Adakah ini satu Tabungan???

Wednesday, May 16, 2012

Minggu Penuh Ujian & Cabaran~ Mummy Akak pulak Demam!

Assalamualaikum Semuanya.....mulanya Akak memang tak nak buat entry untuk blog buat beberapa hari ni...sebab keadaan Akak sendiri memang dah tak terurus....ada selsema sikit , batuk...dan sakit tekak!Badan ni dah macam sayur lecur....overcooked! Tapi semuanya Akak gagahkan juga kerana masih ada insan-insan yang Akak sayangi masih memerlukan kudrat ini. 

Sekitar jam 1:50 tengahari semalam....Akak baru jer nak keluar rumah nak ke sekolah, jemput Reena balik....Mak Tam Akak di kampung pulak talipon. Dia bagi tahu yang Mummy Akak pulak demam panas...dah pun ambil ubat tapi dia tak nak bangun...tak nak makan...tak nak buka mata pun.....!!!Alamak..kenapalah pulak!..Biasalah bila jadi warga emas ni Akak rasa...naluri dan perasaan mereka lagi rapuh...jadi kitaran hidup ni kadang-kalanya buat mereka mahu kan perhatian yang lebih...mahu dibelai dan dimanjakan...seperti mana mereka memanjakan kita sewaktu kita baby dulu kan!

Akak ni jenis yang suka berseloroh...bergurau...tak kira lah..walaupun dalam keadaan bermasalah...bila Akak balik..Akak bawakan lah apa yang ada dalam peti hikmat Akak tu..sebab Akak tak plan nak balik pun kan!...adalah dua tiga biji epal merah, limau sunkist dan epal hijau.....dan yang paling dia suka jeruk buah2an Penang seperti pala, mempelam, kedondong, salak, betik dan sebagainya. Akak umpankan lah agar dia jamah bubur nasi dulu...lepas tu makan ubat....lepas tu kasi minum air zam-zam & makan kurma nabi yang Mak mertua Akak kirimkan. Makan bubur tu pun adalah dalam tiga empat sudu jer pun....itu pun kena suap....selebihnya..anak bujang Akak bedal licin! Lewat petang dia dah mula bercakap....badan pun dah kurang panas...sebab kita orang jelum dengan air asam. Muka dia yang pada mulanya macam bengkak pun dah surut sikit....tapi Akak pesan pada Mak Tam Akak supaya kasi ubat sekitar jam 8:30 malam lagi sekali.

Akak ajak dia balik ikut Akak ke Penang...dia tak nak...nak tahu tak kenapa??? Dia kata...dua hari lagi dia nak pergi rombongan ke Terengganu.....hehehe...dalam sakit2 tu ingat lagi tu nak turut serta rombongan pergi jalan-jalan Pantai Timur.....okaylah Mummy Ku Sayang.....buatlah apa pun..janji Mummy kena sihat dulu! dalam 6:30 petang Akak drive balik dengan Nizam , Reena tak ikut sama sebab sibuk study for exam. 

Pagi ni Akak dah call tadi...dia dah bangun makan...dah semakin sihat..Syukur Alhamdulillah!Lega sikit....!
Okaylah ya...ini jer lah paparan untuk hari ni....sebab semua kerja kat rumah ni masih bertangguh lagi....jadi hari ni Akak kena betul2 fokus untuk cuba selesaikan semua timbunan kain baju yang semak samun kat rumah ni....



For breakfast.....itu jer lah!



For Lunch pulak dadar & ayam masak merah sos tiram.....

For now I have to go.....sempena hari Guru hari ni Akak nak panjatkan doa buat semua guru di seluruh dunia agar sentiasa diberkati Allah kerana telah menjadi tenaga pengajar dengan menyumbangkan segala ilmu, mendidik dan mengasuh ramai umat di dunia ini agar terus maju dalam apa jua bidang yang diceburi...AMIN! Semoga para guru yang pernah mengajar Akak dan suami serta anak-anak Akak dapat menghalalkan perkongsian ilmu dan tiada yang mampu Akak hadiahkan hanyalah DOA yang tulus Ikhlas dari hati kecil Akak yang paling dalam....Amin!

SELAMAT HARI GURU!


10 comments:

Shahriah Abdullah Novelis said...

Salam Kak Watie cayang wangi wangi,,,,

Alolooo get well soon yaa kak.. memang sekarang musim demam dan batuk.. makan ubat ikut jadual yaa.. banyakkan berehat..

Kirim salam Mummy akak tu.. moga cepat sembuh. kata nak ikut rombongan ke Terengganu kan kan..

Wahh nasi bungkus itu sentiasa menawan hatiku ini... muahhzzz

hazila said...

Salam kak,
Musin batuk sekarang ni. Saya pun asyik bersin dan sakit tekak je...

Kerull Nazeem said...

Assalam kak Wati ...kita pun tengah demam n selesema..badan tak sedap je...sama-samalah kita makan ubat dan rest ye...

HALAMANKU said...

Salam.. sabar kak.. moga akak cepat sihat juga.. sian mak akak tu.. sekarang ni musim demam ngan cuaca yang tak menentu.. aperpun menu akak sedap.. suker ayam mask merah tu.. nyum2

cahayachenta said...

sedap je nampak ayam masak merah kak watie ni...

Anna Qawina said...

Aslmkm kak watie..semoga semuanya beransur2 sihat & baik2 aje ya kak

Bicara Kak Noor said...

semoga cepat sembuh ya Watie,terutamana orang yg nak ikut gi rombongan tu mesti sihat kalau tak gi jenjalan tak best lah..

ogyep yummy mellow said...

alahai, ciannya... ogyep pun x berapa sihat juga ni... cough & cold la.. tapi, biasalah... kan super mother.. sakit pun kena jadi macam tak sakit juga... nak anta/amik anak balik sekolah..nak masak lagi..kain baju lagi... life still has to go on kan... sabar kak watie ya... itu semua DUGAANNNNN..

zila 4ever said...

salam kak watie cyg
krim salam kt emak akk tau..take rest ok..samalah dgn kita nie..asik batuk2 jew kak..badan pun x selesa:)

Ayu said...

Assalam kak watie,
tak sihat ya sekarang...take care kak.memang tengah musim ni panaskan...

alahhai beberapa hari tak singgah sini banyak yang kita termiss..semuga semuanya ok ya kak..