Adakah ini satu Tabungan???

Thursday, February 11, 2010

Murah Rezeki.....Alhamdulillah!

*.*

Assalamualaikum...dan sSalam Sejahtera semua.....

Dipagi ini Akak panjatkan kesyukuran kepada Allah S.W.T kerana dengan izinnya telah memudahkan urusan dalam kehidupan Akak.....Reena dengan izinnya..telah sembuh dan kembali ke sekolah pagi ini, dan Akak pula dimurahkan rezeki dengan mendapat beberapa tempahan kek sebelum cuti Raya China ini.

Pagi ni Akak dah siap kirimkan melalui Hubby, sebiji kek gula hangus untuk dihantar melalui pos laju kepada Adik Blogger yang telah sekali lagi membuat tempahan kek dari Akak....Syukur..... Alhamdulillah!. Ini kira kek ketiga Akak buatkan untuk Adik ni.....terbukti....jarak bukan penghalang......kalau nak jadi rezeki......jauh mana pun....akan di permudahkan olehnya.....Segalanya...dengan izinnya juga!


Terlupa pulak Akak nak ambil gambar selepas dibungkus........Buat Adik KOG.....dari http://kucingorengemok.blogspot.com/ Insyaallah...kek Adik akan sampai besok.....dan terima kasih kerana sekali lagi sudi menempah kek dari Akak.

Akak masih ada beberapa tempahan untuk diuruskan.....dari office mates Hubby dan cikgu2 sekolah anak2 Akak....jadi kalau Akak sunyi menyepi tu...korang faham2 jerlah...tak cukup tangan lah tu!....Ada siapa2 yang nak hulurkan tangan....ringankan beban....(iklan program BERSAMAMU......)hehehe....hari ni memang Akak akan berada di dapur sepanjang hari...sebab kebanyakan tempahan tu nak disiapkan untuk hari Jumaat. Jadi lepas entry ni Akak bersinting lengan bersilat di dapurlah..sorang-sorang!

Akak tak tahu kenapa lately....kat area rumah Akak ni sering BLACKOUT! Dah lah cuaca panas gila.....bila tak ada letrik...mak aii...macam mana lah.....berpeluh-peluh....jadinya pulak tu di sebelah malam....semalam pun jadi jugak...tapi nasib baik sekejap aje....so anak2 Akak dah dibekalkan oleh Hubby Akak sorang satu torch light yang size mini  untuk diletakkan dibawah bantal masing2. Akak pulak kena pastikan candle stand dan stok candle mencukupi dan mudah untuk di ambil bila memerlukan.

Dan malam ni Along akan bertolak balik...dan Insyaallah akan tiba esok pagi.....moga perjalanan pulang Along untuk cuti kali ni dipermudahkannya.....dan selamat tiba .....Amin!Mulanya ingat nak goreng mee pagi ni tapi bila terkenangkan Along nak balik esok....postpone dululah..sebab Along memang suka sangat makan mee. Jadi menu pagi ni dan juadah hari ni...simple dimple aje...sebab Akak tak punya banyak masa ....semalam pun Akak tidur almost 2.00am sebab menunggu kek masak. Dan pagi tadi seawal jam 4.30 am Akak dah mula beroperasi semula....sebab membungkus kek yang nak diposkan....


Akak cedok idea nak beli paratha ni dari blog Chik Mi....boleh klik sini kalau nak tengok resepi, dan dari blog Ummi Kuantan juga.....sila klik sini...untuk resepi Paratha mereka. Akak buat hari ni just insertkan onion omelet  (alahai godek2 buat telur dadar jer).
Anak Bawal putih tu Akak just goreng then buatkan kuah sambal ikan......tapi Akak tak masukkan ikan...just simbah kuah tu kat atas ikan....
Lepas tu goreng telur dadarlah.....

Antara menu semalam.....which Akak and Abang tak makan ni ya....kami makan masakan kat rumah....yang leftover aje.....tapi Hubby belikan untuk anak-anak sebab si kecik tu susah sikit nak bagi makan...tapi disuap...okay jugaklah....banyak juga dia jamah.....sebab dia suka daging masak hitam...
Untuk Nizam pulak macam biasa....dia suka makan ayam madu dengan kuah campur2.......hai....mai kot mana tak tau....lain sungguh dari mama dgn Abah dia ....cara permakanan la!


Okaylah..dah lewat ni....Akak banyak lagi urusan nak diselesaikan.....andai kata Akak menyepi.....tak sempat nak hadap lappy lah tu!!!
Jadi dikesempatan ini Akak nak ucapkan SELAMAT BERCUTI PANJANG.....dan bagi yang merayakan .....Selamat Tahun Baru China......'KONG XI FA CHAI!!....MAY THE CELEBRATION BRING JOY AND PROSPEROUS LIFE TO YOU & FAMILY!!!





14 comments:

ieda said...

ermmm ala kadar ker nieh kak .. nieh marvelous nyer menu kak , heheh menu harian saya dan anak2 tuh ..

telur dadar tuh memang makanan wajib anak2 di umah .. kalau buat x pernah say noo ... heheh

ermm roti prata punn jadi kann kak ..

ain said...

Alhamdulillah...semoga bisness kat watie terus berkembang maju!!! anak2 saya esok balik, maknanya sibuk le mggu dpn!!!kena aktif kat dapur le nmpaknya.hihi

baincardin said...

Al-Fatihah untuk blogger HAMIZA.......

♥LOVE2COOK♥ said...

Hi KakWatie, busyyyy??? Love dtg nak makan all those dishes! Am I invited??? hehehe :D

Along nak balik erk, sure Mummy very happy kan! Enjoy ur days, take care dear! ;)

psst...I've tried ur chicken popcorn recipe yesterday but no chance to snap a single pic, thanks to my son! He grabbed the plate and had them all! Tks ya Sis!

♥LOVE2COOK♥ said...

Owh yeah, my son also said this "I can't wait till U finish snapping...I want those popcorns NOW"...:)

hazila said...

Salam kak watie, cuti panjang nak ke mana? Meh la datang rumah kita...

Alimaz-Kembara Terasing said...

alhamdulillah.....hambui kak dalam dok bz tu dan lagi masak macam2...

Sue @ Nenie said...

Salam Kak Watie..
itu lerrrr..dalam duk tak dok masa pun menunya bagai..kalo ada masa.....tak tau nak cakap...scoll ke bawah tak abis² lah kottt..

Kak Jgn marah, gurau jeeeee....Alhamdulillah Reena dah sihat

kucingorengemok said...

kih kih, dapat tengok dulu kat sini! deris dah tanya-tanya reti tak buat kek tu... ternyata la bininya si malas gi order kat org, hehehe (kantoi)

cikmin said...

salam kak watie...sebelum tu nak komen..food2 ni nampak sungguh menyelerakan..yummyy!akak...alalalal..jgn la majuk ye..mmuuaahhh!! ekceli kan..tajuk entry kt kasehabadi tu klu akak klik..terus ke cikmin.com...ngeeeeee...!jadi tau la cite sebenarnya...jgn marah eh kak..cayunk dia!faheem oun tumpang kiss2 tokmama...

ijan said...

Salam Kak Watie,
Alhamdulillah, murah rezeki akak ye.. :)
bagusla reena pun dah sihat.. dah boleh pergi sekolah...

baincardin said...

Gong Xi Fa Cai!

*Mercun adalah sangat merbahaya dan Bain tak menggalakkan semua org bermain mercun. Ingatlah orang² tersayang...^_^

Precious said...

Selamat Bercuti gak! Seminggu ooooo ... yeay!

indahhouse said...

salam kak watie,
apa khabar? ada ngangkut buah limau kak? hihi. kami ada juga dpt sekotak.
banyak tu order. gud luck, ya. take care