Adakah ini satu Tabungan???

Wednesday, May 2, 2012

Ayam Goreng Bumbu DiK Shahriah....& Daging Goreng Berlada Aje!

Assalamualaikum semua rakan maya....hari ni memang banyak nak kena buat tapi sementara tu Akak nak update kan dulu menu hidangan ringkas macam biasalah kat dapur Akak.....

Akak buat dalam 6 ketol jer ayam...jadi pandai2lah Akak mengolah kuantiti bahan yang digunakan.Maaf yer Dik Sha kiranya ada yang ter derhaka tanpa niat terhadap resepi yang berbau harum semerbak di Subuh yang hening pagi ni!!!



Ayam Goreng Bumbu
Resepi asal milik adik Sha@ The Writer's Cooking!
Akak Copy & Paste dari Dik Yatie @ Sinar Kehidupanku
Bahan-bahan
  • 1 ekor ayam ~ potong 16 dan cuci dan toskan
  • minyak untuk goreng
  • gula dan garam (Gula Akak tak letak)
  • sedikit cuka ((Ni Akak terlupa terus nak Letak)
  • 1 biji telur

BAHAN DI KISAR :
  • 7 inci halia(Akak guna halia Bentong )
  • 7 inci lengkuas ( Ni tak ada stok)
  • 4 batang serai
  • 5 biji buah keras
  • 7 inci kunyit (Akak ganti dengan serbuk jer)
  • 12 ulas bawang putih
  • sedikit ketumbar & lada hitam ( Akak terbiasa letak bila buat ayam berempah...suka bau ketumbar!)

CARA MENYEDIAKANNYA :
  1. Lumurkan ayam bersama *bahan-bahan di kisar dan campurkan dengan bahan-bahan lain dan perapkan selama 1 jam atau semalaman. Akak perap sejak lewat malam semalam pagi ni terus goreng
  2. Panaskan minyak dan gorengkan ayam sehingga garing atau keperangan
  3. Angkat dan hidangkan bersama nasi kegemaran atau makan gitewww jek....

Akak nak ucapkan banyak terima kasih loh sama Adik Sha....kasi kongsi ini resepi ...jangan tak kenal lak Top 10 masterchef Malaysia musim 1 tu korang!!!...Mohon halal yer...perkongsian ilmu ni ya Dik....juga tak lupa buat Dik Yatie yang dapur nya Akak selongkar lewat tengah malam tadi....hehehe....TQ ya buat kalian berdua....buat cetusan ilham ...kasi senang kerja dapur Akak pagi ni!

Kalau ada ayam....mesti ada daging ya...sebab Akak cuma masak ayam....tapi tak makan ayam tau!!!!So untuk resepi daging...Akak main campak jer lah sesuka hati dan rasa...selera Akak..sebab ni main dish Akak....yang tak makan ayam wangi semerbak tu....!


Dah siap dua dish ni...buat apa lagi kita bungkus kasi Hubby Akak bawa bekal lahkan.....kan dia jenis yang makan lunch homemade cooking setiap hari.....nak buat apa lagi.....bungkus...jangan tak bungkus....dah macam makcik kerja warung nasi campur jer Akak ni kan!


Selesai sudah....Okaylah.....nanti kita jumpa lagi....Akak nak selesaikan urusan yang lain tu ha!!



15 comments:

Cendana Kasih said...

Salam akak Watie....saya ni sepupu sepapat upin-ipin...so saya suka AYAM GORENG...hehehe...lebih2 lagi ayam goreng brempah cengini... suka, suka....

semalam dah beli 2 ekor ayam, lepas ni leh buat ayam goreng ni..

Ummi said...

Assalam Watie cayang...waaaah sedap2nya lauk dia, tengokkan ayam bumbu tuh...adeeeiii bersalut dgn rempah2 tuh....terliuuuqqqq cheqq taaaauuu...

tun_telani said...

salam kak watie.. menarik resepi nih.. tun xpernah guna buah keras dlm masakan. hihi.. xreti..

Diariku said...

wah terliur tgk foto ayam akak!

Bicara Kak Noor said...

tengok pun dah tau ayam tu sedap Watie apa lagi time panasss 2,3 ketoii mmg lesap tu..

Sari Yusa Ibrahim said...

Salam, Kak Watie.. baru jer dapat meratah ayam ni kat umah Kak Yatie, singgah ratah sini pulak... tak makan ayam rupanya, samalah pulak macam mak saya..

quinnie said...

kak watieee sedapnya ayam bumbu tu..saya suka...tambah2 makan tang bumbu dia tu..hhehehhe

dah 3 thn blog akak ye..happy anniversary ye kak..moga blog akak ni terus berjaya di masa hadapan dan terima kasih kerana sudi kongsi resepi dgn kawan2 di alam maya ni..hehehhe

biskut samperit saya dah lama teringin nak buat yg versi pandan...lain kali nak cuba jugak...hehhehe

kuetiau tu bestnya....suka yg jenis goreng lembab2 cam gini...:)

minta maaf la kak terpaksa sekali harung je bagi komennya..hahahha..adehhh guruh petir lak..sat gi nak tutup pc...kekeke tak sempat nak bukak satu2 boxnya...hehhehe

ieda said...

ayam grg bumbuu tuu menarik lah akk
rajin tul akk masak
terliuq saya nie ;)

KakAsma said...

ayam goreng camgini laku ajer kan watie,
kalau chef fofular bg resipi mmg mantap..kena try nnti...

Shahriah Abdullah Novelis said...

SAlam Kak Watie cayangg.... huarrrr tq so much Kak Watie kerana sudi mencuba resipi ayam goreng yang dulunya asal maid sha yang bagi resipi.. segalanya sha halalkan berbesar hati hidong kembang kuncup aje ni.. hehee.. maceh kak muahzzz....

ingat nak BW petang kang.. tetiba ternampak kat tepi link sha tu.. jam tu gak terbang ke sini.. muahzzz

cayang akak dan Kak Yatie yang sudi mencuba.. tapi kak Yatie punya post ayam goreng sha terlepas pandang,,, nanti sha jengah dapur dia.. muahzzzz

MamaFaMi said...

Sib baik rumah jauh. Kalau tak, mesti pagi-pagi hati panas punya... sapalahhhh umat yang masak bau sedap pepagi buta ni, mengganggu tidurku! Hahahaha....

♥♥azatiesayang ♥♥ said...

salam kak watie...nampak sedap ayam goreng dr resepi sha masterchef tu
Bila akak memsknya lg mengoda anak tekak atie yg batuk nih.hikhik
Brtuahnya HB akak,hari2 dibekalkn dgn masakan yg sedap2,dimsk disubuh hari.
Semoga rumahtangga akak aman bahgia ya.Aminnnnn

EmbunRosaliza said...

Assalam kak watie, sedapnya ayam berempah mcm ni, mcm rempah2 tu mmg mambles.

zila 4ever said...

salam kak watie
mesti kena singgah dapur akk nie..sbb hidangan..semuanya sedap2..ada lg x nie kak..bwk piring nie..h ehehe:)

Softtouch [Hanim] said...

managis tgk ayam grg tu kak..fav sy nie....telan air liur sy....nyum nyum