Adakah ini satu Tabungan???

Friday, May 4, 2012

Maruku Gunting....Kudapan yang enak!

Assalamualaikum....kembali bersiaran tapi dah lewat petang pun......hari ni Akak sibuk sangat-sangat ...ada hal keluarga sikit. Tak sempat nak post entry macam biasa...nak tayang masakan lunch dan breakfast pun...dah lewat petang kan...apatah lagi....bekal Hubby...dia dah makan habis pun!!!

Maaflah tak dapat nak balas komen lagi....tu..sebab kejap lagi Akak nak kena siap untuk attend dinner function dengan staff office Hubby pulak. Baju pun belum uruskan lagi.....Tak tahu nak pakai baju apa pun lagi...mana orang nak datang fogging lah...kalut di buatnya.

Apa-apa pun jom layankan kudapan enak sepanjang masa ni....kena sekali pasti nak lagi....



Maruku Gunting Watierman 
(Juga dikenali sebagai Kuih Gunting)
Oleh : Watierman
Bahan:
  • 1 cawan tepung gandum
  • 4 tangkai cili kering dikisar jadi serbuk
  • 1 sudu besar udang kering dikisar jadi serbuk
  • 1/2 sudu kecil jintan manis dikisar jadi serbuk
  • 1/2 sudu kecil jintan putih dikisar jadi serbuk
  • secubit garam
  • 1 sudu besar minyak masak
  • 110-120ml air (campurkan sikit2...)
  • sedikit daun kari untuk gorengan (optional)
  • minyak untuk menggoreng secukupnya
Caranya:
  • Blend bahan2 untuk dijadikan serbuk
  • Tuang bahan kisar kedalam tepung
  • masukkan garam dan minyak dan gaulkan
  • Masukkan air sedikit demi sedikit....sampai adunan kenyal
  • Adunan akan jadi macam tepung nak buat kulit karipap
  • Akak buat bola2 kecil untuk mudah mencanai
  • Kemudian canai nipis2...& panjang
  • taburkan tepung agar permukaan agar tidak berminyak dan mudah melekat
  • potong nipis menggunakan pisau atau boleh juga di gunting
  • ulang proses mencanai dan memotong sampai selesai
  • pastikan tabur tepung agar hasil yang telah dipotong tidak melekat
  • Goreng dalam minyak yang banyak dengan sedikit daun kari (tambah aroma)
  • Bila dah garing angkat dan sejatkan
  • Siap untuk dimakan



Rasa pedas-pedas tu yang buat tak boleh nak stop!...ambik satu kunyah...ambik lagi satu....dan lagi...dan lagi.....dan  lagi.....




Resepi ni dah selalu Akak gunakan...sebab kudapan ni memang digemari ahli keluarga Akak...cuma nak mambuat tu tak memang tangan....kalau ikut permintaan....mak aiii tak terlayan. Infact....masa Alang masih di sekolah menengah dulu kawan2 dia sering order dari Akak...jadi dia suruh Akak paket kan kecik-kecik....jual di sekolah atas tempahanlah.....bawa sebeg...sekejap aje laku!....Akak yang tak sempat nak buat kalau ikut tempahan tu....tak sempat nak buat kerja lain.....



Maruku ni agak Nostalgia bagi Akak bila terkenangkan ragam Nizam Putera kedua Akak tu...dia jenis tak segan nak berjualan....kalau nak tengok hasil yang terdahulu bolehlah klik di sini atau sini

Cobalah!




26 comments:

ijayuji said...

Salam kak watie!!! sedapppppppppnyerrrrrr! nak buatlah! kain baju kita tak byk sgt nak di gosok jap lagi ni lepas abis masak kita buat ehehe.. buat cemil2 tgk tv bestnyer! aduhhh dah terasa rasa kat tekak dia punyer pedas2 tuu haaaa... ni yg tak sabo niii, dulu dah salin resepi akak ni tp asyik tangguh sampai akak kuarkan n3 lagi sekali hihihi.. macehhh!

Bicara Kak Noor said...

sedapnya Watie,akak tak pernah buat kueh ni selalu beli je kat pekan rabu AS kalau balik kmpong beli banyak2 hahaha malas kan,rajin nye watie buat ni mcm nak raya lah pulak

zila 4ever said...

salam kak watie..mak kita pandai jgk buat kuih nie..biasa raya jer la dpt mkn..kita panggil kerepek pagoda..entah dr mana nama tu pun x tau la..tp klu dh strt mkn mmg x leh nk stop.:)

Kak Rose said...

Watie, rasa nak amik sebalang, boleh krup krap sambil ngadap komputer ni.... lagi best kalau ada secawan kopi panas2.... perghhhh!!!

Rohah said...

waaa,, sedapnyer,,,suka3

Chik Mimi said...

dengan tak malunya nak mintak sikitttt

tun_telani said...

salam kak wattie... kalau yg niii mmg sekali duk depan tibi, kunyah2 tgk habis sebalang.. haha...

~K Ham~ said...

as salam...pos sebalang kat kak ham ya....skrg ni jarang memasak...sibuk benooooooo kat ofis...main order je..

Afie said...

salam,sedap nampak maruku ni.... :) pandainya buat, tak yah beli....kan.

quinnie said...

sedapnya kak...saya memang suka dgn kerepek ni..tapi tak pernah buat sendiri...akak kalau nak tau saya ada beli mesin mee semata2 nak buat kerepek ni tapi sampai sekrang tak buat2 jugak..hahahha..dah bertahun kak beli mesin tu..yo yo ooo je...hahhahah

a'in fajar said...

salam kenalan..nmpk n3 kepek guntng kat blog k.rose terus singgah n 4low..memang cr pun resepi kepek nie..bila dah mkn ssh nk stop..tq syer..nak copy yer..meh la singgah dapur ain

ogyep yummy mellow said...

krup krap krup krap depan TV, sambil makan meruku Kak Watie... Dapat kat mana? Dalam mimmpi je lah kak... rangup aje kelihatannya meruku tu..

Mamasya said...

Salam k.Watie.sy suka sgttt dg biskut gunting ni.kalau ngunyah laju je...tinggal balang kosong.balik cuti lalu angkut jugak beberapa pkt. ni ada resepi dr k.Watie...boleh cuba nanti..

Watierman said...

TQ Dik Ikaa...buat cemil2an..memang tak sedar habis sebalang...

Kak Noor....kalau rajin buat sendiri boleh edit rasanya sesedap selera...kak noor..ni antara kudapan yang sering jadi permintaan keluarga besar Watie...bukan setakat keluarga kecik jer...tak menag tangan kalau nak di layan!!Tu lah...kalau gi Pekan Rabu...tak perasan lak kuih ni...sebab target utama dodol!!

Watierman said...

Dik Zila..akak pun pernah dengar nama tu...hrmmm..asal try sikit...bila menjadi...kerap pulak dapat permintaan....tu pasal kuih ni sering ada kat rumah...kudapan kegemaran...hehee!

Watierman said...

Kak Rose...masa Watie jawab komen ni semua dah tinggal balang jer pun...!! aflah yer lambat ambil tindakan!

Watierman said...

Dik Rohah...yang ini Akak setuju...nak nya pulak ada testimonial dari Dik Ika kat Bangkok yang dah buat pun...memang di akui sedap lah agaknya!!Cobalah!

Watierman said...

Alahai Dik MIMI..Akak jawab lambat sgt...dah tinggal balang jer pun!nanti Akak buat lain lah...hehehe!

Watierman said...

Dik Tun....itu dah sah betul....tambahan pulak banyak tangan yang dok attack balang yang satu tu!!memang konpem...sekelip mata lesap!!

Watierman said...

Kak Hammmmmm Rindu bangat ni....bisa di atur Kak ham..kasi alamatnya dong!! Posto..posto...hehe...balang kaca..karang pecah lak kot jalan ni!

Watierman said...

Dik Afie....memang sedap...bukan pandai buat..boleh buat sendiri tak payah beli....pandai itu terlalu subjektif!!!Akak pun cam budak masih dok belajar membaiki kelemahan diri!

Watierman said...

Dik Q...hehehe mesin tu elok lagi ke dah jam sebab tak pernah bergerak dik..hehe..Akak pun ada mesin tu..tapi lebih suka mencanai dan memotong..entah feel dia lainlah..sebab kalau guna mesin..habis tepung berserak satu ruang tu!!Try lah..adunan tu sikit jer...kalau sedap tambah sukatan..hehehe!

Watierman said...

Dik ain Fajar..Tq sudi singgah dan nak cuba resepi....nanti Akak menyusul ya dik..try lah manalah tahu kena dengan selera Adik...

Watierman said...

Haha Dik Ogy ni..dalam mimpi tu bahaya Dik..takut bila jaga dok gigit benda lain..bunyi jer sama...hehehe!

Watierman said...

Dik Zila@mamasya...cuba try test tengok jadi sedap ke tak???Kalau berkenan nanti raya mesti nak buat lagi...ni macam pre entry untuk juadah hari raya lah kan!

Shahriah Abdullah Novelis said...

Salam Kak wahhhh.. ini kuih fav sha ni.. membuat memang tak pernah membeli memang selalu.. lepas ni kalau sha beli kuih ni sha akan ingat kak watie... muahhhhhzz nanti bila ada kelapangan sha nak cuba... *jika free* hehehh.. cayang akak muahhzzzz