Adakah ini satu Tabungan???

Wednesday, June 17, 2009

HARUMNYA...BAU PANDAN !!!

*.*

Ros....tak bau ker????Sedapnya bau pandan.....bukan...cendol...bukan...lopeh..bukan ketayap....kuih cara...pun bukan.....Ha.....ni Ros dari Tokyo tu...lah yang dah menyebarkan jangkitan...virus......BUKAN N1H1...yer...minta di simpang para malaikat.....virus meroti.....ULI...Kak Watie uli....jangan tak uli....yor le...den kan nya ada BM......maka ku cari jalan untuk buat exercise tangan.....

Akak menjenguk kat ghumah si Ros...flight awai pagi tadi...akak pergi...kat tingkap dia nampak dah....potato bun....baru jer buat....tak naklah yang itu lagi......Sekali terpandang lak kat gerobok ajaib dia ada resepi roti pandan.....siap inti kaya....lagi.


Jadi akak nekadlah....the next flight...tu I have tu fly back and buat roti pandan gak....so Akak pun ada resepi cam tu gak nanti kat gerobok akak......except.....yang akak buat....pakai jus pandan yang diblend....dari daunnya......jangan marah yer ros......ha...sekarang ros dah bau tak????Eh....yang lain pun bau jugak....ha...mai...cik..mai...cik..mai....mai Penang makan roti pandan inti kelapa.....kak Watie....mai cepat....PAT PAT siku lipat...siapa cepat dia dapat!!!!


Ros....Akak nak mohon copy & paste jer ni.....maaf yer....edit kat jus pandan tu jer....(he..he...)

Bun Pandan

250 gram tepung roti

50 gram tepung gandum

2 sudu besar marjerin

140 ml air daun pandan (then akak panaskan sekejap dlm microwave....kasi suam)

1 biji telur

2 sudu besar gula

1/2 sudu kecil garam

1 sudu kecil yis

1 sudu kecil bread improver atau dough softner

sedikit pewarna hijau.

Caranya

1. Masukkan semua dlm bekas adunan dan uli hingga tak melekat pada jari.

2. Selepas itu tumbuk-tumbukkan doh untk keluarkan angin, bahagi doh pada 18 bahagian dan biarkan lagi selama 8 hingga 15 minit. akhir sekali masukkan inti kelapa dan tutup doh, rehat lagi selama 40 minit dan bakar pada suhu 180 darjah selama 20 minit. Sejukkan atas redai .....siap dah boleh ngap!


ha...jom tengok hasil exercise tangan kak watie hari ni.....





Inilak yang belum di bakar.....baru lepas letak inti kelapa.....






Ha......Yang sedang di rehatkan atas redai.....baru lepas....keluar SAUNA!!!(oven..lah tu!)





Yang kat bawah ni......gambar...versi.....tayang texture kat dalam tu......and inti dia lak.....Kau orang layan jer lah akak tengah happy sangat sebab bau dia dan rasanya yang wangi......yang paling penting...MENJADI!!!!...Watie....jangan.....sampai timbul rasa nak riak sudah...ASTAGFIRULLAHHALAZIMM......Ya ALLAH...jauhkanlah....






*.*

2 comments:

Ielaz said...

ya Allah....
bestnyer kak.....
nak buat tp tak reti...boleh tgk je ler..tp satu hari nnt nak try buat gak...
akak ni mmg hebat la...bravo

Watierman said...

Ya..Allah Iela....akak pun terkagum sekejap dengan diri akak...you can do it...buat jer...tumpang muscle dan otot kat tangan tu masih kuat...
ha.ha...ha...