Resepi Sotong Masak Kicap
Bahan-bahan
- Sotong yang dilumur garam & kunyit sedikit jer (lebih kurang 12-15 ekor)
- 1 labu bawang besar *
- 4 ulas bawang putih *
- 1 inci halia *
- 2 atau 3 biji cili api *
- (semua bahan bertanda * diatas di tumbuk atau kisar)
- 2 atau 3 sudu kicap
- 2 sudu sos tiram
- air ikut tahap kepekatan yang anda kehendaki
- 1 labu bawang besar dihiris bulat untuk hiasan
- 2 biji cili hidup dihiris untuk hiasan / cili api/cili hijau kalau suka
- sedikit minyak untuk menumis
- Tumis bahan kisar atau tumbuk
- masukkan sotong
- masukkan kicap dan sos tiram dan kacau
- Setelah itu tuangkan air secukupnya kalau mahu lebih kuah
- Tambah lah apa yang patut...kicap atau sos tiram agar sesedap rasa...kalau dah terlalu masin tambah air saja
- Biar mendidih seketika...tutup api
- Siap untuk dihidang!
- Cubalah!
Dan menu tambahan .......kerabu macam-macam ada.....!!
Bahan-bahan
- mempelam muda(Akak letak sikit jer sebab mempelam tu dah masak), jeruk betik(kalau ada betik muda lagi best), timun, tembikai diracik atau dimayang nipis
- 2 labu bawang besar dimayang nipis
- 2 biji cili merah diracik halus
- 5 biji cili api (boleh tambah kalau suka)juga diracik
- sedikit air asam jawa dicampur dengan secubit belacan dibancuh
- secubit garam ikut selera anda
- sesudu kecil gula
- sesudu kecil sos ikan nampla (optional)
Cara-cara
- Campurkan semua bahan yang dihiris tadi
- gaulkan bersama dengan air asam & belacan, gula, garam secukup rasa dan sos ikan (nampla) ....dah siap untuk dihidangkan...Cubalah!
Dan akhir sekali.....juadah pencuci mulut buat anak-anak Akak yang kepanasan dan kepenatan.....baru pulang dari sekolah........
3 comments:
salam,bila lihat kerabu tu..adoi..lapar balik nih
da terliur teng0k kerabu tu
Salam Watie...
emmm kerabu tu..sedapnya...jd teringin la pula...hehehe
watie, jom join giveaway ita :-)
Post a Comment