Adakah ini satu Tabungan???

Wednesday, May 9, 2012

Homemade Salted Butter Popcorn

Assalamualaikum ...Selamat petang semua....kembali semula di petang hari dengan satu lagi juadah yang berupa cemil-cemilan atau kudap-kudapan buat anak-anak sambil buat homework dan menonton TV. Dah ramai yang membuat dan mencuba resepi mudah ni..Akak jer asyik bertangguh walaupun bahannya dah lama Akak beli.

Rasa menyesal pulak dok simpan lama-lama sebab nak membuatnya sekejap benor...tambahan pulak Akak buat versi yang paling mudah..salted buttered popcorn jer pun. nanti kita buat versi yang karamel pulak yer!


Memang best melayan popcorn ni..apatah lagi bila bersantai petang-petang dengan keluarga sambil borak-borak kosong kan....sekejap jer licin semangkuk.

Akak mohon copy & paste yer resepi dari blog Dik Ika@Arah di Bangkok nun...........moga dijadikan rujukan untuk masa hadapan dan dapat kiranya dikongsikan dengan anak-anak, rakan taulan serta sanak saudara yang lain juga!!! TQ ...yang tidak terhingga banyaknya...muaaahhhhhh!

HOMEMADE POPCORN
Resepi Asal : ALUDRA MyR
Sumber Resepi:Ika@Ijayuji@Arah
Bahan-bahan ( Ikut suka.. )
  • 1 sudu besar mentega
  • 2 sudu besar minyak masak
  • jagung kering secukupnya (Akak guna 1/2 cup jer pun)
  • garam secukup rasa
  • Tambah Coklat [Optional] 
  • 60 - 80 gram coklat bar (ikut suka/byk mana pop corn yang ada)
Cara-cara
  1. Panaskan mentega dan minyak dalam periuk. Api tu pulak, mula2 guna api kuat untuk panas kan minyak& butter dalam 2 minit lepas turun kan api sedikit.
  2. Masukkan jagung menutupi dasar periuk. Tuang jagung rata dan sama paras dgn minyak & butter yg dah cair tadi. Tutup periuk tadi.
  3. Tunggu beberapa minit, anda akan dengar bunyi "pop".."pop" dgn rancak. Bila bunyi dah berhenti, cepat2 keluarkan pop corn. Pop Corn boleh dapat penuh satu periuk..
  4. Taburkan garam secukupnye..(kalau nak buat karamel tak payah tabur garam)




Untuk Coklat [Optional] (Ni maybe next time kita cuba yer!)
Cairkan coklat guna double boiler. Tutup api dan gaulkan dgn pop corn yg dah disalut karamel. So ni jadi caramel popcorn bersalut coklat.

KARAMEL POPCORN (Perisa karamel ni Akak KIV dulu nanti kita cuba yang ini pulak!)
Tambah Karamel [Optional]
  • 1 sudu mentega/margerin
  • 3 -5 sudu besar gula pasir (ikut suka/byk mana pop corn yg ada)
Cara-cara :
  1. Cairkan mentega dengan gula hingga cair dan bertukar warna coklat. Matikan api dan masukkan popcorn dan gaul sekata cepat2. Hati2 sebab karamel tu panas boleh melecur kalau kena tangan yea.>>boleh letak pewarna kesukaan seperti merah, hijau n kuning

Terima kasih buat penyumbang resepi asal ALUDRA dari MyR dan juga Dik Ikaaaa ku cayang!Muaaah...anak-anak suka ..mama sangat gumbira...lalalala....




18 comments:

Rohah said...

kruk krak2..rangupnya...sambil tengok tv,laju je ngudap2 ni..

Nieza said...

bestnyer kalau dapat melayan popcorn ni kan..lama dah saya tak buat homemade pop corn ni..kalau buat sendiri memang best sebab boleh suka hati bubuh caramel tu byk mana yg kita nak:)

Ummi said...

Assalamualaikum Watie, cepat buat kek lumut tu, mmg sedap, lembut dan moiissttt sesangat, ummi hidang kat org wat keje kenduri di kampung, semua kata sedap, hehe. X puas makan, rasa nak kena wat 2nd round laa...wat 1/2 adunan je la kot leh kukus 2 1/2 jam je kata Dayang ..hehe, x larat gak nak kukus 4 jam tu... Tp Ummi rasa berbaloi guna kukusan jenama Zebra yg beli kat Arau dulu tu, periuknya tinggi, x payah tambah2 air dah selama 4 jam tu tauu, periuknya pun jenis stainless steel tebal, cepat panas...syiiookk.. Watie, buat taauu kek tu...berbaloi2..hehe

Bicara Kak Noor said...

ada pop corn lah kat sini bak sikit Watie nak jajan ni sambil tnegok tengok tv hehe lepas ni mmg dah tk laku popcorn kat kedai kan masing bawa popcorn sendiri haha

Qasey Honey said...

senangkan skrg kalau tetiba nk mkn pocorn godek2 sdri aje kt dapur...lg sedap buat sdri...QH ni mula bkn bleh tgk org buat...mula la tergedik nk buat jugak..hihi

Iza Teratak Usang said...

Assalam..
Favourite ni...tapi tak pernah buat lagi. Kalau balik kg ke, mesti singgah kat Gunung Jerai beli pop corn ni. Kadang2 pesan pada hubby kalau2 dia pegi tengok wayang..

tun_telani said...

salam kak wattie.. bagusnya makan yg salted je. kalau kt umah tun nih, selagi xde karamel, semua pandang sebelah mata je.. huhu.. mcm mana laa nk kurus kan, suka mkn manis..

Diariku said...

hihihi saya baru tau leh buat sendiri pop corn....sebelum ni asyik beli je..

fifi said...

la.. tak susah ponnak buat die.. pakai kuali dan tutup kukus pon boleh jadi.. nanti nak biat jugak la..

Watierman said...

Assalam Dik Rohah..wah tak habis mengunyah lagi ke...syok sgt ke cerita yg ditonton tu...hehehe..kunyah jgn tak kunyah kalau berhenti mengunyah tu..maknanya mata dah pejamlah tu..(ni Akak ckp pasal diri sendiri)!

Watierman said...

@Walaikum salam Dik Nieza...memang sedap..sekali hadap jer...yang bestnya ada jugak budak2 tu tanya kenapa tak buat yang karamel..Akak cakap besok2 lah pulak...kalau dua sekali karang tak laku pulak yang salted ni..strategy!

Watierman said...

ya Allah..ummi...kok di goda sampai ke sini..ni kalau jolok2 dengan kata manis cam gini...macam mana nak mengelak dah ni...mak aii DJ...Ummi dok goda Akak ni tolong!!!

Watierman said...

Hrmmm Kak Noor..laku tetap laku popcorn kat luar tu...sebab masih ramai yang ingat pembikinannya sgt susah...bukan ramai sangat blogger masak2 ni Kak...tapi kalau pikir betapa untungnya peniaga2 tu dapat kan...sebab modal tak seberapa jer!dan teringat juga si Reena masa kecik2 kasi tahu Tok Wan dia ...kalau gi tgk wayang dpt popcorn free...dia tak tahu tiap2 kali Abah dia beli popcorn tu!hehe...

Watierman said...

Dik QH...betoi tu senang sangat nak buat popcorn ni kan...gedik nak buat kalau ada bahan tak apa..kalau tak ada...dok gedik...list jadi panjang..semua benda dok KIV!hehe!

Watierman said...

Dik Iza...lepas ni boleh try wat sendiri...both PIL suka makan popcorn ni nanti Akak nak buat kan untuk dia orang jugak!Akak kalau lalu gurun...suka beli jagung rebus kat jalan lama tu!

Watierman said...

Tun..Akak dah pasang strategy lok punya Tun...uat yang salted kali ni next time kita buat yang karamel..kalau buat dua-dua...memang tak hadap le yg salted ni...tapi Hubby memang suka yg salted...sebab dia tak suka manis!

Watierman said...

Dik @ Diariku....senang jer nak wat...Akak masa study dulu pernah wat versi yg microwave...memang kat US masa tu ada jual yg siap masuk bag dalam microwave terus pop!Versi yg ni ni baru 1st time coba!try lah senang jer ni!

Watierman said...

Yes Dik Fifi..senang jer pun..coba jgn tak coba!!