Adakah ini satu Tabungan???

Tuesday, May 8, 2012

Tetamu Jauh....Anak Bongsu Arwah Kakakku!

Assalamualaikum.....hrmmmm nak kata macam mana eh....bila tengah duduk santai jer macam biasa sambil teguk Nescafe....pagi-pagi...tiba-tiba HP berdering-dering..........tak adalah dering...keluar lagulah...kan HP sekarang dah canggih....tak mainlah dering2..talipon rumah pun dah tak berdering...ada lagu tau!Melampau...punya belagak ni....hehehe...tak delah saja nak celoteh banyak2 sebab hati tengah girang...lalalala...oh ya...sambung balik....bila tengok nama yang tertera...eh ini anak sedara Akak ni...kenapa eh....sebab kita orang ni jarang sangat berhubung....adalah datang menziarah tu....tapi tak ada lah kerap call each other.....

Habis seperenggan..cerita tak habis lagi....karang ada yang baling kerusi ke keyboard ke....Anak dara ni cakap dia ada kat Penang...tanya kat mana..ada kat Tanjung Bungah.....mak aiii sebelah sana pulau lah tu....tapi dia ...akan datang ke USM...dengan kawan2 dia...infact nak jumpa Akak sebab abah dia ada kirimkan barang untuk Akak.....oh mak aiii...ingat lagi bekas abang ipor Akak ni dengan Akak ya!!!...nape bekas??...sebab kakak Akak dah lama kembali mengadap yang maha Esa...sebab leukemia ...infact my brother in-law dah kahwin lain pun...tapi we still contact each other...tambahan pulak wife baru dia tu dah macam lebih dari sedara Akak sendiri pulak....itulah hikmahnya....Allah ambil arwah kakak Akak....gantikan jodoh yang lebih baik lagi buat Hambanya!

Haha...cerita anak dara bongsu arwah ni....belum ada...sebab dari tadi dok tunggu-tunggu tak sampai-sampai lagi...sampai maksu dia tak sempat nak update blog ....!

Jom update dululah mana yang sempat ....karang tengah-tengah mengarang cerita...belum sempat post entry anak dara En Hussin datang pulak! Hari ni sebenarnya nak post entry awal sebab Hubby keluar awal...sebab ada meeting jam 8 pagi...tu pasal maksu dia lepak baik punya.....ingat later-later lah nak mengemas....sekali dik panggilan hangit  tu.....kok terkejar-kejar tak cukup tangga  maksu dia...keh..keh keh...padan muka...dok ingat nak bersantai jer kat depan PC.

Tak ada niat tau nak tayang maruku gunting tu lama-lama......

Ini dia anak dara Akak dengan cousin dia yang Akak dok ternanti-nanti dari hari Khamis...Jumaat baru dia muncul.....


Tak ada apa yang Akak hidangkan pun untuk dia just sedikit kek lapis yang Akak bekalkan untuk dia....sebab awal-awal dah cakap dia dah makan kat restoren nasi kandar.....so kita orang borak-borak aje sekejap....sebab dia tunggu kawan2 dia datang jemput untuk ke Sungai Petani pulak lepas tu.....cam tu lah ragam anak remaja sekarang....sementara tunggu nak sambung buat Ijazah....dia baru aje habis buat Diploma Uitm baru-baru ni! Apa-apa pun Akak suka sangat sebab inilah antara sedara mara Akak yang ada dan masih kuat ikatan kekeluargaan tu...Syukur Alhamdulillah!

Well....weekend Wesak....dipenuhi dengan program makan-makan bersama keluarga...ni antara juadah yang kita orang hadap.....



ABC atau Ais Kacang yang melimpah ruah banyaknya......







Dan kembali ke dunia realiti....apa juadah sarapan untuk pagi ni ya!!!


Apa yang sempat untuk pagi ni.....sediakan grilled sandwich sardines aje pun.....makan panas-panas memang best!!!



Ni breakfast kita orang pagi ni ya!!! Sedap makan suam-suam  tau!!



Dalam kuali Akak lepas goreng ikan.....cuma buat sweet , sour & spicy sambal udang aje for our lunch hari ni.....


Untuk sayur pulak Akak just buat sawi tumis air berencahkan anak-anak udang aje pun!


Dan inilah bekalan Reena dan Hubby untuk hari ni......moga dapat mengenyangkan perut mereka berdua Insyaallah!


Semua komen dan jejak Akak akan usahakan untuk membalasnya secepat mungkin.....semuanya dengan Izinnya.....Salam Rindu buat semua.....Muaaah!





16 comments:

ogyep yummy mellow said...

SALAM kak Wati,

dari gaya akak bercerita, dapat ogyep bayangkan betapa gembiranya Kak Wati... mesti seronok bangat lah tu..

Anyway, roti sardin tu, mengancam lah...

quinnie said...

mak aiiii ais kacang...tergoda lagi menggoda melihatnya..hehehhe

elok la gitu kan kak..hubungan dgn ipar masih akrab...suka saya dengar..:)

Kerull Nazeem said...

Assalam Kak Wati..Macam-macam juadah yang dinikmati..tapi yang paling mengliurkan adalah ais kacang mu itu..hu hu sedap kalau slurp tengah cuaca panas ni..

Watierman said...

Assalam Dik Ogy...betol tu...tak tahu macam mana nak cakap sebab polar sejarah keluarga Akak ni sangat2 menyedihkan..therefore a visit from any of my family members terlalu bermakna buat Akak!Akak memng terlalu menghargai apa yang Akak dapat dari perhubungan yang ada tu!...hrmm sandwich tu Dik buat Akak skip lunch..sgt mengenyangkan!

Watierman said...

Dik Q..sian dia puasa lak tu..lagilah tergoda kan....maaf ya...sebenarnya tak mention ....yang harga ais kacang tu yang buat Akak tertarik sgt..dah lah banyak dan okaylah kesedapannya tu...harganya tersangat murah..RM2.50 sahaja!! Tak percaya kan??Betoi tak tipu...

Watierman said...

Dik Kerull Nazeem...Tq sudi singgah yap ais kacang tu memang sgt menarik....sesedap mata memandang....berbaloi...order...tu Hubby Akak nya order..mine cendol tu..tapi sangat murah Dik ooi...panas2 memng sedap kalau slurp terus....!!

ieda said...

wah2 kak .. saya tgk saya kenyang sendiri kak .. sedapnyeeeeeeee ;)

Watierman said...

Assalam Dik Ieda...nasib baik kenyang..hahaha!

Iza Teratak Usang said...

Salam kenal dari teratakusang..

Shahriah Abdullah Novelis said...

SAlam Kak Watie.. hadoiii terteleng-teleng sha tengok gambar makanan kat sini.. scroll down.. ehhh pulak akak buh gambar tu teleng ke kanan dan ke kiri hehehe.. sha ikut jugak kak... ke kanan dan ke kiri gambar tu wuhahahaaa... penghabisnya apa yang dapat?? kecurr hahahahahha

Nieza said...

Assalam kak, terliur saya tgk ABC dan semua menu kat atas tu..buatkan saya rindu nak blk mkn kat Malaysia:)

♥♥azatiesayang ♥♥ said...

salam kak watie..mlm hari br dapat brkunjung balas kesini.
Mmg seronok klu tetamu mai umahkan?Org kata tetamu membawa rezeki :D
Juadah akak pon sungguh mengoda anak tekak..hihi

Watierman said...

@Walaikum Salam...Dik Iza@ teratak Usang...salam kenal juga Dik....Tq sudi jenguk dapur Akak ni ya!!

Watierman said...

Ha....ahahahha...Dik Sha...berjaya jugak Akak bekalkan package senaman leher tu ya....jangan ada yang terkehel dah!!!...Kalau dah kecor tu...make sure tak tertumpah atas keyboard dah ya..sila lap sendiri!!!

Watierman said...

Alahai Dik Nieza...siannya dia...maaflah ya..kalau boleh Akak unjukkan semangkok menerusi skrin ni Akak dah kasi buat hilang "Keteringinanmu Dik"...maaflah Den Tak dapek nak menolong!TQ sudi singgah dapur sempit Akak ni!

Watierman said...

Dik Atie....terima kasih walaupun dah jauh malam masih sudi menziarah jiran tetangga...kan tetamu tu bawa rezeki...begitu jugalah bagi setiap kunjungan kawan2 ke dapur sempit Akak ni...tak kiralah siang ke malam...silalah...Akak terima dengan tangan terbuka!!TQ ya Dik!