Watierman, rmanbkr said...

Dayang ni kelakar la...Akak pun selalu ngendeng dari dapur Dayang...seganlah Akak..baru try nak mengedit resepi..hehehe...boleh..kalau sudi apa salahnya!

Watierman, rmanbkr said...

AIn nak...boleh....nak banyak mana tu!

Watierman, rmanbkr said...

Alahai cucu Tok mama....Mikael ni dah makan ke belum?...Mama kamu ni...di biarnya kamu....lapar...meh duduk dgn tok mama jer lah!..Tok Mama bagi makan banyak2...!

Watierman, rmanbkr said...

Salam MamaFami..bila tangan dah gatal kena buat kek...nanti hilanglah gatal tu...ala biskut ni ada kat pasaraya mana pun kedai runcit pun ada jual

I lagi tabik spring kat MamaFami...serba boleh...teringin sangat nak belajar tip2 nak dapatkan icing yg cantik2 tuk wat cc...hehehe

Watierman, rmanbkr said...

Salam tunbegia...TQ sudi singgah & menjenguk!

Watierman, rmanbkr said...

Ikay Alimaz...try lah..insyaalah jadi....nanti share ..nak juga tengok hasilnya!

Watierman, rmanbkr said...

Beattey...kek lapis hawflakes..ada resepi ..tapi kena godek n3 sbelum2 ni...try godek ...kat tepi tu ada search box akak sediakan...Good Luck! Nanti share pic. ya!

Watierman, rmanbkr said...

Sue...ha..nak.balik trykan...nanti share gambar kalau dah siap ye!