Adakah ini satu Tabungan???

Thursday, May 10, 2012

Crabstick in Puff Pastry

Assalamualaikum...hari ni Akak tak sibuk memasak sebab Hubby ada kursus dua hari....dekat Georgetown...so tak payah bawa bekal segala...cuma kasi dia makan pagi jer....so sepagi ni sibuk...dok call sana sini...apa taknya....ada berita gembira nak kasi tahu ni....

Berkat doa dari semua....kedua mak & ayah mertua Akak dah selamat tiba ke tanah air tengahari semalam.Keduanya sihat..Syukur Alhamdulillah. kita adik beradik tengah berbincang....siapa nak gi ambik mak ayah balik ke Kedah....dan pagi ni dah dapat kata sepakat...bahawa Akak & Hubby akan ke KL untuk menjemput keduanya dan hantar balik ke Alor Setar. Anak bujang Akak kena jaga adik dia kat rumah....Insyaallah both will be fine sebab dah besar2...si Adik tu pun dah anak dara...boleh masakkan nasi untuk abang dia dah! Akak akan bertolak awal pagi Sabtu...Insyaallah!

Jadi pagi ni Akak cuma prepare menu ringkas aje....



Kalau nak tengok cara terperinci penyediaan nya..refer blog CMG

Crabstick in Puff Pastry
Resepi dari blog CMG@Dapur Tanpa Sempadan
BAHAN-BAHANNYA :-)

  • 1pack (10 keping) puff pastry jenama "KAWAN" saiz 4 inci x 4 inci 
  • 10 batang crab stik 
  • 1 kuning telur, dipukul sedikit 
  • Serbuk lada hitam berperisa "aji-shio"(Akak guna serbok lada hitam) 
  • Serbok ikan bilis (ni Akak tambah) 
  • Sos pencicah kegemaran anda 
CARA MEMBUATNYA :-)

  1. Ambil sekeping puff pastry, kerat 2 dan biar satu bahagian besar sedikit. 
  2. Kemudian kelar menyerong bahagian tengah puff pastry yang saiz besar sedikit tadi (seperti dalam gambar).
  3. Crab stick tadi dibuang salutnya, letakkan pada bahagian puff pastry yang kosong.
  4. Tutup crab stick tadi dengan puff pastry yang telah dikelar2 tadi, tekan2 sedikit dan tekan kelilingnya dengan hujung garfu, seperti dalam gambar. 
  5. Berhati2 alih ke dalam loyang pembakar yang telah disapu sedikit mentega. Buat hingga siap.
  6. Sapu kuning telur dan tabur sedikit serbuk lada hitam berperisa tadi. 
  7. Bakar pada suhu 190C selama 25 minit atau kuning keemasan. 
  8. Jika oven anda ada sistem hot fan, hidupkan. 
  9. Sejukkan atas jaringan sebelum dihidang bersama sos kegemaran anda.
Terima kasih banyak-banyak Dik Mat yang menyumbangkan resepi yang ringkas dan mudah ni....jadi Akak mohon halal lah ya Dik Mat atas perkongsian ilmu ni...dan di panjangkan pula resepi ini buat anak-anak dan rakan taulan untuk jadikan panduan untuk kegunaan mereka kelak. Hanya Allah sajalah yang membalas perkongsian ilmu ni ya Dik!




Ni ajelah sarapan ringkas kita orang hari ni.....Akak nak kemas rumah dulu...sebab hujung minggu akan ke KL & Alor Setar...so...banyak yang perlu Akak tinggalkan dalam keadaan teratur untuk anak-anak Akak tu!Akhir sekali terima kasih buat semua yang telah mendoakan buat kedua orang tua Akak & Hubby!




18 comments:

Shahriah Abdullah Novelis said...

Salam Kak Watie cayangg... Kirim salam kat Abah dan Mak yaa. cakap sha kiss muahzzz..:)) dan itu puff sangat menyelerakan laa... sedap betul! harap masa akak tak ada.. anak2 selamat dan di bawah lindungan yang MAHA ESA.. Amiinnn...

baru ingat nak tengok nasi bungkus hubby akak... kursus pulak hehehhh... nanti kalau ada nasi bungkus beritahu tau.. macehh cayang muahhh

Qasey Honey said...

asslm kak Watie...nk mintak 1 bleh...sedapnya tgk crabstick puff tu...

Bicara Kak Noor said...

salam Watie, puff pulak dah ni, akak dah stnbye tu dlm esbok cuma belum buat lagi,syok ye nak jumpa orang2 tersayang tu,singgahlah umah akak kt Alor Star hehe tapi akak kat Brunei hanya kakak akak je yg ada kt sana tu kalau tak boleh lah jumpa sekampong dah tu

quinnie said...

sedapnya kak..saya suka puff tak kisah la inti apa pun...heheheh

moga selamat perjalan pegi dan balik ye kak..:)

tun_telani said...

salam kak watie.. puff pastry xde kat sini.. huhu..sedih kan.. kalau wat roti gini ok gak kan =)
ps: kompom akan tun rebus halia dan kayu manis tu. tun mmg suka bau kayu manis.. tq for the tips.. minum pagi2 ganti teh ok gak kan =)

kak ina kl said...

alhamdulliah kedua mil sehat sejahtera. semuga semuanya selamat pergi dan sampai semula ke Kedah.

ala watie tahun ni tak tertunai hasrat dihatilah nak gi Pesta Buku sebab masuk wad. apa nak buat kan

Azian Elias said...

salam kenal..

ogyep yummy mellow said...

Kak Watie,
bukan main kelar lagi puff tu... anak2 suka tu..

Sampai Kl nanti, calling2 la ogyep..

Watierman said...

Dik Sha...TQ muuuah kembali..akan ku pelok cium keduanya bagi pihak mu Dik!!!and...TQ juga for doa buat keselamatan anak-2 yang bakal ditinggalkan di rumah hujung minggu nanti....okay...kalau ada bekal nanti Akak bungkuskan satu untuk Sha..nak tak??

Watierman said...

Adik QH...boleh..kita makan sambil suap-suap pun boleh...biar yang lain cemburu...nganga..akak suapkan!

Watierman said...

Kak Noor kalau dah ada dalam esbox tu dah dekat benor lah Kak Noor nak mengentry kannnya hahaha(rosak bahasa)...Ermmm. kalau kak Noor ada kat Alor Setar karang jemu pulak Kak Noor dok terima kunjungan Watie jer memanjang...bila nak balik Malaysia ni?

Watierman said...

TQ Dik Q..Insyaallah selamat hendaknya....Akak pun suka jugak puf ni sebab flacky....kan!

Watierman said...

Dik Tun..moga lancar program diet tu..hehehe...sianlah pulak tak ada puff pastry kat sana yer...buat roti ajelah..tak pun guna kulit popiah..!Cuba pujuk Tun ni!

Watierman said...

Kak Ina ....Siannya Akak tak sempat lagi nak mengunjung Akak ni....nak buatnya waktu nak sakit kan..tulah Watie pun tak jadi ke Pesta..sebab peristiwa Bersih 3.0 tu...next year lah kot!get well soon ya kak Ina!

Watierman said...

Dik Azian Elias..salam kenal juga buat Adik ya...Tq sudi singgah dapur sempit Akak ni..akan Akak susuri jejakmu Dik!Tunggu!

Watierman said...

Dik Ogy...lihat yang CMG buat cantik berseni jer...banding yang Akak buat..sedih jer Akak tengok...kelar bagai..bila bakar nampak yang CMG buat jauh lebih mengamit selera..huhu..tapi dah abis pun....Nak calling2 tu boleh..tapi kali ni pergi tanpa anak2 rasa macam sekejap jer kot...maybe next time kita get together...bolehlah kita planning awal2!TQ for the thoughts!

zila 4ever said...

akk
nak puff tu dulu..dh lama x buat..sedapnya kak..mesti dh habis la tue...he hehee:P

CAHAYA HIDUPKU (Nur Hayati) said...

Salam Kak Watie,

Bestnya kak.. sedapnya kalau diberi satu hehehe..