Adakah ini satu Tabungan???

Wednesday, May 2, 2012

Penang Char Kue Teow Watierman Style


Assalamualaikum kembali bersiaran di awal pagi ...selepas berehat semalam sempena sambutan Hari Pekerja....amacam???Puas tak rehat?....

Okaylah...kita mulakan tugasan harian macam biasalah ya!

Menu sarapan pagi ni...atas permintaan Hubby...kita layankan aje okay!




Penang Char Kue Teow Watierman Style
1 bungkus ~ 4 orang makan
Bahan2:
  • 500 g kue teow 
  • 2 atau 3 ulas bawang putih diketuk &cincang
  • beberapa ekor udang sederhana besar
  • sedikit taugeh, daun bawang & sawi (Kalau suka kucai pun boleh lah letak)
  • beberapa sudu besar cili kisar yang dah ada campuran dengan udg kering, belacan kalau suka satu labu bawang besar....ikut tahap kepedasan masing2
  • 2 atau 3  biji telur
  • 1 senduk minyak masak
  • beberapa sudu besar sos tiram
  • beberapa sudu besar sos cili
  • kicap pekat secukupnya
Bahan Kuah:
  • 2 atau 3 cawan air
  • 2 sudu sos tiram
  • 2 sudu kicap
bahan kuah dicampurkan dalam mangkuk berasingan dan ketepikan dahulu.

Cara2:
  1. Panaskan sesenduk minyak masak, masukkan udang .Kacau sebentar
  2. Masukkan secubit bawang putih, kemudian masukkan cili kisar 
  3. Masukkan  beberapa sudu besar sos tiram , sos cili & kicap
  4. Masukkan kuey teow, taugeh dan sayuran.Kacau hingga sebati.
  5. Pecahkan telur dan goreng hingga sebati dan biarkan sos betul2 meresap ke dalam kuih teow
  6. Masukkan bahan berkuah tadi
  7. Kacau sebentar, angkat dan boleh dihidangkan.
Ps: Menggoreng Char Kue Teow perlukan api yang sangat kuat

Cobalah!



Masih berasap lagi tu!


Jangan tak percaya...habis sepinggan Hubby makan char kue teow tu.....senyum Akak tengok....!Hari tu kita makan kat luar....suku jer dari pinggan tu dia orang hidangkan...manalah nak terasa kenyang....dah lah tu banyak air jer dari kue teow.....tadi tak sempat nak snap....Akak sertakan juga cili potong dengan kicap!



Ada juga dijual sos ready made untuk char kue teow ni..tapi Akak tak pernah beli pun....dan inilah caranya Akak sediakan buat family Akak....ikut tekak & selera family Akak...so far tak pernah pulak kena reject!Kira okay lah agaknya!

Layankan aje dulu char kue teow tu ya....nanti menu yang lain akan menyusul Insyaallah!


14 comments:

CAHAYA HIDUPKU (Nur Hayati) said...

Salam kak watie,

Lapar tengok char kue teow akak pagi2 ni, bak lah sepinggan belum sarapan lagi ni...

ijayuji said...

Salam kak watie!!! dtg sini sblm memulakan operasi :D all time fav! mana nak dpt PCKT kat sini??? best betul kalau dah terhidang depan mata bila bgn pagi kan kak ehehehe.. letak kerang byk2 bestnyer!

ellynadyra said...

asal bukak blog ni aje, terus jadi lapar....sedapnya kakkkkkkkkkk.....kalau dekat mau suh akak masakkan

Rohah said...

Salam pg rabu kak,
aduhai kak.. yg ni lg tergoda..ngalahkan org ngidam klu nampak benda nie..

Bicara Kak Noor said...

salam Watie, tengok char ni buat tk tahan hati dan perasaang ni nak makang heheee

Watierman said...

@Waalaikum Salam Dik Yati@CH...haha terlambat sudah....char Kue teow ni cukup2 jer Akak buat pagi ni....lagi pulak...benda berair cam gitu....terus buat cedok ...dan habiskan...basuh kuali!!! Silalah ambik resepi godek sendiri...kejamnya rasa!!

Ayu said...

Assalam kanda watie,
aduh kalau dapatlah sepinggan ni pagi2 ni..alahai..pasti tersengih kita kekenyangngan..sedap ni kak..basah2 uish slurpss..

Watierman said...

Dik Ika...Akak tak ada kerang...tu campak udang jer pun....sekali sekala makan noodles basah2 berkuah pepagi...sedap jugak Dik!!! Cara Akak ni jenis yg mudah..maybe tak penuhi piawaian sebenar kot!

Watierman said...

Dik Rohah...ngidam ke???? kalau tak...sila balik godek kat dapur ya....haha kejamnya Kakak mu ini...sebab dah gantung kuali dah pun!!!

Watierman said...

Hahaha...kak Noor....kita buat ni menu famous kat Penang tau walaupun versi kita sendiri yang maybe tak kena piawaian nya....tapi Kak Bicara mu itew...Ghapo mu ghoyak Ganu...siap makang dah tu!!!

Watierman said...

Dinda Ayu ku yang jauh di mata namun dekat di hati.....uishhhh cam bercinta....Char Kue Teow versi kandamu yang tak penuhi piawaian ini pun kau teringin ker Dik....ni versi org malas ikut resepi yang sebenarnya...so dari tak ada ku jadikan.....apa yang ada tu....seadanya....dan ku tetap panggil dengan nama yang sebenar walaupun ianya...tak benar kot!!! aaaa dah berbelit-belit, Dinda faham tak what I meant?

Diariku said...

dah macam kat kodai punyo...tak sabo nak mamam!

EmbunRosaliza said...

Saya kalo ke penang mesti nak cari char kue teow ni, mmg suka sangat mkn, tapi sikit je sepinggan tu

Afie said...

sedaaapnya char kuey teow.... :))