Adakah ini satu Tabungan???

Tuesday, February 23, 2010

"Famous Amos " Cookies ....Precious Queen Thank you!!!

Assalamualaikum

Salam kembali selepas sepi beberapa hari....biasalah sibuk dengan urusan rumah tangga....Along pun dah selamat balik ke Bangi....Kehidupan di teruskan....tapi tahap sibuk Akak ni tak ada sempadan....ada kalanya terlalu banyak.....kerja nak dibereskan...tercungap juga   Akak...tambah dengan cuaca yang panas  sangat sekarang ni! Kalau sempat duduk-duduk sekejap pun....dah datang pulak kerja lain pulak....it's a never ending work!!!

Kalau nak tahu....kerja sebagai housewife ni tak ada MC...tak ada Annual Leave...infact tak ada Public Holiday pun!....The only time Akak tak bekerja bila Hubby bawa keluar jalan2 ....meaning....memang keluar dari rumah lah! Once step in side the house......ada saja lah....!!!Masa Akak kerja dulu pun ada juga MC ke Annual Leave....& Public Holiday....dari office lah...tapi Akak ni dari azali memang jenis yang suka kerja2 dapur....

Okaylah....just nak share resepi bekalan yang akak buatkan untuk Along hari tu....Akak buat "Famous Amos" punya resepi chocolate chips cookies....yang Akak dapat dari Blog Precious....Akak nak linkkan....tapi tak tahu kenapa tak boleh nak masuk pulak! Actually Akak panggil Blog owner ni Queen....she is a teacher....she offered the recipe dalam entry dia a few weeks ago....tapi Akak jer bertangguh nak try it out!...Resepi ni ada cerita nya tersendiri....

A customer sent this recipe via e-mails since she had to pay for 250 for it....due to miscommunication! Salah faham punya pasal.....ketika menjamu selera di Famous Amos....the customer ask the sales person kalau2 dia boleh bagi resepi cookies tu....& the sales person jawab....tak boleh...tapi kalau nak beli resepi boleh lah!....bila pelangan tu tanya....berapa...she answered...two fifty.....so the customer agreed!...and the amount was charged to her credit card.........She only realized that she was charged TWO HUNDRED FIFTY   for the recipe much later.....so....to get back to Famous Amos....is by spreading the recipe via e-mails.Akak got the recipe...& credit to Precious sebab buat special entry for this!

Since Akak tak boleh nak masuk blog Precious.....I have to type it back.....!And  I have given a name to it!

"ALMOST FAMOUS" CHOCOLATE CHIPS COOKIES

I made 1/2 batch of the recipe given!

Ingredients:
  • 2 cups butter ( Akak guna 1 cup)
  • 4 cups flour ( Akak guna 2 cups)
  • 2 tsp baking soda ( Akak guna 1tsp)
  • 2 cups granulated sugar ( Akak guna 2/3 cup)
  • 2 cups brown sugar ( Akak guna 2/3 cup)
  • 5 cups blended oatmeal ( Akak guna 2 1/2 cups)~ measure oatmeal then blender to fine powder
  • 24oz choc chips ( Akak guna 450 g)
  • 1tsp salt (Akak guna 1/2 tsp)
  • 18oz Cadbury bar grated (Akak tak letak....tak beli)
  • 4 eggs (Akak letak 2 biji)
  • 2 tsp baking powder (Akak letak 1 tsp)
  • 3 cups chop nuts ( Akak sprinkle sikit jer...anak2 tak suka nuts)
  • 2 tsp vanila essence (Akak guna 1 tsp)
Method:

  • Cream the butter & sugar
  • add eggs & vanila, mix together
  • add in flour,oatmeal powder, salt, baking powder, soda....all the ingredients
  • roll into balls and place 2 inches apart and bake for 10 minutes at 180 degrees (Akak guna spoon jer)

Rasanya.....memang sedap.....!!!





10 comments:

Alimaz-Kembara Terasing said...

salam kak wati....dah habis bz.....ni saya mai nak menyibuk...heheheheh

TREAT AND TRICK said...

Salam Wati, sedap chocolate chip itu, boleh minta sikit?

Softtouch [Hanim] said...

pernah jgk dgr cite nie...tapi xberkesempatan nk buat pun..malas lah kak watie..he he he..

sy tau jd surirumah mana ada cuti n lagi penat dr org yg bkerja kan..tulah mak sy dok ckp masa sy muda remaja dulu..he he he

MamaFaMi said...

I've tried this recipe long ago masa orang dok sibuk sibuk forward resepi ni. I still find that the Famous Amos Choc Chip is nicer. Perhaps owner Famous Amos tu tak bagi the exact recipe la tuh. Hmmm dah dua kali la kena tipu gamaknya ye... hehehe... first time, had to pay for the recipe, the next, maybe tak dapat recipe yang betul.. What say next time round, bila buat, kita try boh emplex? Kot leh jadi laaaagi crunchy!

Sue @ Nenie said...

Salam Kak..
Saya pun sukeee biskut style² gini, tapi belum pernah cuba sendiri...tunggu sampai seru yang tak tau bila....keh keh keh

Akak sihat?

Watierman, rmanbkr said...

Salam buat semua...masih bz....

Dik Alimaz~...TQ sudi join membizikan diri dgn akak...hehehe...


Treat & Treat~...boleh nak bagi kalau masih ada...malangnya dah abis!!!Sorry yer...!


Hanim~ Akak agak pun resepi ni dah tersebar luas...tapi adalah rasa cookies tu...just that...tak se "umph" yg kita beli kat Famous Amos tu!


MamaFami~...TQ for giving me the idea...for next time...kalau buat nak letak emplex....tak baikkan dia orang tipu resepi...for that much money!!!


SueNenie~...tak pe kalau ada "nawaitu" nak wat pun dah kira okay.....hehehehe!

ain said...

ye lah kak...jd surirumah ni mmg tak habis2 keje kan. lepakkk!!!!

thnx for sharing this recipee. mmg tgh mencari2 gak resipi biskut ala2 famos amos ni!!!

lulu said...

anak akak blaja kt mana?famous amos pn kalah nih

mummyseri said...

Salam kak..
lama tak dtg uma akak..
wah akak da buat kukis ni nampak pon sedap n rangup je..
kena try bile sempat..

sonata anak kancil said...

salam...bertandang ke sini..nak mintak amik resepi FA ni...Tk..dah follow kat sini....