Adakah ini satu Tabungan???

Wednesday, May 2, 2012

Kek Lapis Kukus Biskut Oat Crunch...Lapis Choc Chips!

Assalamualaikum.....agak lewat sikit nak buat entry petang ni....Maklumlah...tadi masa pergi ambil Reena balik sekolah dia bawa kawan balik nak buat discussion kat rumah....so Akak busy lah sikit bila ada tetamu kat rumah kan!

Lepas tu tadi petang adik ipar lak call bagi khabar yang kurang baik tentang kedua Mak ayah mertua Akak yang sedang mengerjakan umrah di Mekah. Hari Selasa semalam adalah Mak ayah call kita orang....khabarkan bahawa mereka berdua dah selesai buat Umrah ....kali pertama...tapi keadaan kesihatan keduanya sangat-sangat meletihkan....jadi Akak & Hubby cuma nasihatkan aje agar Mak dan Ayah take it easy...tak payah nak terkejar-kejar sangat...sebab at least dah selesai sekali pun jadilah!

....Hari tu sebelum ke sana Mak & Ayah memang kurang sihat pun maklumlah dah lebih 70 tahun keduanya....cepat benar terasa letih.Jadi katanya kalau tak berdaya....akan duduk di masjid aje dan baca Al-Quraan....bila Akak suarakan pada Mak agar baut macam tu aje..mak kata..nak keluar bilik pun dah tak berdaya....mengaji kat bilik pun dah tak kuat....Ini yang membimbangkan kita orang. Tadi petang adik ipar yang tinggal di Bangi informed yang Ayah dah guna wheel chair untuk bergerak....entahlah....hanya doa yang mampu kita orang panjatkan pada ALLAH  s.w.t....moga segala urusan ibadah umrah mak dan ayah dipermudahkan buat mereka di sana...Amin!

Petang tadi Akak sempat godek2 kek lapis resepi yang Akak sendiri olah dengan menggunakan biskut oat crunch.Teruja jugalah dengan kejadian kek ni....walaupun  sepatutnya Akak guna loyang yang lebih kecil...entah cam mana Akak terguna loyang yang besar...berangan apa tah! Jadi lapisannya tak banyaklah!


Walau bagaimanapun puas hati jugaklah dengan hasil yang tidak mengecewakan ini.....


Di sini Akak sertakan resepinya....untuk rujukan Akak di masa hadapan dan kiranya ada sesiapa yang ingin mencoba....silakanlah ya!

Kek lapis Kukus Biskut Oat Crunch wif chocolate chips
Oleh: Watierman

Bahan-bahan ( loyang 9x9 ) -next time guna 7x7 jer!

  • 5 biji telur - grade A yg sejuk(dr peti ais)
  • 1 cawan gula halus 
  • 2 cawan rata biskut yang dikisar halus & di ayak
  • 1 cawan tepung gandum
  • 1 sk rata baking powder
  • 1 sb ovalette
  • 150 ml susu cair
  • 1/2 sk garam
  • 100ml minyak 
  • 1 sk esen vanilla
  • pewarna merah,coklat( ikut suka )
  • secukup chocolate chips

Cara-cara

  1. Ayak tepung dan baking powder ke dlm mangkuk 
  2. Ayak biskut yang dikisar halus .
  3. Pukul telur & gula hingga sebati dan gebu dengan kelajuan tinggi.
  4. Loyang dialas kertas dan sapu minyak.
  5. Masukkan ovallete dan pukul lagi hingga sebati & gebu 
  6. Masukkan susu cair,esen vanila & garam....putar dengan kelajuan sederhana
  7. Perlahan-lahan masukkan biskut kisar dan adunan tepung...putar hingga sebati
  8. Akhir sekali masukkan minyak dan kaup balik adunan hingga rata
  9. Sukat adunan dalam mangkuk kecil, ratakan adunan pertama dan susun secukup chocolate chips dipermukaannya dan kukus selama 5-7 min dalam kukusan yg telah dipanaskan dulu.
  10. Warnakan adunan ikut suka anda .Buat hingga habis lapisan seterusnya dan susun chocolate chips dan kukus.Untuk lapisan yang akhir kukus selama 20 min supaya kek masak keseluruhannya.
  11. Setelah kek masak,biarkan di dlm loyang sebentar kemudian dibalikkan di atas redai kek supaya sejuk.
  12. Potong dan hidangkan!



Jemputlah ambil sorang sepotong ya!...Kek ni baik untuk kesihatan sebab ianya berserat tinggi.!


Inilah biskut yang Akak kisar dan gunakan untuk membuat kek tersebut.......Sedap!






34 comments:

dZana said...

aslmkum kak watie.. biskut pun dah sedap.. bila jadi kek tentu lagi sedap.. nak kene cuba juga ni satu hari nanti.. tq kak for sharing..

zila 4ever said...

salam kak watie
doa dr sy jgk utk ayah n emak akk..semoga semuanya dlm lindugan Allah..semoga dipermudahkan ibadah beliau kak..
akk kek tue cantik la..dh lama kita x buat..:)

♥♥azatiesayang ♥♥ said...

salam kak watie..biskut tu mmg atie suka sgt
ptg2 minum ngan air tea/air coklat...sedap.
Kreatif akak ni..leh buat kek dr biskut tu.
Nk tumpang sepotong dua ya :D

Rohah said...

sedap biskut ni,klu dah jd kek mesti lg sedap rasanykan...Lemak2 gitewww

Bicara Kak Noor said...

salam Watie, akak doa kan semoga ibu ayah mertua WAtie sihat walafiat lah ya susah jugak dh jauh2 gitu hanya dnegar kabar je tak dpt nak tnegok,hanya dpt tengok kek Watie je yg sedap tu suatu hari yg rajin nak try jugaklah

Softtouch [Hanim] said...

akakkkk.....

lama tak jenguk blog akak..tq sbb akak sudi jenguk blog sy..

moga PIL akak sihat2 yer...yelah kan risau sebab dorang jauh nun di Mekah..

sedapnya kek tu..entah bilq turn sy nk buat kek ni..

Treat and Trick said...

Nampak sedap kek itu! Semoga kedua2 orang tua akan selamat pulang ke tanah air!

misshannajr said...

semoga mak dan ayah akak akan selamat dan dalam lindungan Allah SWT, amin :)

sedapnya kek akak ni..hehe..bestnya kalau dapat buat juadah berbuka ni..

izahdaut said...

saya turut mendokan mak n ayah akak selamat dan sihat menunaikan umrah ditaanh suci..

waaahhh kek lapis ni mmg sinonim ngan akak.. sukee tengok. klu dekat dah jenguk dah depan pagor umh akak ni. hehe

Ilhamkreatif said...

Salam kak watie... Sedap tengok kek akak..biskut oat tu iza suke...nak try gak buat kek letak biskut tu.mintak resepi yee..kak.

♥LOVE2COOK MALAYSIA♥ said...

Ting tong..hi kak Watie! Hru dearie?

Came to get some cake please...hehe! Not feeling well lor..2 weeks since :(

Shahriah Abdullah Novelis said...

SAlam Kak Watie cayangku...

Semoga Ayah dan Ibu Akak sihat di sana.. dan selamat pulang dan Insyalah mudah2an segalanya berjalan dengan lancar... Amin..

Kak Watie nak tanya ni.. akak memang suka melapis yaa???? rajin betullah akak melapis.. sha belum lagi ada kerajinan nak melapis bagai... tapi makan makanan yang berlapis memang ler minat giler!!

Tu yang kat atas tu.. ada lagi tak??

kalau ada nak mintak setengah loyang aje.. heheheh

CAHAYA HIDUPKU (Nur Hayati) said...

Salam kak watie,

Cantekk colour full berlapis-lapis.. kalau nabil tengok mesti teruja.. nak cuba lah macam senang jer.. satu hari nanti atau satu hari di hari raya ehe :))

Qasey Honey said...

asslm Kak Watie...suka la tgk kek lapis atas tu...kaler pon cantik sangat berkenan n jatuh cinta...QH dh simpan dh resepi kek ni...nk cuba nti...tq

♥♥azatiesayang ♥♥ said...

salam kak watie..pandai akak teka n3 atie semlm!.Clap you hand..hihihi
Ttg ieta & Lyana..atie masih brhubung lagi tp melalui FB jer sbb depa pon dah lama tak update blog.
Hari2 depa ada jer ONLINE..klu kak watie nk bertanya kabar ni FBnya.

IETA AZRI.....LYANA ZAM.Akak taip jer nama tu..
selamat menyambung kembali siratulrahim :D

ogyep yummy mellow said...

Kak Watie,

melapis lagi nampaknya.... semoga mak & ayah akak dapat menyempurnakan umrah mereka dengan selamat ya.. AMIN..

cantik kejadian kek tu... jelessssss i u..

dapurCikWan said...

Salam Kak...salam kenal juga drpd cikwan.. 1st time sampai ke blog akak.. Cikwan doakan mertua akak kembali sihat dan dapat beribadat dengan sempurna...

nampak sedap kek akak tu,..colorful tu..cantik =)

Watierman said...

Dik dZana...memang sedap dan nutritious..sebab berserat tinggi...try..jangan tak try!

Watierman said...

Dik Zila TQ for the doa buat mak & ayah....by the way kek tu memang sedap...tambahan baik juga untuk kesihatan sebab menggunakan biskut yang berserat tinggi dan rendah lemak gitew...!

Watierman said...

Dik Atie...sedapkan biskut tu...Akak pun suka..tapi anak2 kurang gemar sikit sebab berserat tu kot...bila dah jadi kek baru dia orang suka...Atie dah ambik ke kek tu..kalau tak ambik dah abis lah yer!

Watierman said...

Betoi tu Dik Rohah..bila dah jadi Kek memeng tambah sedap!! Jom makan!

Watierman said...

Kak Noor TQ for the doa buat both org tua ku....kek ni memang sedap...jom lah try buat kak Noor!

Watierman said...

TQ Dik hanim...sudi follow jejak Akak....no hal lah Dik..one fine day Adik akan try jugak buat kek tu...percayalah....!TQ for the doa buat my parents ya!

Watierman said...

TQ Treat & Trick...for the doa for my parents ya....yup the cake sedap...sebab cepat aje dah abis!!

Watierman said...

TQ ya Dik Hanna kerana mendoakan kedua org tua Akak...yer lah kalau dekat Akak dah hantar sepiring buat juadah berbuka puasa...pahala oo kasi org puasa juadah untuk berbuka!!

Watierman said...

Dik Izah TQ mendoakan buat parents Akak tu...Insyaallah selamat semuannya hendaknya....hrmm kalau dekat....mesti Akak yang selalu kenyang tak payah masak sebab Dik Izah selalu buat menu2 baru...Akak korang nanti jemu asyik menu ulangan jer!

Watierman said...

Dik Iza...jemputlah ambil resepi tu..kalau dah try nanti khaborkan lah....nak juga tengok hasil seni Adik yang memang kreatif semula jadi gitu!TQ sbb teringin nak mencoba ya!

Watierman said...

Welcome LOVE...sian nya tak sihat erk? jemputlah duduk makan apa yang ada!!

Watierman said...

TQ DIK Sha kerana mendoakan kedua org tua Akak....hrmmm Akak suka melapis...dah jadi macam satu terapi kot!! hahaha...sgt suka!! Terpaksa kontrol sebab badan dah menambah berat yang tak sepatutnya naik!
Nasib baik nelum sempat bagi Sha separuh loyang hari tu...dapatlah Akak kasi pada keponakan Akak yang menjenguk hari tu..rezeki dia agaknya!

Watierman said...

Dik yatie@CH....memang tak berapa susah kalau sekali cuba nak buat lagi dan lagi....Warna tu nak tarik minat anak2 makan jugak lah tu!...tak payah tunggu hari raya Dik Yatie oooi!

Watierman said...

Dik QH..simpan resepi jgn tak simpan....nanti raya berderet deret lagi resepi yang dok beratur...TQ for the interest!

Watierman said...

Dik Atie..tekaan tu sebab rasa cam pernah tengok kat blog Ieta..terkenang... Insyaallah bila Akak terbuka FB..akan akak tegur & sapa...hehe TQ ya Dik Atie!

Watierman said...

Dik Ogy....Akak suka makan kek lapis..so bila dapat try buat resepi yang mudah2...tu yg kerap pulak nak melapis...lemak pun dah berlapiss ni..huhuhu..TQ ta dik for the doa for my parents...Insyaallah sempurna dan selesai hendaknya semua kerja Umrah mereka berdua....jgn jelesss...I know you have more talents to share....which Akak sgt terkedu dgn hasil kerja Adik...betol tak tipu!!

Watierman said...

Assalam Dik CikWan...TQ for the doa for my parents in law tu....TQ sudi singgah dapur sempit Akak ni....kek tu hasil keras tangan yang tak seberapa Dik...tak halus pun...tapi sekadar home made tu...kira okaylah!