Adakah ini satu Tabungan???

Wednesday, March 31, 2010

Bengkang Ubi ku lembik!!!!!!!

*.*

Assalamualaikum......lambat sikit bersiaran hari ni.....banyak yang nak di bereskan....kain baju nak bergosok....mak aiii bila lah nak habis kerja2 ni.....dah le cuaca asyik hujan sebelah petang pulak tu!!!

Walau bagaimana pun nak juga tempek juadah Akak sekeluarga untuk pagi dan tengahari ni.....walaupun bingka ubi tu buatnya petang semalam.....tapi masih banyak bakinya...bukan sebab bingka tu terlembut sikit....tapi rumah ni tak ramai penghuni.....Minggu ni Nizam ada bowling tournament di Seberang Jaya.....seminggu berulang alik.....bila tiba kat rumah dah pukul 6 lebih...Kelam kabut siap2 nak pergi tution pulak! Reena pulak.....jenis yang makan kerak bingka tu jer.....Dia panggil kuih ni...."chewing gum"!

Akak pun suka kerak jugak....tapi bedal semua......Reena macam Hubby Akak....makan kerak jer!

So kuih ni di makan ala kadar jer.....
Pagi ni......Hubby tak bawak bekal nasi.....kami sekeluarga sepakat nak makan bihun goreng. Jadi bekal Hubby cuma bihun goreng.....malam karang baru makan nasi....lega sikit....tak lah Akak kelam kabut! Hubby pun sibuk hari ni.....sebab minggu ni minggu mesyuarat2 penting......Bapak2 atasan & Datuk2 dari  head office turun ke Wilayah Utara....infact..ada kalanya...ada jamuan makan2....so bekal bihun tu lebih sesuai untuk alas perut jer! Kalau tak diberi bekal takut pulak tiba2 rasa nak makan.....so layan jer lah menu ringkas untuk hari ini....


Kalau nak cuba......terbukti resepi kat bawah tu memang best...menjadi....Akak yang tersilap buat semalam sebab tersilap letak dua cawan santan......tu pasal bengkang tu lembik....huhuhu.....malas nak buka internet..tu pasal main agak2 .....sendiri tanggung da!!!Resepi ni trial & error.....dan ini memang sukatan yang sepatutnya Akak buat....!!!Tapi.....huhuhu.....kalau nak coba..Akak jamin resepi ni...betul!!!

Bahan2 yang digunakan:
  • 1 ketul ubi anggaran 1 kg disagat (boleh juga diblend...tapi texture halus sgt)
  • 1 cawan gula pasir  (Kalau tak suka manis kurangkan sikit!)
  • 1/2 sudu garam
  • 2 cawan air (air lebih tak ape...sebab nak tapis & buang)
  • 1 peket santan di campur dengan 1 cawan air
  • sedikit margarine atau butter
  • beberapa titik pewarna kuning

Cara-caranya:

  • Sagatkan ubi dan campur dengan 2 cawan air
  • Kemudian tapiskan, biarkan ubi tu dalam penapis selama lebih kurang 15 minit atau lebih
  • air tapisan dibuang.....tuang perlahan-lahan untuk di ambil sagu yang tinggal dilapisan bawah
  • campurkan sagu yang liat tu dengan ubi tadi dalam mangkuk
  • masukkan gula, garam, dan beberapa titik pewarna
  • kacau...dan tuang santan sedikit2...sampai adunan menjadi macam bancuhan jemput2
  • sapukan loyang dengan butter dan panaskan oven ke suhu 180-200darjah
  • Tuang adunan ke dalam loyang bersaiz kecil anggaran 8 inci diameter
  • dan sudukan beberapa sudu butter & ditaburkan di atas adunan
  • Bakar selama 1  - 1 1/2jam...bergantung pada tahap kerak yang anda suka.
  • Bila dah sejuk....baru cantik dipotong....belum sejuk betul akak dah potong....tak sabar!

Cubalah!

5 comments:

indahhouse said...

salam kak watie,
apa khabar kak?sedapnya bingka ubi. dulu2 mama saya slalu buat bingka ubi nih, sbb abah saya penanam ubi yg berjaya (di sekeliling rumah..heheh). kami makan ngan santan masak campur tepung tu. yummy..lama dah tak makan. takpe lembik skit. yg penting keraknya still ada. actually, saya pun peminat kerak, heheh..

robaaiah said...

Mami dah balik ke Ipoh dan kini ada di pejabat. sekarang baru jumpa resepi yang betul untuk buat binka ubi. sedap....mami memang suka binka ubi....tk watie...atas segala nasihat untuk Ita.

Queen said...

saya tak pandai masak kuih...tapi bihunn tu memang nampak sangat sedap..tiba2 lapar..boleh?hihihi

itulah sebab kurang berkunjung kat blog akak...tak boleh taha nafsu lapar...hihihi

sI tEDI said...

saya pun suka kerak kak.
tapi kalau bingka ubi.. lembik pun sedap!

Packy @ Mawar Merah said...

Salam Kak Watie,

Bengkang ubi and lepat ubi tu fevret saya...