Adakah ini satu Tabungan???

Wednesday, June 24, 2009

Murtabak Maggi & Udang Masak Kunyit Bersos Tiram

*.*

Salam semua.....Selamat berpuasa Rejab....pada yang mengambil kesempatan ini untuk mempertingkatkan lagi amalan dan bekalan kita menuju....ke destinasi yang sebenarnya dalam kehidupan kita yang bergelar manusia....Walau bagaimanapun kehidupan tetap kita teruskan....seperti hari-hari biasa.....

Dan Akak juga tidak terlepas dari tanggungjawab....itu....

Apa yang akak buat untuk sarapan pagi ni???Pada yang berpuasa mungkin boleh buat juadah berbuka..




...sebab akak cuma buat Murtabak Maggi ber Intikan keledek dan Crab Stick.
Mula2 akak tumis bawang putih dan bawang besar....yang dipotong nipis.....kemudian akak masukkan keledek yang dipotong dadu kecil 1/2cm x 1/2 cm dan masukkan sedikit air...nak bagi empuk ubi tu...dalam 1 sudu besar cam tu....& satu dudu kecil rempah kari ikan...dan tambah sedikit lagi air jika perlu...seterusnya masukkan hirisan crab stick...dan 1 sudu besar sos tiram.Kalau dah empuk ubi tu ketepikan dahulu.


Sementara tu akak rebus maggi sampai lembut dan tidak terlalu kembang...nanti lembik...sejatkan

Dalam mangkuk yang lain pukul telur...dan masukkan perisa yang disediakan...akak guna maggi kari....(kalau anda tak nak gunakan perisa tu buat sendiri... bahan perasa) ....pukul bagi sebati dengan telur tu dan masukkan 2 atau 3 sudu besar inti yang telah disediakan dan kacau....& diikuti dengan memasukkan maggi yang telah dicelur tadi....kacau bagi rata....jangan ghodek kuat sangat...nanti hancurq pulak!Tuang adunan tu dalam frying pan yang telah diletak dengan sedikit minyak....macam buat telur dadar tu.....goreng sampai garing....balikkan....Dah masak...akak letak atas paper towel...sejatkan minyak....Potong dan dah boleh ngap!





Kalau suka inti karipap pun boleh....apa-apa saja inti yang kita suka....yang akak buat ni...tak plan punya inti....main campak2....sebab pagi ni baru teringat nak buat....
Apa kata juri???





Okaylah.....Reena dah makan 2 keping....bawa bekal lagi 2 keping.....so hari ni Duta Gardenia kak tak bawa roti gardenia......







Untuk lunch....akak just goreng ikan pisang...goreng macam biasa lah ber garamkunyit jer...tengah tunggu resepi Ijan...ikan kukus goreng ni...
and untuk udang...akak buat Udang Masak Kunyit bersos Tiram....ini resepi campak-campak jer....Just blend bawang putih, bawang besar, kunyit hidup, halia,cili hidup,lada hitam dan halba...(akak suka bau halba dengan udang....memang ngamlah!)...Goreng dulu udang yang dilumur dengan garam kunyit then masukkan bahan yang di blend tu.....tambah perisa dengan sos tiram then kacau sekejap....garnish dengan hirisan daun kunyit dan cili merah.....Dah la!.....

Ini bekal untuk Cik Abang akak......











Kalau ada yang teringin pada gambarnya.....rasanya tak tau lah kan....akak dah bebel lebih kurang....apa yang akak campak kat dalam dish tu.....try...lah...jangan biarkan air liur menitik lak!


Jangan marah yer...andai gurauan akak tak menyenangkan....tak ada niat nak sindir ke sakitkan hati siapa2.....just that akak ni orang yang suka berceloteh.....tambah pulak rasa bercakap sorang2 sambil menaip ni....akak rasa bebas.....just buat tak tahu dah lah yer.....



*.*

2 comments:

blogresipi said...

Kite dah letak resipi tu kak.. nanti boleh akak try..sementara tu meh saya tolong try udang goreng akak yg best tue..hehe

Watierman said...

tq Ijan...nanti akak ambik....skrg tgh sibuk...besok nak gi KL hantor Ijan akak balik kolej...hu hu hu sdih rumah dah makin tak de org...yg kuat makan...tak de...nak masak pun "M"...hu..hu...hu